Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama 2013333

pranie zabawek i mat

Polecane posty

WItajcie, mam króciutkie pytanie do mam. Właśnie jestem na etapie prania rzeczy i zabawek dla pierwszego dziecka, które niebawem przyjdzie na świat. Kupiłam kilka używanych rzeczy między innymi zabawki. Te które mają pozytywki,to wiadomo prać w pralce nie można, jedynie przetrzeć gąbką. A jeśli mata ma tylko piszczki? te co po naciśnięciu piszczą? to można ją wyprać w pralce? czy piszczek będzie po takiej kąpieli działał? i co z elementami materiału który szeleści, czy będzie taki nadal po praniu w pralce? I czy pierzecie rożek? jest nowy, i chcę do odświeżyć, ale o niego też się martwię że będzie potem bez formy. Usztywnienie wyjmę oczywiście nie będę go prała, tylko tą resztę, ale ona jest taka puszysta, i boję się że w pralce się zbije.

Gość fhthvgft
ja bez problemowo pralam i mate i rozek i ten ''piszczek'' dzialal

pytam bo mam jedną zabawkę od siostry w której już nie działa ten piszczek, i pomyślałam że może zepsuł się jej po praniu właśnie, ona nie pamięta od kiedy nie działa,dawno temu używała tej zabawki. no to chyba spróbuje wyprać, ale jak się zepsują to będzie mi bardzo szkoda

Gość wdedwed
Ja szczęśliwie zawsze miałam rzeczy z zachowanymi metkami. Stąd wiedziałam że np matę z piszczkami i melodyjką elektroniczną mogę uprać, i faktycznie pranie jej nie zaszkodziło. Jeśli nie masz metek - zgaduj albo czyść z wierzchu np wilgotną gąbką, odkażaj (TYLKO to co można!) w mikrofalówce itd.

rożek wypierz albo ręcznie albo zwiń i zwiąż, np sznurówką, w trzech miejscach wokół, i wrzuć do pralki - tylko potem pierz bez wirowania. ja tak prałam i pościel, i rożek, i było ok. tylko do suszenia rozłóż np na suszarce, na ręczniku - żeby rożek leżał. wtedy będzie ok.