Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwona9820

Problem ze spadkiem - pomocy

Polecane posty

Gość iwona9820
A jaka to różnica kto się kim zajmuje? Rodzinę tworzy i matka i dzieci, więc logiczne, że matką zajmuje sie ten, który dzieci nie ma i nie ma zobowiązań, a dziećmi ten, kto je urodził. Zresztą szwagierka święta nie jest. Często miała nas gdzieś i nie interesowała się nami, np. nie przyszła na wesele, tylko na ślub, bo niby nie miała kasy, a zarabia, poza tym pojechała miesiąc później na wakacje. jak była na wakacjach to my siedzieliśmy w domu z teściową, a ona później nie chciała zostać nawet na 3 dni z naszym dzieckiem, zebyśmy my mogli odpocząc. Wigilię i wielkanoc musimy sami spędzać u moich rodziców, bo ona powiedziała, że moich rodziców nie zaprosi, bo to za dużo osób i bedzie mieć kupę sprzatania. Mimo, że i ja i moja mama przyiosłybyśmy przecież jakieś potrawy. Nie rozumiem takiej niechęci do rodziny.

Gość iwona9820
Te dzieci są taka samą rodziną dla szwagierki jak dla mnie jej matka. A ja oczywiście pójdę do pracy, ale na razie młodszy syn ma 1,5 roku i mam wychowawcze.

Gość cherycoke
głupia pazerna baba z Ciebie!!!! to co że macie dzieci? to są wasze dzieci a nie że teściową zajmuje się szwagierka a wy dziećmi hehe to trzeba było dzieci sobie darować a teściową się zająć. tylko ze to szwagierka zmienia pampersy, myje, opłaca rachunki, sprząta w domu, robi różne prace... a Ty co robisz w tym domu bądź mąż? z jakiej racji chcecie mieć spadek? niech się cieszy że dostanie jakąś kasę.... ludzie nawet honoru nie mają i czekają tylko na czyjąś śmierć!!!!!!!

Gość 0403020032
ale pownno być zabronione prawnie przepisywanie tylko na wybrane dziecko, cały spadek powinien być po równo przepisywany na wszystkie dzieci, to jest okradanie innych dzieci, zwyczajne złodziejstwo, skoro zrobili dzieci powinni się poczuwać do tego

Gość julka19x
jedynym obowiazkiem szwagierki byla opieka nad matką i sie z niego dobrze wywiazała stąd nagroda. obowiazkiem twojego meza jest takze opieka nad matka ale tez nad dziecmi.To pierwsze zawalił po całości. Posiadanie dzieci bylo wasza fanaberia tym bardziej ze piszesz ze nie macie kasy wiec obieka nad dziecmi tez pewnie nie najlepsza a start w doroslosc zapewniliscie im kiepski.

Gość G.o.ś.ć
Jak widać matka wcześniej przejrzała twoja pazerność i ignorancję. Posiadanie dzieci nikogo nie zwalnia z obowiązku opieki nad chorą matką

Gość iwona9820
No przepraszam, a my nie zmienialiśmy dzieciom pampersów, nie płącimy rachunków, nie robim w domu? Jeszcze dodatkowo musimy płącic za wynajem, a szwagierka ma duży dom za darmo - płaci tylko opłaty. I gdzie wy tu widzicie sprawiedliwość? I niby dlaczego mój mąż ma mieć w obowiązkach opiekę nad trzema członkami rodziny (matka i dwójka dzieci), a szwagierka tylko nad jednym (matka)???

Gość htc02
Spadkami p rodzicach s tylko dzieci czyli ty i siostra,. Tvoje dzieci maja prawo do spadku po waszej smierci a nie babci. W pl jest takie prawo i nic nie wygrasz. Na zachodzie jest duzo lepiej dzieci nie mosna wydzidziczyc.

Gość 0403020032
i tak powinno być, z jakiej racji w tym kraju, które do niczego się nie poczuwa, gdzie ciężko o mieszkanie, rodzice którzy cię powołali na swiat nie przepisują ci nic bo coś tam, pretekst zawsze się znajdzie, a drugiemu wszystko, kiedy to się zmieni?

Gość kofhgfh
to ze zrobiliscie sobie dzieci i teraz musicie sie nimi zjamowac to calkiem osobny temat. matka was do dzieci nie przymuszala, sami ich chieliscie no to sie nimi opiekujcie, a twoj maz jako syn powinien zajac sie tez matka. szwagierka sie nia opiekuje to dostanie w zamian dom, twoj maz ma matke w dupie to gowno dostanie :)

Gość 0403020032
a ty nie masz racji z tymi dziećmi, to jakiś absurd, czyli jakbyś miała 10 dzieci to spadek należałoby podzielić na12części ha haha ha a jak ci jedno umrze to niby masz oddać spadek

Gość julka19x
ty jakas tępa jestes czy tylko udajesz? Machneliscie dzieciaki to ku... placic teraz i nie plakac.

Gość 0403020032
ale nie mówcie, tesciowa to jakiś zacofany prymityw, że faworyzuje jedno dziecko, przecież syn ma dzieci i pracuje pewnie od rana do nocy, nie ma siły pewnie na nic, a córka na miejscu i wolna, więc może się opiekować matką. Cała rodzinka jakaś pojebana, mój brat też się opiekuje matką i co nie robi mi wyrzutów, bo wie że jestem winnej sytuacji

Gość iwona9820
Ja się zgadzam w 100% z osoba o nicku z liczbą. Rodzina to rodzina, ptrzecież nie będziemy analizować, kto zajmuje się matką, kto ciotką, a kto dzieckiem. Dlaczgo nasza rodzina ma byc wykluczona ze spadku, skoro jesteśmy tak samo bliscy, a niestety nie mamy fizycznie czasy zając sie teśiową?

