Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysleeeimysle

kolysanka o okruszku

Polecane posty

Gość mysleeeimysle

Hej dziewczyny tak sie zastanawiam jakie jest przeslanie kolysanki o okruszku krajewskiego. Moze wiecie?

Gość niuniulkai
nie ;/

Gość mysleeeimysle
Nikt nie wie?

a czy wszystko musi miec przesłanie? to po prostu zatrzymana w paru słowach chwila kiedy dorosły pochyla się nad niemowlakiem (powiedzmy) i cieszy się tym spokojem, niewinnością, miłością... jak jesteś rodzicem to najprawdopodobniej to czujesz

Gość mnbvcxzsdfghjmk,
stracil syna przeciez....maly mial 6 lat o ile pamietam

Gość mysleeeimysle
Dziekuje za odp. Czytalam gdzies wlasnie ze okolicznosci powstania utworu sa smutne wiec chcialam sie dowiedziec

a co tu do rozumienia :D zbytniego przesłania bym sie w tym tekście nie doszukiwała. Po prostu słowa rodzica czuwającego nad łóżeczkiem dziecka i tyle. Prosty tekst, ładna melodia= piekna kołysanka, która wywołuje emocje ;)

Gość mysleeeimysle
Ale czytalam wlasnie ze okolicznosci powstania utworu byly smutne i zastanawia mnie jakie dlatego pytam.

Gość mnbvcxzsdfghjmk,
Mial na imie Maks,zginął wypadku ,jechał z mama i wjechała w nich ciężarówka matka przeżyła.

mysleimysle okoliczności okolicznościami- bardzo smutne... jednak to nie to samo co przesłanie. Przesłanie i okoliczności jako jedno można znaleźc np. w Trenach Kochanowskiego. Zaś tutaj, w tej piosence tekst sam w sobie nie ma jakiegoś wielkiego przesłania mówiącego o śmierci dziecka. A co poeta miał na myśli? Gdyby wzięli się za to organizatorzy nowej matury to by Ci powiedzieli, że spodnie na szelkach mówią o długiej tęsknocie za zmarłym synem, wyraz król odnosi się do króla niebieskiego- do Boga i też świadczy o smierci dziecka, a dorosła dusza nie mówi o dorośnieciu dziecka- Broń Boze! To także jest przesłanie o śmierci i o duchu straconego dziecka ;)

Gość mysleeeimysle
Dzieki bardzo a czy jego zmarly syn nie mial schizofrenii? Ten starszy bo trafilam dzisiaj na blog pt schizofrenia zabila mi syna. Mama 6 latki chodzilo mi o okolicznosci oczywiscie;)

Gość mnbvcxzsdfghjmk,
nic nie wiem na ten temat.Starszy miał wtedy 15 lat jak zginął Maksiu.Moja mama mieszkala po sasiedzku z Krajewskimi ale ja tego jakos wielce nie pamietam tyle wiem ile mi opowiedziala.