Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sssssssssdjj

Tylko bogaci mogą powiedziec ze są wolnymi ludzmi, szczęsliwymi...a reszta?

Polecane posty

Gość sssssssssdjj

To niewolnicy banków ,bo co mozna powiedziec o kims kto ma np kredyt na 20 lat ? albo spłaca robi jak wół albo żegna sie z badziewnym mieszkaniem na ''nowym'' wstrętnym blokowisku , teraz ludzie zaczną brac kredyty trupowe na pogrzeby

wystarczy nie mieć parcia konsumpcyjnego. Cieszyć się tym co masz i nie dążyć by mieć więcej. Wtedy starcza co na wszystko i już jest się wolnym.

Randman - filozofia downshiftingu?

Gość fgyhujiouytr
ja nie mam kredytu!:DD

Coś w tym stylu. Tyle ,ze sam do tego doszedłem a okazuje się, że zjawisko istnieje od jakiegoś czasu, nawet w Wikipedii to opisali :-) "Downshifting to coraz popularniejszy w krajach tzw. rozwiniętych trend krótko mówiąc polegający na upraszczniu życia. Orginalnie downshifting miał odniesienie do pracy. Założenie było takie, aby rezygnować z odpowiedzialnego i stresującego nawet jeśli świetnie płatnego stanowiska i podjąć w zamian spokojniejszą, mniej pochłaniającą choć gorzej płatna pracę, a to wszystko w imię lepszego balansu pomiędzy pracą, a życiem prywatnym. Ostatnio jednak zjawisko downshiftingu rozszerza się na inne dziedziny życia, przede wszystkim na konsumpcjonizm. Czyli w wielkim skrócie rzecz w tym, aby nie kupować tego czego nie potrzebujemy i żyć prościej. A wolny czas i środki finansowe wkładać w to co naprawdę dla nas ważne. I wcale nie chodzi o to, aby popadać w takie skrajności jak wyzbywanie się wszystkiego co mamy, zamieszkanie w ziemiance i jedzenie tylko i wyłacznie salaty."