Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dominika06

mieszanie deserków i obiadków

Polecane posty

Gość Dominika06

Witam! Chcę zacząć rozszerzać dietę mojej 4,5 msc córeczce, która jest na mleku modyfikowanym. Zaczynam od marchewki. Ale moje pytanie jest inne... Czy można dziecku podawać deserki i obiadki różnych producentów? Np. samą marchewkę firmy Gerber, a zupkę Bobovita, itd?

No pewnie że tak, nie widzę przyczyny dla której tak by nie można było robić.

Gość apudlina
pewnie ze mozna

Gość Dominika06
A może podpowiecie mi, jak zaczynać rozszerzać dietę? Moja kuzynka robi to tak - przez 7 dni sama marchewka, później 4 dni przerwy, następnie przez 7 dni marchewka + ziemniak i znowu 4 dni przerwy, następnie marchewka + ziemniak + dynia i znowu 4 dni przerwy... A później wprowadza kleik i jabłko. Tzn że musi kupić samą marchew i samego ziemniaka (wychodzą 2 słoiczki) i je mieszać, czy są jakieś już gotowe mieszanki? Może wydawać się to banalne, ale kompletnie nie mam o tym pojęcia, pomocy! :(

Nic nie kombinowałam. Na początek dawałam jabłko potarte i marchewkę ugotowaną i zblendowaną.. Potem zaczęłam sama gotować zupki np z ziemniaka i marchewki albo dawałam gotowe słoiczki po 4 miesiącu. Nigdy nic dziecku nie było.

Gość Dominika06
CZYLI PO MARCHEWCE CZAS NA ZUPKI, A DALEJ TO JUŻ JAK TAM PASUJE I SMAKUJE?

Chodzi o to że marchewka czasem uczula. Jak nic dziecku nie będzie np nie będzie zielonych kup czy bólu brzuszka można dawać kolejne rzeczy. Ja dawałam też kaszki mleczne te po 4 miesiącu.

Ja też nie wydziwiałam z rozszerzaniem diety. Najpierw małej dawaliśmy sam sok z marchewki przez 2-3 dni a później od razu dostała zupkę z marchewki+pietruszki+selera, a za jakieś kilka dni dorzuciliśmy ziemniaka i taką zupkę jadła z miesiąc czasu, potem tylko dodałam koperek. No a potem to już można była dać mięsko i inne warzywa :)