Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Badanie krwi w ciazy

Jakie badania konieczne trzeba zrobic w ciazy

Polecane posty

Praktycznie za kazdym razem mam podwyzszone badanie WBC, MPV, neutrocyty.WBC 12,4 norma to 4.5-11, inne tez lekko podwyzszone.Czy powinnam sie martwic? Zalecane badania w ciazy to morfologia, ogolne badanie moczu, cukier.Jakie badania powinnam jeszcze robic?Te o ktorych napisalam to zalecenia lekarza, ze skierowaniem, zadnych innych nie zaleca.

Dam, ze kilka razy mialam podwyzszone cisnienie, 100/140, 105/140.

wbc w ciąży jest do 15, twoje wbc jest w normie

ja proponuję toxoplazmozę w każdym trymestrze, czyli w sumie wyjdzie Ci 3 razy w ciąży, cytomegalię, różyczkę, hiv, żółtaczka typu b, tarczyca tsh chociaż, rzeżączka, grupa krwi

neutrocyty też zwiększają się w ciąży, mpv to wielkość płytki krwi, jeśli płytki masz w normie to mpv nie liczy się co masz jeszcze nie w normie?

no to mam w normie, na to wyglada. Napisze dokladnie ktore sa oznaczone jako podwyzszone i wartosci referencyjne. krwinki biale WBC- 12,4 war.referencyjna- 4.5-11 MPV 12.5 war.referencyjna- 8-11 liczba neutrocytow 8.46 wartosci refer-1,8-7.7 liczba monocytow -0.96 wartosci refer-0.8 Cisnienie podwyzszone mialam jakies 3 4 razy 105/140.

no to nie są wielkie podwyzszenia i wynikają ze stanu ciąży, ale oczywiscie lekarz musi sie wypowiedziec to ciśnienie jest niepokojące, zwłaszcza dolne, górne ujdzie masz ciśnieniomierz? spróbuj w domu na spokojnie, bo moze to być wynik stresu z gabinetu lekarskiego, a jak puls? ile uderzeń na minutę?

Puls tez wysoki, ponad 100, wczesniej bylo ok, mialam ksiazkowy.

Wczesniej zawsze cisnienie mialam dobre, czy to w domu mierzylam czy w gabinecie.To juz trzeci trymestr a moj synek przestal rosnac, to mnie zaniepokoilo, lekarz mimo iz wymiary nie odpowiadaja wiekowi ciazy, powiedzial by sie nie martwic, moj dzidzius w tym tygodniu ciazy powinien miec wieksze wymiary, wyglada to tak, jakby przestal rosnac, ponad miesiac temu, wszystko bylo dobrze, wymiary dziecka tez, teraz tak nie jest.Termin mam na 1.04.

z tym pulsem pposzłabym do kardiloga, ja miałam też ponad sto, byłam u kardio, ale u mnie to raczej stresogenne, kardio kazął mierzyć w domu, dostałam receptę na lek, który obniza puls w domu miałam ok 80, więc po konsultacji jeszcze telefonicznej nic nie brałam ale moze podejdź do inneog gina, co? to ciśnienie mi sie nie podoba, moze być fizjologia, a może nie nie ma co się bać, ale może trzeba skonsultować z kimś innym wyniki krwi masz ok

Gość osieczasuuuu
mój gin też tak olewał moje ciśnienie w rezultacie córa po urodzeniu pod tlen trafiła zrób koniecznie przepływy prywatnie! jeśli ciśneinie masz za wysokie to przez łożysko do dziecka mogą nie docierać tlen i subst . odzywcze w odpowiedniej ilości- to może powodowac zahamowanie wzrostu. na ciśnienie są leki.

Gość ja mam od początku ciąży
puls ok 100 i kardiolog i ginekolog mówił, że jeśli mi to nie przeszkadza to lepiej nic na to nie brać bo bardziej lekami zaszkodzę dziecku niż wysokim pulsem. Z tym, że miałam robione echo serca i było wszystko ok. Ciśnienie też mam w normie, jedynie puls wysoki.

Ja juz urodzilam:)Napisalam tu o tym bo chcialam poznac opinie innych osob, bardzo zaniepokojona bylam w ciazy badaniem USG ktore wyraznie pokazalo ze dziecko przestalo rosnac, jak rowniez moje wysokie cisnienie ktore pojawilo sie w 6mc ciazy i wlasnie wtedy dziecko przestalo rosnac, urodzilo sie z waga 1.75kg, tlen, inkubator, antybiotyki, pobyt ponad miesieczny w szpitalu, dziecko mialo bardzo zle wyniki krwi, torbielki w glowce, co wskazywalo na wylew krwi.Chcialam ostrzec inne mamy by zwracaly uwage na cisnienie, jak rowniez zeby robily wiecej badan koniecznych w ciazy, takich np Tsh jak juz ktos wyzej pisal. Ja przebadalam sie dokladnie dopiero po ciazy, wczesniej robilam tylko badania ktore lekarz mi zalecil, czyle te o ktorych pisal wyzej. Nie robiono mi badan tarczycowych, zrobilam je po ciazy, byly bardzo zle.Dlatego o tym napisalam.

napisalam mialo byc

a widzisz ja miałam przeróżniste badania, łącznie z wizytą u kardiologa do którego mój gin mnie wysłał chyba mam dobrego lekarza i bardzo mi przykro z powodu Twojego dzieciatka, ale mam nadzieje, że jest juz wszystko w porzadku?

Tak juz wszystko dobrze, ale wiele badan musielismy zrobic.wiele bylo zlych, ale juz jest dobrze. A ja lecze chora tarczyce, ale jestem pod dobra opieka endokrynologa.

no to dobrze, czasem z powodu naszej ignorancji lub niewiedzy ciepri maleństwo, a my z nim moja koleżanka nie robiła badań na toxo, bo gin jej nie kazał, bo nie ma takiej potrzeby ile do łba się jej natłukłam, a niby oświecona dziewczyna i w końcu nie zrobiła, dziecko ma cały czas problemy z główką właśnie, być moze to przypadek być moze nie ma 12 miesiecy a ledwo pełza, czas ma napewno jeszcze, ale neurolog jest stale przez nich odwiedzany

Mi tez nie kazal i zapewnial ze wszystko jest dobrze, chociaz czulam od 6mc ze tak nie jest, ale skoro lekarz zapewnial...teraz wiem, ze bardzo wazne w ciazy jest to by zrobic wiecej badan.

ja własnie koleżankom zalecam, zeby robiły mimo wsyzstko na własną rękę to nie dziecko lekarza, on ma je gdzieś, bo gdyby chodziło o jego dziecko to zrobiłby wszystkie z listy ambulatorium