Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanieokolke

Skad wiecie, ze dziecko ma kolke?

Polecane posty

Gość Pytanieokolke

Jakie sa objawy kolki u niemowlaka? Co robi, placze, jeczy, czy jak?

Gość Tez chcialabym
Wiedziec...:)

Gość mmmaakkakakakskasasasa
Placze, ma twardy brzuch. Moja jagby sie spinala.

Płacze, płacze, płacze. No i skoro nie chce ani jeść, ani pić, ani spać, ani nie spać, ani tulić, ani śpiewać, ani całować, ani nic, to pozostaje kolka. U maluszków rzecz jasna.

moja miala kolke ze 2 razy.Powod- zmiana mleka na bebiko.zmienilam na inne i zadnych kolek nie miala wiecej.

Gość Ewka83
Dziecko ciągle płacze nie można go uspokoić masowanie i ciepłe okłady pomagają orax jak dziecko skonvzy miesiąc podaje się kropelki. mocno napina brzuszek.

a

Gość magaaaaaa
placze, a raczej krzyczy, podkurcza nozki do brzuszka, no i brzuch jest twardy

Powie mam mama 2 malych,ktorzy jeszcze nie odrosli do podlogi ;) Przewaznie maluszek placze i wyciaga sie jak struna.Nie pomaga wziecie na rece. Najlepiej polozyc maluszkowego na swojej rece,tak zeby uciskala brzuszek,albo podgiac nozki niech gazy uciekaja !! czasem wlozenie termometra do pupaka pomaga.masaz wg wskazowek zegra.A wiecej niz ja powie wam instynkt. Powodzenia i malo kolek zycze. A!!! Czasem ciepla kapiel pomaga.

Gość hankamost
i w nocy też, Ludzie często mylą kolkę ze zmeczeniem u dziecka. KOLKA to jest mega płacz, do granic wytrzymałości, który nie ustaje np. po wzięciu na ręce

Gość magaaaaaa
a na kolka w naszym wypadku kropelki espumisan bardzo pomagaly, nigdzie sie bez nich nie ruszalismy. na szczescie po 3 miesiacach kolki przeszly jak reka odjal :)

Gość pewnie brzuszek
jeczy? oj nie, raczej na zmiane uspokaja sie po czym nagle zrywa z wrzaskiem. Cale cialko jest naprezone, brzuszek jest bardzo twardy.

Gość pewnie brzuszek
sory, to nie ten temat, psieprasiam

Gość młoda mamusia.;)
Ma twardy brzuch, ciągle płacze i sie napina. Nie życzę żadnej matce by jej dziecko mialo kolki. Mój brat mial do pół roku prawie co noc po kilka godzin. Nic nie pomagało. Aż płakałam razem z nim tak mi go szkoda było że cierpi.

Gość jeśli płacze i ma twardy brzus
zek to nic innego jak ból brzuszka kolka to zupełnie coś innego i z niczym nie można tego pomylić nigdy nie spodziewałabym się, że to coś takiego mój synek przy kolce krzyczał niemożliwie, był cały napięty aż cały fioletowy zrobił się od tego nie pomagało nic wyglądało to tak jakby miał umrzeć z bólu i to jest prawdziwa kolka

Gość agula8
pewnie u każdego dziecka może to wyglądać nieco inaczej.ALe kolka jest definiowana jako płacz na który nic nie pomaga i który się powtarza o podobnych porach-zwykle wieczornych.Choc moja córka miewała takie płacze w ciągu całego dnia. Próbowałam wielu leków z simeticonem-sab simplex, infacol ipt.Nieco pomóg debridat, dłużej podawałam latopic, i stosowałam wentylki do odgazowania -katerer rektalny. Minęło po 4 m-cu.

Gość abcdefghkobieta
mój miał bardzo mocne kolki które trwały 5 miesięcy... objawy? między 15 a 3 rano darcie się w niebogłosy, podkurczanie nóżek, twardy brzuszek, niechęć do czegokolwiek (całowania, jedzenia, spania, lulania itp) i jeszcze raz przeraźliwy płacz i darcie się w niebogłosy... lekarstwo? sab simplex.