Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z polskim na bakier

czy to jest język polski regionalizm, czy może nieuctwo

Polecane posty

Gość z polskim na bakier

i brak obycia w świecie. chodzi mi wyrazy w stylu "chodź że, wejże, idź że" itd. dzisiaj się ktoś ze mną kłócił że to normalne tak się mówi to zwykly regionalizm, nie ma się czego wstydzić i że to nie jest to samo bo chodź to "miekkie" stwierdzenie a chodź że to bardziej dosadne jak się nie możemy doczekać aż ktoś przyjdzie :D co sądzicie o osobach posługujących się takim jezykiem, dodam że to jest wymawiane z takim specyficznym akcentem nazwałbym go wschodnim i często też w innych wyrazach zamiast "o" wymawiają to o jako "ło" założyliśmy się o to czy to jest poprawna polszczyzna czy tak mówią tylko na wioskach i obecnie w jezyku polskim takie zwroty nie są poprawne.

Gość bleblebleblebleble,mnbjhksdc
weśże to krakowianizm i jest spoko, lepiej sie czepiaj głupich odzywek typu w porzo , spoko, dupka cipka itp

Gość z polskim na bakier
krakowianizm ? raczej małopolanizm bo w krakowie mówią normalnie.

Gość z polskim na bakier
to nie chodzi o czepianie tylko o zakład co sądzą o tym ludzie w innych częściach polski . takie swoiste badanie opinii na kilku forach które nie wymagają rejestracji.

jak dla mnie to calkiem zrozumiale i normalne, w moim regionie mowi sie tak : puc sam!

Gość łodyć łode mnie bo cie łopluje
kiedyś słyszałam to od wieśniaka jak byłam u dziadków na granicy świętokrzyskiego i małopolskiego :D to nie jest poprawna polszczyzna ni regionalizm to jest to samo co założyć plakietkę z napisem jestem ze wsi to widać i słychać :D

a ja ten krakowializm uwielbiam ;)) podoba mi sie to jak cholera ;)) i z krakowa nie jestem ;)))

Gość co za konus!
Doczytaj: http://www.gwarypolskie.uw.edu.pl/ To są przede wszystkim nie regionalizmy, tylko dialektyzmy. wymawianie "ło" w miejscu "o" to labializacja, często słyszana, zwłaszcza w nagłosie.

regionalizm czy kolokwializm - grunt, że zrozumiały, dużo gorzej to mają Niemcy

Ja pochodzę z Dolnego Śląska, czyli z regionu gdzie podobno mówi się literackim polskim. Dla mnie takie zwroty to zwyczajny regionalizm, spotkałam się z nimi np. w Wielkopolsce i Lubuskiem i to nie tylko u ludzi pochodzących ze wsi, także u miastowych.

a "idźże" nie pisze się razem? "wziąść" można powiedzieć, nie napisać a "rozumię" naprawdę nie rozumiem :O to tak jak mówić "ję" nie "jem"

Gość fhdhtrj
partykuły wzmacniające wypowiedź, tępe strzały

Gość to o czym piszesz jest
jak najbardziej poprawną formą. W słowniku języka polskiego znajdziesz te wyrazy. Mnie też drażni typowo "wiejski" język. Ludzie często nie mówią poprawnie mimo tego, że w żadnej szkole ich tego nie uczą. A już krew mnie zalewa jak słyszę np. te okno, te dziecko, wziełem lub poszłem.

Gość co za konus!
Śląsk to bardzo zróżnicowany obszar. Zdarzają się wsie z mazurzeniem, jabłonkowaniem itd. :) Jest naprawdę sporo izoglos na tym terenie.

Gość to o czym piszesz jest
albo jak ludzie używają słów "bynajmniej" i "przynajmniej" nie mając pojęcia kiedy którego użyć.

Gość z polskim na bakier
w tym "regionalizmie" właśnie mówi się też rozumie i poszłem. to część tego samego regjonalnego jeżyka więc nadal nie wiem czy to normalne czy błedne. wszystkich słów nie przytoczę. chociaż jeszcze kilka mi się przypomniało tarasić(ubijać),turlikać(turlać), frukać(latac). to też normalne ? to ja chyba jestem nienormalny :O

Gość z polskim na bakier
regionalnego*