Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Jestem w 30 tygodniu ciazy i jak narazie waze 2 kg wiecej, z dzieckiem wszystko ok , przynajmniej tak mowia lekarze. Zastanawia mnie tylko ta waga, czy ktoras z was tez tak ma?

bliska koleżanka przytyła w ciązy 5 kg, myślałam,z e to jej dziecko to będzie jakas kruszynka, ale ważyło 2800:)

Gość dhsdhskhdskhds
ja jestem w 5 m-cu i mam 2,5kg na plusie, przed ciążą białam sporą niedowagę i nadal ją mam -dziecko za to grubaskiem jest wg wagi usg

Gość menu jak u mojej babci :)
Kobieta w ciąży powinna przytyć od 7do 12kg. A osoby bardzo otyłe w ogóle nie powinny przybierać w ciąży bo dziecko czerpie z ich ogromnych zasobów tłuszczu.

Gość Ja do 23tc
przytyłam 0,5 kg

Gość .33.tydzień.
i 7 kg na plusie. Figura przed ciążą - wysoka i szczupła (nie chuda), figura w ciąży - wysoka z piłką na brzuchu:), reszta ciała bez zmian. Chociaż nie, piersi mam wreszcie super:)

Gość Oj nie!!!
menu jak u mojej babci :) : tu sie myslisz bo nawet jesli kobieta ma nadwage moze przytyc tylko ze nieduzo, a dziecko wcale nie czerpie energi i wgl z zasobow tłuszczu ktore posiada kobieta. Bardziej zalezy od dziecka ile przytyje kobieta(oczywiscie jesli sie nie nażera, ze tak napisze- bo wtedy logiczne ze przytyje ze swojego powodu).

Gość ania.doradca.ladeevit
Norma to średnio 11 kg (dzidziuś, wody płodowe, łożysko, tkanka tłuszczowa, piersi itd). Kobiety bardzo szczupłe mogą przybrać na wadze więcej, a dobrze odżywione, nawet tylko kilka kg. Na szczęście kobiety obecnie przykładaą większą wagę do jakości pożywienia niż do ilości.

Gość długo się starałam o dziecko
Moja walka o dziecko była długa, w wyniku przyjmowania leków spuchłam jak balon,woda mi się zatrzymywała,ale i apetyt wzrósł-przytyłam do 80kg przy 160cm wzrostu :O ale trafiłam na dobrego ginekologa i... W CIĄŻY SCHUDŁAM 9KG! Właśnie że dziecko czerpie z zapasów matki, ciężarna potrzebuje raptem 300kcal więcej niż normalnie. Ja zjadałam 2000 kcal i schudłam w ciąży. Grube kobiety nie powinny w ciąży nic przytyć,bo odżywiając się zdrowo i racjonalnie spalą nadmiar tkanki tłuszczowej.

Ciężarna na początku ciąży potrzebuje dokładnie tyle samo lub odrobinę więcej (ok. 70) kcal niż przed ciążą. Te 300 to w trzecim trymestrze. A jest to zaledwie jedna kanapka. Dlatego tak ważna jest jakość pożywienia. Ale masz rację- kobieta, która jest tęższa przed ciążą nie musi wcale przybrać dużo na wadze, a może nawet poprawić wygląd i samopoczucie odpowiednio dbając o siebie.

Ja na początku ciąży schudłam 4 kg i dopiero teraz powoli nadrabiam straty...ale jeszcze nie nadrobiłam tych 4 a 24 tydzień się kończy

Gość przecież to wszystko zależy
z jakiej wagi się startowało i przy jakim wzroscie

Zgadza się, kobieta z niedowagą może przytyć nawet 18 i więcej kg i będzie to normą. Są oszacowane pewne wartości, ile kobieta powinna prawidłowo przybrać na wadze (w zależności od BMI sprzed ciąży).

Przede wszystkim kobieta w ciazy powinna nie tyle tyc, co przybierac na wadze - tzn. nie "magazynowac", tylko "powiekszac sie" o mase dziecka i wod plodowych.

Gość ja sie wypowiem :)
18 tydzień, przed ciążą 59kg 165cm wzrostu i wysportowana sylwetka prowadzącej zajęcia sportowe wyczynowo. Na poczatku do 13tc baaaardzo mało jadlam i mnie mdlilo-a mimo to 2-2,5 kg na plusie! Gin powiedział ze woda sie zatrzymala. Teraz jem 1800-1900 kcal dziennie. co 2,5-3 h zawsze. I co 4 tygodnie tyje jakieś 500-700gram.Teraz waże 63kg , Ginekolog mowi ze bardzo prawidlowo.A i nie jem wcale slodyczy bo mnie odrzucilo- nawet od słodzenia herbaty mi niedobrze-to przestałam pic:P. Kobieta o normalnej wadze powinna przytyc między 11-16kg.Kobieta z nadwagą do 11kg. Kobieta z niedowagą 13-18.Jakoś tak piszą poradniki i mówią lekarze. W mojej książce 9 miesięcy jest napisane że samej wody ktora sie zatrzyma w organizmie może byc 4kg. Plus dziecko np. 4200 (duże).Wszystko zalezy od ciała genetyki i tego co sie je:)

Gość ja sie wypowiem :)
Dodam że ktoś tu pisze o tym ze dziecko czerpie z tłuszczu? Moja szwagierka w ciąży przytyła 27kg. Pod koniec ważyla 99kg albo i sto...bo 99 to pomiar z ostatniej wizyty a urodziła kilka dni póżniej:O:O a dziecko sie urodziło 2800.

hehe dziecko żyje z zasobów tłuszczu u kobiety otyłej? A od kiedy dziecko żywi się tłuszczem? dziecko potrzebuje witamin mikroelementów a nie tłuszczu.weź się dziewczyno doucz zanim zaczniesz wypisywać tu takie bzdury.

Gość 26 tc
+3,5 kg 🖐️

ja sie wypowiem :)--> zatrzymywanie wody w organizmie- chodzi głównie o zwiększenie ilości krwi krążącej u ciężarnej. Ale jednocześnie następuje 'rozrzedzenie' tej krwi (stąd często występująca anemia).

"Esh Przede wszystkim kobieta w ciazy powinna nie tyle tyc, co przybierac na wadze - tzn. nie "magazynowac", tylko "powiekszac sie" o mase dziecka i wod plodowych. " Nie tylko, bo jeszcze rozwija się łożysko, zwiększa się objętość krwi krążącej, powiększają się piersi... Ale to wszystko są zmiany, które przygotowują kobietę do urodzenia i wykarmienia dziecka.