Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czarny Rycerz

Jak zrobić spaghetti? Jest jakieś gotowe?

Polecane posty

Gość dama z małą łasicą
mam oryginalen spagetti od włocha :) podam jutro przypomnij mi

Gość BSA
Każdy Aryjczyk gotuje sobie sam. Ja od dziecka sam sobie gotuję, bo bym z głodu zdechł, chwała mojej cioci, która mi ziemniaki dawała i cebulę, bo bym z głodu zdechł. A teraz jestem wieli i silnym Aryjczykiem, który nigdy się nie cofa, zawsze naprzód!!!!

Gość lillybilly
Spaghetti mozesz przygotowac wedlug twojej fantazji. pamietaj aby ugotowac makaron w osolonej wodzie. konsystencja makaronu ma byc "sprezysta"...jak sprezyna..hahhaha podstawa to olej z oliwy, cebula lub czosnek, w niektorych przypadkach mozesz uzyc obydwu(cebuli i czosnku). Tak wiec wersja bolognese : smazysz cebylke na zlotawy kolor, dodajesz peperoncino(zmielone) troszeczke, mozesz dodac zobek czosnu(caly lub zmiazdzony) , pozniej dodajesz mieso mielone 250 gr okey, podsmazasz dopoki stanie sie grudkowe (jak kasza), dodajesz pomidory w puszce (ta wieksza puszka) (moga byc cale lub pociete) po czym dodajesz troche wody i zamiast soli uzyj kostke rosolowa. (jedna wystarczy). dodaj jeszcze bazylie i gotuj na malym ogniu przez nawet poltora godziny. jak bedzie gotowe to zacznij gotowac makaron, odcedz go i dolacz do sosu, posyp wszystko parmezanem. Kuchnia wloska jest kuchnia bardzo prosta...wszystko zalezy w niej od swiezosi produktow ktorych uzyjesz. Carbonara. Wez boczek wedzony i pokroj na kosteczki, podsmaz cala pokrojana w kosteczki cebule na oleju z oliwy(ok dwie lyzki), dodaj boczek, pozniej w jakiejs miseczce rozbij dwa zoltka (bialko wyzuc) , dodaj trzy lyzki kwasnej smietany, duzo pieprzu. Ugotuj makaron, odcedz, dodaj do patelki z boczkiem, wymieszaj delikatnie, pateka ma byc na gazie, poetm dodaj mase z zoltek ktora wczesniej przygotowales ciagle mieszajac wszystko w patelki, sos nie ma byc za rzadki ani za gesty , tak wiec jak ta twoja mieszanka bedzie "kremowa sciagnij patelke z ognia( zazwyczaj jest to jednominutowa procedura), posyp hojnie parmezanem i gotowe. Druga wersja karbonary : uzywasz calych jaj, bez smietany, dodajesz pierzy i reszta tak jak wczesniej opisalam.

Gość BSA
I dlatego jestem prawdziwym, tłustym Aryjczykiem!

Gość lillybilly
jezeli chcesz uzyc jakiegos gotowego sosu to jedyne co ci moge poradzic to kupno tzw. pesto. (zielona masa). po ugotowaniu makaronu jak wczesniej, na patelce dodaj dwie lub trzy lyzki oleju z oliwek, pesto , podgrzej troszenke, dodaj makaron , dla urozmaicenia mozesz pociac na kawaleczki swiezy pomidor i go dodac na koniec bez zadnego gotowania, poprostu wymieszaj wszystko w patelce, posyp parmezanem. Gotowych innych sosow nie radze kupowac bo sa obrzydliwe i niezdrowe.

Gość lillybilly
jezeli dalej jest ci niejasna procedura wejdz na you tube i wpisz tutaj masz opcje. spaghetti alla bolognese, spaghetti alla carbonara, pasta con le zucchine( tez latwa), pasta con i funghi champignon e panna (pieczarki i smietana..). jak uzywasz przepisu gdzie jest smietana lepiej smakuje pasta jajeczna jak tagliatelle i podobne, choc klasyczne spaghetti tez jest ok.

Gość lillybilly
leniu ty jeden , to idz do sklepu i kup, niewazne jakiej marki ( wybierz ten tanszy bo to i tak wszystko to samo), podgrzej na patelce , dodaj ugotowany makaron i posyp parmesanem. sosy sa rozne, pieczarkowy, o smaku czterech serow, jak mowilam wczesniej pesto, pomidorowy. rza jadlam taki sos pomidorowy alla diavola, bardzo pikantny i prosty (tam chyba jest tylko pomidor, peperocino, czosnek i tyle), nie byl zly. kup tez parmesan no i obiad gotowy.

Gość lillybilly
zobacz czy w dziale mrozonki jest tez taka marka gotowych past co sie nazywa "4salti in padella". jest troche droga ale opcja z grzybami z lasu jest dobra. jest tez wytlumaczone na paczce jak sie ten makaron podgrezwa, trzeba dodac olej i wode jak pamietam.