Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość jadzia jet.

Blaty do kuchni - co istotne?

Polecane posty

Gość gość
Tylko konglomerat. Posiada zalety wizualne kamienia a jest od niego tańszy i lepszy w użytkowaniu - mniej się niszczy. My mamy stąd: http://www.konglomeratykwarcowe.pl/ bardzo fajnie to wygląda i dobrze się sprawuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malaaleksandra
Na pewno musisz zwrócić uwagę na odporność na zarysowania, nasiąkliwość, a także na to czy trzeba go specjalnie pielęgnować. Ja mam blat i fartuch kuchenny z konglomeratu kwarcytowego firmy Technistone (www.technistone.com.pl) i jestem z niego bardzo zadowolona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mpire
Na pewno nie bez znaczenia jest materiał, z którego blat został wykonany. Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości blacie o efektownym wyglądzie powinnaś zdecydować się na blat wykonany z konglomeratu kwarcowego. Jedną z firm, która produkuje z niego blaty jest http://www.centrum-konglomeratu.pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majka76
Na pewno warto zwrócić uwagę na odporność na zarysowania, wilgoć i wysoką temperaturę. To chyba najważniejsze cechy, reszta to już kwestia gustu. Jeśli potrzebujesz inspiracji polecam produkty firmy Technistone. Moi rodzice mają ich blat w kuchni ponad 5 lat i są bardzo zadowoleni. :) http://www.technistone.com/pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Blat do mojej kuchni wykonała firma www.siemieniako.pl z Białegostoku. Zdecydowałam się na blat laminowany ale w swojej ofercie mają też inne rodzaje blatów, które wykonują na zamówienie. Ogólnie firma robi bardzo dobre meble kuchenne na wymiar, więc polecam ich wam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moim zdaniem największe znaczenie ma materiał. Najlepsze są blaty kamienne, bo się nie niszczą i są odporne na wysokie temperatury. W kuchni świetnie się sprawdzają. Wiem co mówię, bo sama takie mam. Nie pamiętam ile dokładnie kosztowały, ale zamawiałam tu https://uslugikamieniarskie.com/produkty-i-uslugi/blaty/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bardzo istotny jest też rodzaj blatu. Ja wybrałem kamienny i uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jest bardzo solidny i trwały. Blat zamawiałem od firmy www.kamieniarzguzik.pl.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z moich obserwacji wynika, że blaty z konglomeratów kwarcowych sa najtrwalsze, najlepiej się sprawdzają. Drewno jest fajne, ale łatwo je zaplamić czy uszkodzić, kamień nie zawsze sobie radzi z plamami a jego koszt jest horrendalny. Konglomerat jest najbardziej trwałym rozwiązaniem a przy tym równie ładnym. Nasz jest z hurtowni Grupa EGA http://www.konglomeratykwarcowe.pl/ i nawet po ponad 3 latach wygląda jak nowy, nie ma rys czy plam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja jednak uważam, że drewno, to drewno. http://www.hemcex.pl/popularne-drewniane-blaty-kuchenne/ najlepiej, aby to było lite drewno. Fajnie się starzeje i zawsze można blat odrestaurować lub pomalować. A gdy nam się blat znudzi, można go przerobić na coś innego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Irka33
Ja mam u siebie blat z marmuru i zdecydowanie mogę polecić. Wygląda niesamowicie, a jeżeli chodzi o funkcjonalność i trwałość sprawdza się rewelacyjnie. Firma, która mi wykonywała blaty zajęła się wszystkim od technicznej strony, także niczym się nie musiałam przejmować. Jak by ktoś chciał to polecam zajrzeć http://www.marmur-dulemba.pl/portfolio/blaty-kuchenne/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak meble kuchenne, przede wszystkim blaty kuchenne to możecie zajrzeć do http://frontytaks.pl/ zwłaszcza polecam blaty Corian, fajna i praktyczna sprawa do każdej kuchni. Ładne, odporne na uszkodzenia oraz utratę koloru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Granit jest optymalnym materiałem na kuchenne blaty. Jest nie tylko odporny na wodę, wysoką temperaturę, tłuszcze, kwasy, alkaloidy i inne związki chemiczne, ale także na mechaniczne uszkodzenia – zarysowania, pęknięcia, zniszczenie powierzchni. Nadaje się idealnie do kuchni również ze względu na łatwość utrzymania w czystości. W swojej kuchni mam taki blat od www.arkam.krakow.pl. Wysoka jakość materiałów, lata doświadczenia na rynku i dbałość o każdy szczegół to zdecydowanie największe atuty tej firmy. Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lila3221
Przede wszystkim blat powinien być trwały. To jest podstawa. Warto na pewno zastanowić się nad konglomeratem. Z tego co widzę, to tutaj http://kamienikwiat.pl/blat-z-konglomeratu/ są ciekawe rozwiązania, jeśli chodzi o tego typu rozwiązania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Największe znaczenie ma materiał z jakiego wykonany jest blat a na drugim miejscu kolor bo przecież musi pasować do reszt elementów znajdujących się w kuchni. W mojej kuchni na przykład do jasnych mebli zamontowałam ciemny granitowy blat dla kontrastu. Blat był robiony na zamówienie przez firmę Thust z Wrocławia http://thust.pl/oferta/budownictwo , więc nie było to tanie ale ostatecznie jestem zadowolona. Dla mnie na przykład blat w kuchni to najważniejszy element wyposażenia, ponieważ na nim "pracuję" przygotowując posiłki. Dzięki temu, że mój blat jest z kamienia nie muszę martwić się tym, że go łatwo uszkodzę na przykład czymś gorącym, lub zapaćkam tak, że ciężko będzie go doczyścić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Liczy się dobry wygląd i trwałość. Najlepszymi blatami kuchennymi są według mnie blaty wykonane z kamienia. Posiadają obie cechy przeze mnie wymienione. Polecam wam zgłosić się do firmy www.granimex.pl Wykonują świetne blaty kamienne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U nas w kuchni jak i w łazience są blaty z konglomeratów kwarcowych bo są solidne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, ogółem dobrze się sprawdzają. Nasze blaty pochodzą z http://www.konglomeratykwarcowe.pl/ mają tam dobry wybór i zupełnie niezłe ceny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Podobnie jak poprzedniczki skorzystałam z oferty firmy www.arkam.krakow.pl i jestem zachwycona. Zamawiałam z granitu pod wymiar i zrobili kawał dobrej roboty. Są terminowi i niedrodzy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Martynaxx
Wygląd kuchni jest bardzo ważny – powinno być to pomieszczenie, które będzie nas zachęcać do przebywania w nich. Sprawi, że gotowanie czy pieczenie stanie się dla nas prawdziwą przyjemnością.http://budiro.pl/wybor-blatow-na-wymiar-do-kuchni/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak, konglomeraty rządzą. Dla mnie to najlepsze rozwiązanie. Kamień za drogi, drewno nietrwałe a konglomerat i wygląda ładnie i jest bardzo wytrzymały. Kupowaliśmy go w http://www.konglomeratykwarcowe.pl/produkty Jak to w hurcie - mają tam dobry wybór i dobre ceny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tomasz

