Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pępekświata

Problem z PĘPKIEM - od dziecka tkliwy, nie dotykały pępek :/

Polecane posty

Gość pępekświata

Witam, mam problem. Od dziecka mam taki tkliwy pępek, że nie mogę go za bardzo dotykać. Tzn jest problem z umyciem go, gdyż jak musze tam w środku wyszorować to sprawia mi to ból, i jest nie przyjemne. Mam tak od kąt pamiętam a mam już 25 lat. Zastanawiam się co to może być, boje się, że jak będe w ciąży to będzie to bardzo uciążliwe, bo wiem, że niektórym kobietą w ciąży wybrzusza pępek.. nie chodzi o okolice na około pępka tylko centralnie w pępku, tak jakby nie iwem, coś źle było zszyte czy sama już nie wiem. Nie wiem do jakiego lekarza się z tym udać, bo jak komuś o tym mówie to wywołuje to śmiech u tej osoby. Kiedyś wspomniałam jak byłam dzieckiem o tym u lekarza bo rodzicom nie raz mówiłam, ale lekarz pierwszego kontaktu się zaśmiał i jakoś zostało to zignorowane. Wydaje mi się, że inni ludzie tak nie mają, czasem podpytuje ale zawsze wszyscy na mnie patrzą jak na wariatkę. Jedna tylko koleżanka przyznała, że też tak ma ale również nie wie dlaczego. Mój mąż sie ze mnie śmieje i wie że np jak coś dotyka mojego brzucha to musi omijać pępek. Jaka może być przyczyna takiego "nie dotykałego" pępka i ewentualnie do jakiego lekarza radzicie się udać jeśli wogóle szukać przyczyny :/

Gość cdngh
tam sie nie myje w srodku!! on ie sam czysci gupolu

Gość cdngh
tak, udaj sie do lekarza....PSYCHIATRY

Gość pępekświata
sadzę w pępku kartofle :classic_cool:

Gość pępekświata
mój się sam nie czyści. ale to nawet nie chodzi o czyszczenie ale o to, że czasem przy zakładaniu bluzki czy coś jak dotknę to sprawia mi to ból, no i podczas ciąży pewnie będzie bolesny. Proszę o jakieś sensowne opinie a nie o podszywy itp

Gość pępekświata
nie wierze, żę nikt nie ma takiego samego problemu jak ja. moi znajomi mogą wsadzić np palca do pępka i poruszać pępkiem a ja nie bo mnie to boli.. nie o to chodzi żeby sobie akurat gmyrać palcem w pępku tylko zastanawiam się co może być przyczyną i jak to będzie w ciąży kieyd być może wybrzuszy mi się ten pępek

Gość pępekświata
prosze o wypowiedzenie się jeśli ktoś ma podobny problem

Gość dziewczynoooooo
coś za bzdurę wymyśliła z tym wybrzuszeniem pępka :-O ? po pierwsze są różne rodzaje pępków, jedni mają w brzuchu dziurki, inni mają pępki tzw płaskie, czy też prawie na wierzchu takie wystające poza brzuch jeśli masz pępek tzw dziurkę to jakim cudem on ma ci się wybrzuszyc? jestem po dwóch ciążach i w żadnym wypadku nic takiego nie miało miejsca dziurka NIGDY ci się nie wybrzuszy, sterczące pępki w ciąży mają te kobiety, których pępki nie są wklęsłe z dziurką, tylko takie wypukłe, pępek nigdy się nie zmienia.

Gość pępekświata
mam wklęsły pępek - dziurka, ok ale z kąt ten dyskomfort przy dotyku

Gość a moze to nie ból
niektórzy mają bardzo wrażliwą okolicę pępka, ale to są tzw strefy erogenne może u ciebie jest podobnie tylko cieżko ci to bylo zdefiniowac

Gość qwdwdwqdqd
też tak mam od dziecka . jak sie nie poskrobie po pęku to czuje takie kłocie jakby nerw gdzieś dalej przebiegał...

