Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do znawcow tego tematu

JAKA RASA PSA DLA DZIECKA

Polecane posty

polećcie rase bezpieczna dla dziecka

Gość retef
Wszystkie są bezpieczne, trzeba psa tylko ułożyć. Możesz wychować nawet łagodnego pit bulla, ale trzeba wiedzieć jak.

Gość Mcocm dkn
Nie kupuje sie zwierzAt dzieciom! !!!!!!!!!

głupia pipo nie chcemy psa dla dziecka tylko dla nas wszystkich chyba 5 letnie dziecko nie bedzie sie psem zajmować!!!!!!!!!!!! chodzi mi o to jakie rasy z natury sa przyjazne dzieciom, bo nie kazde

to bylo do "idiotko bez serca" wkurzyla mnie

Gość psia fryzjerka
nie kierujcie sie wygladem tylko charakterem psa wezcie pod uwage warunki mieszkaniowe oraz czas jaki mozecie poswiecic psu dla dziecka kazda rasa jest odpowiednia pamietaj ze cala odpowiedzialanosc za psa spoczywa na Tobie, tak wiec wybierz rase ktora najbardziej do Ciebie pasuje

ponoć boksery i labradory. Ale ja duzych psów nie bardzo, więc jak mnie córka przyciśnie to najszybciej york. Ja sie wychowałam w domu gdzie zawsze był pies, ale w swoim chcę tego jak na razie uniknąć, bo pies to obowiązek, wychodzenie na dwór, nie posiedzisz nigdzie dłużej w odwiedzinach bo trzeba wracać do psa i go wyprowadzić , ze o wakacjach nie wspomnę.

dokładnie, o charakter mi chodzi, czasu mamy duzo zeby zajmować się zwierzakiem, blisko pola i las, mieszkanie tez mamy duze wiec na pewno nie będzie sie męczył:)

to zalezy czy chcesz duzego czy malego psa :) jesli z malych ras to moglabym polecic yorkshire terrier. z wlasnego doswiadczenia wiem ze sa to kochane pieski, pelne radosci i milosci a opinie ktore kraza o nich ze sa cholernie szczekliwe to czysta bujda.. owszem moj tez lubi sobie poszczekac ale tylko i wylacznie na obcych ktorzy mu nie podpasuja lub tych ktorzy go zaczepiaja. bez sensu nie lata po domu i nie szczeka. a najwiekszy plus to mozna go zabrac wszedzie ze soba a na dodatek sa to psy swietne dla alergikow gdyz jak wiadomo posiadaja WLOSY a nie SIERSC na ktora czesto dorosli jak i dzieci sa uczuleni. a jesli chodzi o duze rasy to polecilabym labradora. tak samo pelne milosci, nie sa agresywne i baaaaaardzo przywiazuja sie do swojego wlasciciela a wobec dzieci sa nieszkodliwe wrecz przeciwnie swietbie sprawdzaja sie w roli przyjaciela ;)

Gość grgerwg
1) pies jest członkiem rodziny a nie upominkiem i tylko dla dziecka 2) zaczyna się sezon wystawowy, jedźcie na jakąś wystawę psów rasowych i pooglądajcie rasy, popytajcie właścicieli i hodowców (na stronie Związku Kynologicznego w Polsce jest terminarz wystaw)

Gość a ja ci polecam
miniaturkę maltańczyka

Gość teneryfa co za problem????
Nie rozumiem w jaki sposób pies uniemożliwia wyjazd na wczasy? My jeździmy 2 razy w roku i jakoś 2 psy nam nie przeszkadzają :O Autorko najlepsze to golden retriever lub labrador. I ogólnie spokojne rasy,łatwe do ułożenia. Z mniejszych psów-kundelki,bo one są zazwyczaj bardzo mądre i łagodne. A najgorsze do kontaktów z dziećmi to jamniki,bo są bardzo charakterne.