Blat do kuchni powinien służyć na wiele lat. Ważne jest tutaj jakie elementy zostały użyte do jego zbudowania czy to blat drewniany, sklejka czy laminat, każdy z nich ma swoje zalety i wady. Blat musi pasować przede wszystkim kupującemu i do reszty zabudowy.

Ja ostatnio przy remoncie swojej kuchni kupowałem blaty na https://kornix.com.pl, bardzo polecam bardzo miła obsługa i szybka dostawa :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zależy jaki masz finanse. Dobry blat a nie drogi to blat z laminatu. pełno wzorów i kolorów. Może na nim nie da się kroić nożem bez deseczki ale spełnia swoje funkcje. Polecam blaty z grnitu są dobre trwałe i może jeszcze nie tak astronomicznie drogie. Najdroższe są spieki kwarcowe. Właściwości podobne do skieków ale cena x2 granitu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wybór zależy od tego jaki się podoba, jaki pasuje do wyposażenia kuchni, na jaki możemy sobie pozwolić. Jestem za wyborem granitowych bądź marmurowych. Są łatwe w utrzymaniu, pielęgnacji i trwałe na uszkodzenia. Kwestię plam czy odbarwień podczas codziennego użytkowania można załatwić nakładając impregnat hydrofobowy, który zabezpiecza tego typu materiał przed uszkodzeniami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To, że kamień lepszy od płyty to oczywiste, jednak jeżeli chcesz już płytę, to przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość montażu. Wszystko powinno być szczelnie zabezpieczone listwami z gumowanymi krawędziami, nigdzie nie powinno być miejsc bez laminatu gdzie potencjalnie mogłaby dostać się "zabłąkana" stróżka wody, zwłaszcza w przekroju "po grubości", bo tam najłatwiej wsiąka woda i robi najwięcej nieodwracalnych szkód (podobnie jak na niezabezpieczonych łączeniach dwóch połaci blatu). Reasumując - ja stawiam na jakość samego wykonania, uważam, że to najbardziej wydłuża żywotność blatu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Granit - to jest słowo klucz. Najlepsze tworzywo jakie można sobie wyśnić do kuchni. A najlepsze wykonanie dzięki bydgoskiej firmie PLAFON. Nie ma lepszej -  wszystko pięknie wykończone, dopracowane, terminowo i bezproblemowo! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×