Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolitaw

Czy jesli jestem w ciazy, a nie pracowalam - bedzie nalezal mi sie jakis zasilek

Polecane posty

Gość lolitaw

Jestem studentką i nie jestem zatrudniona na zadna umowę. Czy w zwiazku z tym nie nalezy mi sie zaden zasilek macierzynski, wychowawczy itd?

Gość egeg4gy4h
no oczywiscie, ze nie nalezy.... niby skąd?

Gość Mia-mia-mia
Jasne...dopoki dzidzia nie skonczy 20 lat...potem automatycznie na wnuki i prawnuki...hehe

Gość lolitaw
hm tak wlasnie myslalam. A czy waszym zdaniem sytuacja jest do uratowania, jesli np. ktos w rodziny mnie zatrudni? :P moze któras w Was wie cos wiecej na ten temat?:)

w Polsce niestety nie:) Są kraje w których zasiłek macierzyński dostaje kobieta po urodzeniu dziecka niezależnie czy pracowała czy nie

Gość gearegag
tak, moze cie ktos zatrudnic

Gość JHBDFUDKFJ
Jeśli ktoś cię zatrudni np.do opieki nad osobą starszą albo do dziecka.Będziesz sobie opłacać zus jakies 2-3 miesiące, póżniej idziesz na chorobowe macierzyński itd

Gość asdfghjkzxcvbnm
nie należy Ci się zasiłek. Może Cię ktoś zatrudnić, ale trzeba przygotować się na kontrolę z ZUSu, bo jak rozumiem nie zamierzasz pracować tylko mieć fikcyjne zatrudnienie?

Gość wiśnióweczka
jeżeli ktoś Cię zatrudni i opłaci składki, to macierzyński będziesz miała, ale przekalkuluj, na ile Ci się to opłaci...

Gość Kitka83
NA twoim miejscu bym nie siedziała w tym zapyziałym kraju. W Polsce nic ci się nie należy, dla państwa mogłabyś zdechnąć, a później zdziwienie, że zabijają dzieci albo zostawiają w oknie życia. W Niemczech nie dość, że należy ci się na dziecko to jeszcze państwo ci zapewni mieszkanie socjalne lub, jeśli masz własne, dostaniesz dopłatę do czynszu.

Żartujesz tym pytaniem? Najlepiej nie robić nic a potem brać kasę :P Jedynie co Ci się należy to zasiłek rodzinny jak dochód nie przekroczy i becikowe.

Gość moze cie ktos zatrudnic
4 miesiace bedziesz musiala oplacac składki, pozniej na l4 i na macierzyńskie

Gość qwert521
I co, oczekujesz, że podamy ci na tacy receptę, jak okraść nas-podatników? Żenada

niestety, ale nie, chyba ze sama oplacałaś gdzieś ubezpieczenie, jesli nie to tylko becikowe

Gość xcvgbhnjlo;
pracownikowi wystarczy jedna opłacona składka na własnej działalności gospodarczej do chorobowego potrzebne są trzy opłacone składki, do samego macierzyńskiego wystarczy jedna albo załóż firmę albo się zatrudnij jeszcze nic straconego

Gość nie wiem czy jest to mozliwe
jesli zalozysz nawet firme to Zus robi kontrole moja kolezanka, ktora ma wlasna dzialalnosc gospodarcza i byla w ciazy byla kontrolowana

Gość agatanogazamiata
wystarczy 1 składka, chcesz miec pewność? zadzwon do Zus

ZUS może kontrolować, ale nie może nic poza ewentualną fikcyjnością firmy zarzucić,by wstrzymać wypłatę jak ktoś zakłada działalność, która funkcjonuje, to ZUS nie może nic zrobić

A może ktoś wie coś o takich dwóch kwestiach, że jeśli ma się umowę zlecenie lub własną działalność i samemu opłaca się składki chorobowe to należy się zasiłek macierzyński?