To zalezy jak dziecko bedzie podchodzic do tego psa, jak masz wrednego niewychowanego dzieciara ktory bedzie mu dokuczac to nawet najlagodniejsza rasa psa niezawiel pomoze, a jak masz normalnego 5 latka ,ktory wie co to szacunek do zwiąrząt to wedlug mnie kundelek jako wasz PIERWSZY pies jest odpowiedni Do rasowych psow, a zwlaszca z temperamentem trzeba miec doswiadczenie ,zoltodzioby nie są odpowiednimi kandydatami na psy dla "szpanu" Glownym opiekunem psa jest dorosly a nie dziecko, pamietaj o tym

witam, z czystym sumieniem moge polecić posokowca bawarskiego, niby jest to rasa psów myśliwskich i potrzebują dużo spacerów, a bardziej wybiegania się, natomiast jeśli chodzi o dzieci są BARDZO!!!! przyjazne, kupiliśmy psa jak mój syn miał 8 lat ( to było jego marzenie i w sumie moje też - zawsze chciałam mieć psa, ale rodzice...) sugerując sie opinią znajomych, którzy przy tej rasie wychowali dwoje dzieci:) mieszkamy w bloku (ale duże mieszkanie), nasz pies w ogóle nie szczeka! (naprawdę), spi obok syna łóżka, nie da go z rana obudzić, siedzi i pilnuje az młody sam wstanie,jest naprawdę kochany:) urośnie do max 45cm, a tak w ogole to ja Ci będę opisywać, znajdź sobie forum o posokowcach i poczytaj więcej opinii, bo moja pewnie nie będzie dla Ciebie obiektywna. co do wyjazdów? - rasa ta jest tak towarzyska, ze spokojnie możecie go zostawić z kimś z rodziny lub razem zabrać na wakacje (oczywiście tam gdzie można, nad nasze morze jak najbardziej sa pensjonaty, gdzie zwierzęta sa mile widziane)

Gość psia fryzjerka
ja mam jack russell terriera- psy niezwykle inteligentne, energiczne szybko sie uczą, uwielbiaja zabawe, trzeba zapewnic im duzo ruchu, nie sa wymagajace jesli chodzi o pielegnacje co do yorkow, shih tzu, maltanczykow (dlugowlose)- pieski ladne jak wyjda zaraz od fryzjera :) duzo czasu trzeba poswiecic na pielegnacje- zimą wlos oblepia sie sniegiem, jak jest plucha sa cale w blocie, jesienia przyczepiaja sie liscie, latem skoszona trawa- trzeba sie dobrze zastanowic psy dlugowlose czesto sa do mnie przyprowadzane zakoltunione, a teksty wlasciecieli to: -a corka miala czesac, -to on ma koltuny? przeciez ja go czesze... -a scina Pani jak najkrocej bo my nie mamy czasu na czesanie...

Gość psia fryzjerka
generalnie to kazdy bedzie Ci polecal taka rase, jak sam ma ja proponuje przygarniecie jakiegos szczeniaka ze schroniska

Posokowiec to też fajna rasa ale wymaga sporo uwagi i pielęgnacji-konkretnie chodzi o oczy. Jeśli coś się zacznie dziać to czekają Was częste wizyty u weterynarza. Z myśliwskich już predzej Beagle lub Ogary polskie.

teneryfa co za problem???? a czego nie rozumiesz? może tego, że nie chce nikomu psa podrzucac na tydzień lub dwa, no chyba ze ty swoje psy zostawiasz z zapasem wody i karmy :classic_cool: Nie zabiorę ze sobą psa nad morze bo jadę żeby większośc dnia spędzać na plaży, a uważam że plaża to nie miejsce dla psa. Moja córka boi się dużych psów i jakby taki latał po plazy to bym wezwała straż miejską.

