Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sarus16hc

Ból zęba po plombowaniu ( uszkodzone dziąsło)

Polecane posty

Witam, mam problem i chciałabym prosić o radę... W czwartek 31.01 byłam u dentysty z górną 6, miałam tam starą plombę a ząb bardzo reagował mi na zimno i ciepło. Dentystka usunęła starą plombe i bardzo dokładnie wyczyściła ząb ( siedziałam tam chyba z godzinę), ale niechcący wiertłem dość mocno rozwaliła mi dziąsło, ponieważ chyba z 15-20 minut lała mi się krew a dentystka zmieniała tylko ciągle waciki, dała też do środka wodę utlenioną...zastanawiała się, czy zęba nie dokończyć w następnym dniu, ale widać wszystko się uspokoiło, bo zaczęła pracę i założyła nową plombę...dziura chyba była spora.. Po wyjściu ząb bolał mnie i czułam jeszcze w ustach posmak krwi, ale stwierdziłam, że to normalne jak miałam taką przygodę z dziąsłem...Ale dziś mija 4 dzień, a ząb nadal boli przy nagryzaniu, dodatkowo jak dotknę przy nim dziąsła także boli, czasami nawet sam od siebie zacznie delikatnie boleć...jak nie jem i nie dotykam go to jest ok...(oprócz tych wyjątków czasem jak zacznie minimalnie boleć)..czy to jest normalne, czy też z zębem coś złego się dzieje? To jeszcze nie wygojone dziąsło boli przy nacisku? Skoro nałożyła tam plombę, to chyba było z dziąsłem ok..? Sama nie wiem, ale proszę o pomoc jeśli ktoś miał podobnie, mam teraz egzaminy a potem wyjazd i wolałabym nie martwić się co z moim zębem, tym bardziej że płaciłam sporo za niego..:(:(

Gość mimikanka
Dziwi mnie, że dentysta uszkodził ci dziąsło i nie wypisał Ci recepty na nic odkażającego. Wróć tam, powiedz w czym problem. I przede wszystkim przestań podrażniać dotykając palcami - przenosisz tylko bakterie!

Gość marcysia9090
absolutnie nie podrażniaj sobie tego paluchami. Istnieje opcja, że spartaczono robotę- bo skoro dentysta plombując jedzie wiertłem po dziąśle, to inaczej się wyrazić nie mogę. Pewnie poboli jeszcze z kilka dni, radziłabym ci płukać szałwią póki się nie zagoi, a w przyszłości stosować płyn do płukania jamy ustnej na bazie krzemu organicznego SILOR+B, dzięki któremu wzmocnisz dziąsła. Mozna go kupić w http://www.sklep.ateraz.pl/krzem.organiczny, bynajmniej ja go tam kupiłam, bo nigdzie u mnie w mieście nie mogłam znaleźć.

Ok dziękuję za rady,spróbuję tego płukania,na razie staram się z ogole nie jeść na tej stronie i zobaczymy czy coś pomoże,jeśli nie to chyba będę musiała wybrać się z powrotem na fotel:(oby wszystko minęło bo nie wyobrazam sobie drugi raz mieć rozwiercanego tego zęba:(

Gość jkashc
dziąsło może się goić długo, dentyskta nie mowiła nic o kanałowym leczeniu zęba?

Ząb mi tylko mocno reagował na zimno i ciepło przez starą plombę,po wymianie jest ok,więc myślę że kanałowo nie trzeba go leczyć,dentystka też nic nie mówiła a myślę że zna się na tym bo już 4 zęby miałam robione kanałowo w tym 3 przez nią...

Gość stomatolog g
Witam. Nie daję wiary, by stomatolog mógł uszkodzić Ci dziąsło narzedziem obrotowym, nazywanym przez was "wiertarką". Taki stomatolog nie powinien w ogóle prowadzić praktyki. Do uszkodzenia dziąsła, doszło prawdopodobnie przy nieumiejętnym nakładaniu separatora lub zbyt dynamiczną pracą nicią retrakcyjną. Dziąsło powinno się zagoić w ciągu kilku dni, ból pochodzi od uszkodzonych struktur około zębowych, nie od samego zęba.

Gość koldjvojvodj
Idz jak najszybciej do innego dentysty, aby zabezpieczyc dowody tej partackiej robooty twojej lekarki, na wypadek ewentualnego procesu o odszkodowanie. To co piszesz swiadczy, ze lekarka to durny konowal (powinna byc weterynarzem - zeby konia sa znacznie wieksze niz u czlowieka, stad trudniej zranic dziaslo).

Gość 2254514522144222
mialam podobnie ostatnio tylko z piatka... poszlam po 2h spowrotem do dentysty czemu tyle czasu sie meczysz?

Ja zawsze na bol zeba lykam pyralgine, ale nie ma co odwlekac wizyty u dentysty