kamelia, no o tym mowie... mojej kolezanki firma funkcjonuje naprawde, ale i tak miala kontrole... a tu mowia, zeby zalozyla firme, zakladam, ze chodzi o atrape, no chyba ze autorka ma juz gotowy biznes plan

ktos z rodziny mógłby Cię zatrudnić, ale nie wiem czy nie jest za późno, dzialalności lepiej nie ryzykuj, bo faktycznie możesz mieć kontrole czy ona nie jest fikcyjna poza tym, jesli to byłaby Twoja pierwsza działalność i na niskich składkach to po tym nic nie ma tak samo jak i zasiłku dla bezrobotnych po tych 2 latach

jeśli podejmiesz zatrudnienie, pamiętaj, by gromadzić dowody swojej pracy - podpisane listy obecności, wysyłane przez Ciebie dokumenty, składane pracodawcy wnioski, np. urlopowy, pamiętaj o badaniach lekarskich w ramach medycyny pracy, szkoleniach bhp, umowie o pracę (wystarczy Ci na początek umowa na czas określony, później przedłużona - oby objęła termin porodu), opłacaniu składek przez pracodawcę a nie z Twojego konta, potwierdzeniach wypłaty wynagrodzenia itp. - pilnuj wszystkich formalności, bo nikt Ci w pracę nie uwierzy bez podstawowych dokumentów przy podjęciu pracy we wczesnej ciąży nie powinno być problemów, gorzej jest później jeśli zakładasz działalność - działaj naprawdę,za dużo masz do stracenia zamów ulotki, ogłaszaj się w prasie, necie pamiętaj o terminowym wpłacaniu składek rzetelnie prowadź księgowość możesz spróbować wszystkiego, a jak Ci interesy wypali to będziesz miała do czego wracać po macierzyńskim nie ma żadnego zakazu podejmowania pracy w ciąży czy zakładania działalności gospodarczej ZUS badać będzie fikcyjność zatrudnienia lub prowadzenia działalności celem wyłudzenia świadczeń

jasne, ze nie ma zakazu pdejmowania pracy w ciazy, tylko juz widze pracodawce , ktoy bedzie chcial zatrudnic kobiete w ciazy - niestety to Polska zakladanie wlasnej firmy, jasne, ok, powodzenia, ale ludzie tworza biznesplany, staraja sie o dotacje , mysla nad pomyslem rozwijania biznesu i wkladaja to 100% energii, no chyba ze tu chodzi o cos na pol gwizdka... co i tak bedzie ciezkie... choc teoretycznie ocywiscie da sie zalozyc firme w jeden dzien

niestety wiem i sama muszę się na to przygotować ale nie widzę innego wyjścia, bo w moim przypadku i tak źle i tak niedobrze mój małżonek chce założyć firmę, a że ma etat to nie zrezygnuje z niego przed narodzinami dziecka dla ryzykownego przedsięwzięcia przyjmowałby zlecenia po pracy, a w ciągu dnia ja mogłabym odbierać telefony itp. tylko, że ja jestem teraz na zwolnieniu dla mnie to żaden problem odebrać telefon w domu, ale ZUS by się już przyczepił do mojej "pracy" więc albo na własne życzenie rezygnuję ze zwolnienia i współprowadzę firmę z mężem (narażając się na ataki ZUSu) albo będąc na zwolnieniu pomagam mężowi,co w razie uprzejmego donosu lub jakiejś interwencji ZUSu skutkować będzie nie tylko nieprzyjemnościami dla nas,ale i dla lekarza chciałabym wszystko czysto, jasno, prosto i ciemność widzę, nie lubię takich sytuacji Aaa, na własnej działalności można samemu wybrać wysokość opłacanych składek, nie trzeba opłacać najniższej ZUS niestety będzie starał się udowodnić fikcyjność, więc trzeba się na to przygotować i dbać o to

nie wiem czy jest to możliwe - nie trzeba od razu zakładać fabryki ani galerii handlowej, można zacząć od sprzedawania dzierganych szalików, robionej biżuterii czy świadczenia innych usług - sprzątania na przykład

Gość kota25
jakbyś mieszkała np w Szwecji lub innym cywilizowanym kraju to owszem dostałabyś

kamelia masz rację, a o te temty dobrze jest sie zapytać dobrej księgowej:) bo nie nadązy sie za wszystkimi przepisami

modnym ostatnio patentem na takie tematy jest założenie "firmy" - opieka nad osobami starszymi, babcia zawsze powie,ze przychodzisz i jej pomagasz w razie kontroli, nie wiem jak to od środka wyglada ale zanm dziewczyny, ktore tak zrobiły. Tego Zus nie podwazy