Ja mam yorkshire terriera i nie mam taki problemow jak to ''psia fryzjerka'' opisala. wcale nie brudzi sie zima a naprawde baaaaardzo lubi zabawy w sniegu. wystraczy ladne dopasowane ubranko i nie ma problemu a jedyne co ma po powrocie do domu mokre to lapki ( ale niestety to nawet i najlepiej wyszkolony pies bedzie mial :P ) co do czesania ? czesze go co drugi dzien czasem co trzeci zalezy jak mi sie chce i jak tego wymaga ''fryzura'' pieska. co do lisci to wiadomo do brzuszka listek czy dwa sie przyczepia nie ma bara by na jesien pies nie mial na sobie lisci (najgladsze rasy nawet cos przykleja do siebie) a co do trawy ? to nie zauwazylam nic wiecej poza mokrymi lapkami ;)

Nie rozumiem dlaczego autorce jako jej i dziecku pierwszego psa polecacie jakies rasowe? czy aby to napewno dobry pomysl? nie lepiej polecic jej normalnego typowego kundelka?? Rasowe psy wymagaja dosy duzo wiedzy na jego temat i doswiadczenia juz z psami wczesniej

teneryffa, a my bylismy w tym roku z psem mad morzem, jak się chce to sie wszystko da pogodzić, a nasz piesek na plaży był wieczorem jak nikogo nie było prawie albo tez ludzie z psami, pobawial sie z innymi pieskami i pokąpał... jak ktos kupuje psa musi zdawać sobie sprawę z wielu rzeczy juz wcześniej a nie potem wychodzi,że jest problem z psem:) autorko Ty tez dobrze sobie to przemyśl my mamy rodzinę, na ktora zawsze mozemy liczyc ze wpadną i zajmą sie psem i domem lub wezmą pieska do siebie:)

Owszem kundelki tez sa kochane i baardzo ale to bardzo madre. ja polecam pieska rasowego gdyz wiem z wlasnego doswiadczenia ze nie jest ''ciezki'' w utrzymaniu. na temat kundelka moge sie wypowiedziec jedynie iz mialam jednego ok 2 lat ale niestey sie utopil w rzece, a dokladniej wpadl do wodospadu. ale to dluga histroria... jamnika mialam za dziecka i niestety do dzis mam lekko widoczna blizne kolo nosa i na brzuchu :/ psy dosyc agresywne wobec dzieci, moj nie chcial zostawac sam w domu , piszczal drapal w drzwi wymiotowal masakra...

Teneryfa a słyszałaś kiedyś o czymś takim NA KWATERZE AKCEPTUJEMY ZWIERZĘTA PO UPRZEDNIM KONTAKCIE. Czy taki zwrot jest Ci obcy? Od 15 lat bierzemy ze sobą zwierzę lub zwierzęta na wakacje-również za granicę jak lecimy samolotem. Więc nie wiem nadal jaki masz problem :O

Osobiscie dla mnnie gorszym utrapieniem podczas wyjazdow i ogolnie przebywania poza domem , w tym organizacja jakis wypadow to byly dzieci niz psy ,z ktorymi nie mialam nigdy problemu

Poza tym jeśli chodzi o plażę-jak jest gorąco to pies się kładzie i leży,a wieczorem się z nim idzie pobiegać jak plaża jest pusta...

dziekuje za Wasze wypowiedzi:)mam syka wiec york odpada, bardziej meska rase bym chciala, myslelismy o beaglu jak narazie, dwoje znajomych ma ta rase, ale oni nie maja dzieci i nie wiemy jak ta rasa zachowuje sie przy dzieciach

Ja w życiu nie spotkałam ani na plaży ani w górach psa który by obszczekiwał i sadził się do ludzi. A nawet jeśli był bardziej krewki,to był prowadzony na smyczy,w kagańcu przy nodze. Wszystko jest dla ludzi tylko trzeba myśleć. W ostateczności-choć ja tego nie uznaję-to są hotele dla psów gdzie można je zostawić na okres urlopu. Moja siostra do takiego pensjonatu dla zwierząt zawsze oddaje swojego pytona (4metrowego),bo takiego pupila nigdzie nie chcą-co mnie w sumie nie dziwi.

Beagle są dość uparte i trzeba im jasno wyznaczyć zasady,ale to bardzo towarzyskie i przyjemne psy. Spokojnie się nadają do kontaktów z dziećmi. Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to żeby pies nie zdominował dziecka,bo beagle mają zapędy do rządzenia. Ale jeśli zainwestujesz w szkolenie to będzie wspaniały towarzysz rodziny.