No to może przeprowadżcie się do teściowej podobno dom jest duży-ty nie pracujesz więc możesz się zająć i dziećmi i teściową (do pampersów jesteś przecież przyzwyczajona),podzielisz się obowiązkami ze szwagierkom.rachunki za wynajem odpadną i może zapracujesz na małe co nieco pasożycie

Gość marcin84praqe
chcial miec dzieci to niech teraz placi, szwagierka madrzejsza sie okazala,zbednych obowiazkow nie brala na siebie i ja na jej miejscu pojechalbym na zasluzone wakacje.Odpoczac troche od rodziny bo trzeba jej wspolczuc.

Gość urw9urpjsdkj
ale nie mówcie, tesciowa to jakiś zacofany prymityw, że faworyzuje jedno dziecko, przecież syn ma dzieci i pracuje pewnie od rana do nocy, nie ma siły pewnie na nic, a córka na miejscu i wolna, więc może się opiekować matką. Cała rodzinka jakaś poj**ana, mój brat też się opiekuje matką i co nie robi mi wyrzutów, bo wie że jestem winnej sytuacji Głupole! A może jest wolna, bo nie ma kiedy sobie kogoś poszukać. Barany, jak nie wiecie jak wygląda opieka nad obłożnie chorymi to zamilknijcie. Mnie babcie z dziadkiem przepisali całe mieszkanie w darowiźnie. Mama moja na to się zgodziła, bo to ja mieszkałam 30 lat z dziadkami. Brat mamy nie dostał nic (też ma dwóch synów), bo nie raczył nawet w chorobie babci zakupów zrobić, ani zadzwonić i spytać o zdrowie. A wnuki takie, że na dziec babci wpadli przez pięć ostatnich lat jeden raz na uwaga 37 sekund! Dali kwiatka i wyszli.

Gość marcin84praqe
poszlabys do pracy pasozycie jeden, fajnie sie siedzi w domku?? Pewnie napiszesz jaka to jestes zapracowana przy dzieciach tylko nikt tego nie docenia.

Gość 0403020032
moja matka by tak nigdy nie zrobiła, ja mieszkam w innym mieście i niby jak się mam nią zająć, ona to rozumie, dzwonię do niej ,pytam się co i jak, jak trzeba posyłam pieniądze, każdy pomaga jak może

Gość 0403020032
w każdym razie jakby mój brat czułby się wykorzystywany, na pewno pierwsza bym o tym wiedziała, rodzina powinna ze sobą o wszystkim rozmawiać, mam wrażenie że niektórzy nie rozmawiają bo im się to potem kalkuluje

Ja rozumiem niechęć szwagierki do Twojej rodziny:D

no , proszę jak to sobie sprytniutko wymyślili .... :) szwagierka odwali cała robotę a oni zgarną majątek ... o zwykłej ludzkiej miłości do matki męza nawet nie wspomnę .

Gość urw9urpjsdkj
Powinno być jak w Ameryce. Chce dać jednemu i koniec! A nie jakieś zachowki. I proszę nie pisać, ze zachowek to marne grosze. To 1/2 tego co dana osoba dostałaby gdyby nie było spadku. Zatem pan "kocham mamę tylko nie mam czasu jej tego okazać" i jego leniwa żona dostaliby 1/4 wartości domu. Średnio licząc, przy średniej cenie domów 400 - 600 tys., od 100 tys. w górę.

No i co się czepiamy?!:D:D ona zmieniała swoim dzieciakom ...pampersy, nikt nie przyszedl i nie zrobił za nią, a szwagierkę mąż wozi na zakupy aż raz w m-cu, dzieci swoich nie ma,więc, chata cała winna być dla pazernej synowej!:DLeże!

i ty autorko masz problem , to oczywiste , ale nie za spadkiem .

zgadzam się - nasze prawo spadkowe szczuje na siebie spadkobierców z jednej strony a z drugiej zwalnia ich z wszelkiej aktywności na rzecz spadkodawcy bo i tak zachowek dostaną - czyli forsę tylko za ot że są.

Gość 0403020032
tak ,jak w Hameryce, w tym bandyckim kraju, gdzie ludzie umierają pod mostem bo raz musieli zawitać do szpitala, każdy kto dał życie, jest za nie odpowiedzialny do smierci

Gość 0403020032
to że się dziecko nie opiekuje rodzicem to wina tylko i wyłącznie rodziców i ich błędów wychowawczych. W Polsce obowiązuje mentalność typu sprać po gębie a potem wyśmiewać się z tego

Gość 012000
Powiem tak: Masz pretensje ale o co? Czy ty chciałabyś poczuć się jak teraz Twoja teściowa?Kasa ważniejsza od człowieka...Ludzie litości. Przepisała dom -tak chciała. Syn nie zasłużył. Teraz pomyśl tak : Jesteś chora -masz dom masz dwoje dzieci jedno się opiekuje a drugie za przeproszeniem ma w du***e ..Nie tłumacz się opieką nad dziećmi..Można raz w tygodniu pojechać do mamy ,pogadać zrobić herbatę ...Trzeba tylko chcieć.

to niech sie później jedno dziecko nie dziwi ,ze cały majątek po rodzicach dostanie inne dziecko :)