Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alinka222

Usg genetyczne

Polecane posty

Witam Mam taką pewną sprawę czy usg genetyczne jest obowiązkowe? Mam 18 lat gdy urodzę będę mieć 19 u mnie w rodzinie i u mojego chłopaka nie ma żadnych wad genetycznych więc czy to jest konieczne? Ginekolog powiedział mi że takie badanie kosztuje 150 zł i będzie przeprowadzana jeszcze 2 razy czyli łącznie wyniesie mnie 450 zł. Można powiedzieć że tylko mnie nastraszył że później jest płacz kobiet że tych badań nie zrobiły. Ja rozumiem, sama się przeraziłam ale z kasą u mnie ciężko muszę ją uzbierać do tego piątku owszem mój chłopak pracuje ale wypłatę dostanie trochę później. Jestem w 11 tygodniu i 6 dzień czytałam że takie badanie mogę zrobić do 14 tygodnia choć ginekolog kazał mi przyjść już w ten piątek. A tak po za tym gdy te badanie coś wykryje ?! To co dalej ? Jakie będą działania ginekologa?

Badanie nie jest obowiązkowe ale zalecane. W trakcie lekarz zmierzy przezierność karkową płodu a to pokazuje czy dziecko może być chore np na zespół downa. Jeśli nt(przezierność ) jest zbyt wysoka czekają cię kolejne badania. Kolejne takie usg prenatalne.wykonuje sie ok 20 tygodnia i 32 wtedy lekarz ogląda serce i sprawdza czy dziecko nie ma jakiś wad.