Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bdjqp

Ankieta prawica czy lewica

Polecane posty

Gość bdjqp

nie pytam o partie

Gość BOBOX
centrum :classic_cool:

Gość kkkkkkiiidnap
Prawica, prawie skrajna.

Gość hehmamznamojych;
jaka roznica czym sie roznia? co to lewica? jaka partia jest lewica a jakap prawica?? za kim lepiej byc?

Gość bdjqp
za wikipedia Prawica zwyczajowe określenie sił politycznych, które charakteryzuje szacunek dla tradycji, autorytetów, religii, istniejącej hierarchii społecznej oraz wstrzemięźliwość przy dokonywaniu zmian w systemie społeczno-gospodarczym i politycznym. Poglądy prawicowe są przeciwstawiane lewicowym. Do prawicy zalicza się: środowiska o poglądach konserwatywnych, konserwatywno-liberalnych (reprezentujące najczęściej liberalizm gospodarczy a nie społeczny), chrześcijańsko-demokratycznych, monarchistycznych i narodowych (nacjonalistycznych). W szerszym znaczeniu do prawicy zalicza się również środowiska skrajnie prawicowe (o poglądach np. faszystowskich, neoliberalnych, rasistowskich, szowinistycznych) oraz środowiska centroprawicowe (które bywają również zaliczane do centrum sceny politycznej). Ideologia prawicowa odwołuje się niekiedy do przed politycznych zasad porządku „wyższego, których wspólnym mianownikiem jest przeciwstawianie się doktrynom i ruchom lewicowym, zwłaszcza rewolucyjnym, klasowym, egalitarystycznym i laicystycznym, jak jakobinizm, socjalizm czy komunizm. Lewica określa różne partie polityczne, w zależności od podziału sceny politycznej w danym kraju. Zwyczajowo określenie to stosuje się do sił politycznych dążących do zmian polityczno-ustrojowych, społecznych i gospodarczych, przeciwstawiających się tzw. tradycyjnemu porządkowi społecznemu, przeciwne prawicy. Głównym założeniem lewicy jest dążenie do wolności, równości i sprawiedliwości społecznej.

Gość hehmamznamojych;
wlasnymi slowami wikiperdie to i ja moge przeczytac :O z wikipedi zazwyczj pisza niezrozumiale

Gość hehmamznamojych;
niewazne jestem za nykym w polszy i tak lepiej never nie bedzie pozat ym nie mieszkam w kraju takze gowno mnie obchodzi cala zasrana polityka

Gość basialkas300
prawica

Gość BOBOX
większość polaków jest prawicowa bo PiS PO i PSL to prawica lewica to tylko SLD

Gość mmmm1234
lewica

Gość karol777766
gdy rządziła lewica była jeszcze większa korupcja sexafery itd dlatego od kilku lat rządzi prawica Lewica odpowiedzialna jest za upadek moralnosci,i własciwej tolerancji i ekspansji dziwolągów

Gość Kitka83
Byłabym za lewicą gdyby nie to, że lewica w Polsce jest postkomunistyczna a komunizmu nienawidzę. W prawicy nie podoba mi się religijność, jestem ateistką. Raczej nie ma partii dla mnie, chyba że jakaś libertariańska.

Gość gość
Skrajna Prawica. Marszałku wróć!

Gość gość
Jeżeli chodzi o mnie to i lewica i prawica mi nie pasuje. Prawicowcy to są zazwyczaj tacy, że jak facet się czegoś boi albo dba o siebie to już jest dla nich pedałem. A lewicowcy zniewalają ludzi poprzez różne przepisy np. rejestracje kart SIM, albo nie mają szacunku do religii katolickiej. Dlatego jestem osobą, która nie przypisuje się ani do prawicy ani do lewicy.