Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fkenwfcejn

w jaki sposob sie uczycie? zeby zapamietac jak najwiecej materialu(studia)

Polecane posty

Gość fkenwfcejn

?

Gość płeć przeciwna
woda, ziemia, hemoglobina, halucynacja

Gość fkenwfcejn
?

Ja Ci mogę powiedzieć jak się uczę, kiedy mam mało materiału: cisza, skupienie, czytam, po czym staram się cały czas sama to powtórzyć (bez czytania, tylko z pamięci) na głos i tak aż powiem całe zdanie dobrze. Potem uczę się kolejnego. Powtarzam pierwsze + drugie i tak dalej aż nauczę się całości. Ale jak materiału jest dużo, to ta metoda jest zbyt długa. Nie wiem, najlepiej jest się uczyć na bieżąco, powtarzając. Ale to utopia, bo kto by się mobilizował :D Ach, i podobno warto się uczyć z mapek umysłowych. Ja ich nie lubię, ale niektórzy bardzo chwalą. Tylko je trzeba robić samemu, nie wolno z cudzych. Coś w tym stylu: http://marcinrzeczkowski.com/wp-content/uploads/2010/07/procesy-sensoryczne-i-percepcyjne.jpg

Gość fkenwfcejn
mam cala ksiazke do wkucia:o i nie wiem jak to zrobic\ na za 2 tygodnie ksiazka 300 stron

Na pamięć? Nie da się wziąć tematu jakoś na logikę? Żeby wiedzieć o czym mówisz? Wiesz, tak na zasadzie, zacytować nie zacytuję, ale wodę poleję w odpowiednim kierunku..

Gość fkenwfcejn
maja byc konkrety bez lania wody jak to zrobic??

Gość fkenwfcejn
ma ktos pomysl jakis/?ja nigdy nie bylam dobra w zapamitywaniu :o takim konkretnym

Wybacz, ale jedyne co mogę zrobić, to podbić Ci temat i trzymać kciuki, że ktoś potrafi podpowiedzieć. e mnie się mama zawsze śmiała, że nigdy nie mam nic do nauki i nawet kiedy chodziłam do tej samej szkoły co mój brat, to on zakuwał a ja niewiele, więc nie mam magicznych sposobów na takie ilości materiału. Bo w takich przypadkach, to tylko regularna nauka. Możesz poświęcić całe dwa tygodnie na wkuwanie. Pamiętaj, świeże powietrze, co jakiś czas krótkie przerwy (ale nie na rozpraszający komputer) i kuj.

Albo rozpisz sobie z książki to co musisz wykuć na osobnych kartkach. Chyba całych 200 stron nie musisz znać na pamięć? (choć słyszałam o takich wykładowcach, co tego wymagają, ale przecie nie ma książek, w których każde zdanie byłoby potrzebne) I jeszcze pogadaj ze starszymi rocznikami, czy aby nie mają starych testów, czy da się ściągać itp

Gość fkenwfcejn
heelp:o

Gość fkenwfcejn
nie da sie sciagac

Gość gcvyjbu
Ja bym wzięła się za to tak: 1. Przeczytałabym tę książkę. 2. Przy czytaniu zaznaczałabym ołówkiem to, co jest ważne i co trzeba zapamiętać (gorzej jak to 90% książki :D). 3. Z tego, co podkreśliłam, robiłabym notatki - starałabym się, żeby w minimalnej ilości tekstu zawrzeć maksimum informacji - takie krótkie zdania podsumowujące. 4. Nauczyłabym się tych notatek na pamięć.

gcvyjbu - na studiach stosowałam bardzo podobną metodę, i fakt sprawdza się, dodatkowo moje notatki były mega kolorowe (zakreślacze ) jeśli masz tydzień na naukę, podziel materiał na dni, ostatni dzień przeznacz na powtórki

Gość gcvyjbu
Zgadzam się, że bardzo ważne jest umiejętne podzielenie materiału na partie. Można wtedy przeznaczać na naukę np. 20 minut dziennie, a później jest się lepiej przygotowanym niż osoba, która cały dzień przed egzaminem spędziła nad książkami.

Gość fkenwfcejn
wszystko jest wazne w tej ksiazce:/ kurde