Gość qwdwdwqdqd
miało byc ,, jak sie pokrobie"

Gość mahoniowy fiolet
ej, też mam wrażliwy pepęk, może nie aż tak bardzo, ale jak go naciskam, to kłuje głeboko w środku. I w ciązy nic mi nie było, a z wkleslego zrobił sie płaski, jak brzuch był duży. Wrócił do normy :)

Gość pępekświata
tak ! dokładnie jakby nerw był ! mam to samo :) i co nie wiecie dlaczego tak ? może mamy coś gdzieś źle zszyte ? czy nie wiem o co chodzi, boje sie że w ciąży będe sobie urażać ten pępek ciągle :/

Gość p -0t45 64 6
Mam wklęsły pępek, ale w ciąży go, jak to ujęła autorka, WYBRZUSZYŁO!!! Bradzo łatwo dostrzec o większości ciężarnych, ze przy kncówce ciązy TAK SIE DZIEJE!!!Zwyczajnie odznacza sie pod ubraniem, nie wiem co babke wyżej tak zdziwiło??Powie ci to każdy lekarz, połozna czy mamuśka;/ Co do samego pytania, to... nie wiem;-)

Gość p -0t45 64 6
Mam wklęsły pępek, ale w ciąży go, jak to ujęła autorka, WYBRZUSZYŁO!!! Bradzo łatwo dostrzec o większości ciężarnych, ze przy kncówce ciązy TAK SIE DZIEJE!!!Zwyczajnie odznacza sie pod ubraniem, nie wiem co babke wyżej tak zdziwiło??Powie ci to każdy lekarz, połozna czy mamuśka;/ Co do samego pytania, to... nie wiem;-)

Gość pępekświata
być może że to ma jakiś związek ze strefa erogenną bo czasem mam wrażenie że jak wolno i delikatnie nacisnę pępek to czuje jakiś odzew w okolicach pochwy. Jednak w większości jest to nie przyjemne i tak jakby był tam nerw jakiś i boli naciśnięcie, zwłaszcza szybkie niespodziewane dotknięcie pępka jest bardzo nie przyjemne. Nie wiem czy da się coś z tym na przykład zrobić ? Kiedyś u ginekologa powiedziałam o tym, ze względu na to, że właśnie czuje jakieś 'połączenie' pępka z pochwą i powiedziałam że mnie pępek boli to powiedział, że czasem należy się odrobaczyć jak boli pod pępkiem. Czytałam, ale to właśnie nie jest o tyle ból tylko jakby nerw bardziej.

Gość gość
CZeść Wam, ja mam taki problem, jak dotykam go to mnie boli a czasami po cieżkim wysiłku, myslałem że to przepuklina ale niee, to coś innego tam coś jest dziwnego..

Gość gość
Też mam taki problem z pępkiem ale jakoś przeżyłam ciąże,pępek wypchało mi już w 4 miesiącu.Ból sprawiał mi nawed dotyk bluzki więc chodziłam z odkrytym pępkiem.Gdy poszłam do lekarza okazało się że to przepuklina ale operacje miałam dopiero 6 miesięcy po porodzie i pępek zrobił mi się bardzo wypukły do operacji.Teraz jestem 1 po operacji i nie mam pępka tylko małą kreske zamias niego.

Gość laska_że hej
Do autorki: Mam tak samo, sam pępek mnie boli, ale to bóle nieregularne, raz na miesiąc, na pół roku, przed miesiączką, po itd. Zrobiłam badania i żaden lekarz nie wie co mi jest. U mnie jest problem - nieregularne stolce- czyli problemy z jelitami - być może to jest przyczyną. Inny lekarz powiedział, że to nierwobóle. O ciązę się nie martw. Jakoś przeżyjesz, przecież będziesz pod opieką lekarza. Pozdrawiam. Ze mnie też się na poczatku śmiali ale teraz każą mi chodzić od specjalisty do specjalisty i chodzę, ale niestety jednoznacznej diagnozy nie ma.

Gość gość
mam dokładnie to samo: wklęsły pępek, dotknięcie go w środku sprawia ból (taka jakby mini błyskawica się rozchodziła...) jakby po nerwie biegnie aż do jamy brzusznej i do... pęcherza :( więc nieprzyjemne. Może pępowina jest unerwiona u płodu, może czasami przy obcięciu i zszyciu jakieś połączenia nerwowe zostają tuż pod skórą pępka....? nie wiem, ale mam tak całe życie, więc mnie to nie martwi, tylko uważać trzeba by się nie dać dźgnąć ;)

Gość gość
Mam dokładnie ten sam problem, lekarze bagatelizują. pewnie nie wiedzą., raz rozmawiałam z chirurgiem i powiedział , że w całej swojej karierze miał 1 taki przypadek i okazało się, że to był przetrwały przewód żółtkowy. Ale pacjentka zgłaszała też uczucie jakby ciągnięcia od pępka. A ja tak nie mam,. opis z pierwszego postu jest idealny; tylko to nie jest ból, ale takie coś, jakby tam jakieś zakończenie nerwu było. mąż omija pępek, a lekarze wyśmiewają. Panicznie boje sie ciąży, bo wiem, że nie dam rady . To bardzo głupi problem, szczególnie dlatego, że lekarze nie wiedza co z tym zrobić i jak duża cześć internautów sugerują, że pacjent jest głupi i nie wie co czuje.. jeśli ktoś ma podobny problem i go rozwiązał niech pisze. może powiem lekarzowi, co ma mi zalecić:/

Gość gość
A ja myślałem że tylko mnie to spotkało... okropnie drażniące miejsce na moim ciele od zawsze. Chciałbym się tego pozbyć... kto czegoś takiego nie doświadcza codzień przez całe życie to niech się cieszy.

Gość gość
Ja też tak mam. Ztego powodu miałam problem w ostatnich miesiącach ciąży, bo mój pępek przypominał wystający kikut i nawet bielizna mnie uwierała, a juz najgorzej było kiedy miałam usuwany woreczek żołciowy metodą laparoskopii i poprzez pępek wsuwają laparoskop. Co prawda podczas zabiegu niczego nie czułam , ale za to po zabiegu trzeba było w tym miejscu zmieniac opatrunki. Odruchowo odpychałam ręce pielęgniarek a One patrzyły na mnie jak na idiotkę... Przepraszałam więc i tłumaczyłam ze to niezależne ode mnie, ale one śmiejąc się i złoszcząc na zmianę zawołały w końcu lekarkę, która stwierdziła ze jeszcze takiego przypadku nie miała. Pewnie pomyślala ze mam coś z głową bo doradziła mi wizyte u psychiatry. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, co jest tego powodem, ale autora bardzo dobrze rozumiem, bo to tak jakby pisał o mnie...

Gość gość
Też tak mam i doskonale rozumiem

Gość gość
acha,jeszcze miewam takie jakby pociągnięcia ,jakby z wnętrza brzucha,ogólnie nieprzyjemna tkliwość przy dotykaniu pępka,który jest wklęsły ale ostatnio pojawił się we wnętrzu pępka taki jakby mały groszek i boli mnie podbrzusze,całe zycie ten pępek taki był niedotykalny ale z wysiłkiem woli myłam go,bo nie wyobrażam sobie ,żeby nie myć ,przecież tam się łatwo brud zbiera i pot,[ktoś tu bzdury wypisuje o jakimś samooczyszczaniu się pępka,niech sobie palcem pogmera w dołku pępkowym i powącha to się przekona jaki syf nosi na skórze],i jeszcze jedno ,jak dotykam pępka to na wymioty mi się zbiera,tego paskudnego uczucia nie da się porównać do niczego ,niby bardzo nie boli ,nie az tak dotkliwie ale jest to coś nietypowego,najbardziej uznane za wrażliwe miejsca na ciele mogę dotykać jak chcę a tam nie.U mnie jeszcze jak dotykam sobie piersi ,np badając je i kiedy wyczuję te gruczoły pod palcami to pojawia się podobne uczucie jak przy pępku.Paskudztwo,to jest tak okropne ,że chciałoby się to zwymiotować z siebie.

Gość Tajge h
Tez tak mam. Poczytajcie tu, to wam wiele wyjasni Między pęcherzem moczowym a tylną powierzchnią spojenia łonowego znajduje się wypełniona tkanką łączną przestrzeń załonowa (spatium retropubicum). Od szczytu pęcherza ku górze po tylnej powierzchni ściany jamy brzusznej ciągnie się więzadło pępkowe pośrodkowe (ligamentum umbilicale medianum). Więzadło to jest pozostałością występującego w życiu płodowym moczownika (urachus). Po obydwu stronach więzadła pępkowego pośrodkowego przebiegają dwa więzadła pępkowe boczne, które są zarośniętymi tętnicami pępkowymi (aa. umbilicales). Tętnice pępkowe grają duża rolę w życiu płodowym, u człowieka dorosłego ulegają uwstecznieniu. Od góry pęcherz moczowy jest pokryty otrzewną, która w miarę wypełniania się pęcherza unosi się wraz z nim. Przy pęcherzu wypełnionym i wystającym ponad spojenie łonowe przednia jego ściana przylega bezpośrednio do przedniej ściany jamy brzusznej, co pozwala na nakłucie pęcherza od przodu bez naruszenia otrzewnej. Moczownik, inaczej: przewód omoczniowy (łac. urachus) pasmo tkanki łącznej będące pozostałością omoczni, jednej z błon płodowych, która w pewnym okresie znajduje się wewnątrz sznura pępowinowego. W życiu pozapłodowym struktura ta jest rozpoznawana jako więzadło pępkowe pośrodkowe. Leży ono w przestrzeni Retziusa między powięzią poprzeczną a otrzewną ścienną, która przykrywa je od tyłu (jako fałd pępkowy pośrodkowy). Łączy pępek ze szczytem pęcherza moczowego. Przed zaniknięciem moczownik składa się z podłużnych pasm mięśniówki gładkiej, biorących swój początek bezpośrednio z mięśnia wypierającego pęcherza. Wewnątrz jest on wyłożony jednowarstwowym nabłonkiem gruczołowym. Zachowanie drożności w życiu dorosłym może prowadzić do kilku nieprawidłowości rozwojowych, stosunkowo rzadko dających objawy kliniczne: torbieli moczownika, szczeliny pępkowej lub pełnej przetoki oraz nowotworów tej struktury.

Gość gośćtajge h
Sprawdzcie tez na wiki haslo Moczownik. Tam naprawde sa wyjasn,ione wszystkie wasze problemy

Gość gość2
Ja mam to samo.. Tak jakby ktoś porazil mnie prądem.. Szybko przechodzi od pepka do samej pochwy. Okropne uczucie az ciarki przechodzą.. Nigdy nie myślałam że to jakiś problem zdrowotny bo mam tak od dziecka.. I jak mówiłam o tym mamie to się śmiała... Ale teraz zaczynam się martwić.

Gość gość
tez mam tak jak gość2. Tzn na co dzień nie, ale ze jest on "głęboki" to jak tu ktoś wymyśliła ze sam sie czyści...u mnie sie nie czyści. MYję go w środku. I właśnie gdy wsadzam tam palce to idzie mi taki nerw do miejsca miedzy nogami. DO przyjemnych to uczucie nie należy. Ale umyje, wypłukam i nic nie czuję potem.