Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sasanka 26

jakie zupy gotujecie?

Polecane posty

Gość sasanka 26

nie chodzi mi szczególnie o dzieci, bo ich nie mam , ale ja potrafię tylko parę zup, bo są szybkie i nie wymagające pomidorowa z ryżem ogórkowa warzywna buraczkowa chodzi mi zupy tóre gotuję się na korpusie i w miarę szybko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupy zupy zupy zupy
Dyniowa Porowa Krupnik Barszcz ukraiński -- ale jak sie ma wiecej czasu Marchewkowa (córka dostaje w przedszkolu)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
krupnik też umiem mozesz naopisac jak sie robi np dyniową? porowa też mnei interesuję marchewkowa??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie krytykujcie tak
szukaj przepisów w necie. Gotuj rózne zupy kremy np. brokułową, grzybową, kalafiorową. One sa na bazie rosołu. Szybko sie je robi. Możesz jezcze gotowac rózne warzywne, cebulową, żurek, grochówke, fasolową, szparagową. Tak jak pisałam przepisów szukaj w necie, albo gotuj je metoda prób i błędów ( ja sie tak uczyłam )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hgfgy
praktycznie kazda mozna gotowac na miesie cebulowa zupy-krem brokulowa, cukiniowa, groszkowa itp. zupa tajska z kurczakiem kapusniak zurek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
żaurek mi dobry nie wychodzi, nie wiem ile wlać tego z butelki i czy z ta mąką czy bez i on jest chyba na bazie białej kiełbasy czy nie kiedyś zrobiłam grzybową, ale po podgrzaniu potem mi się zwarzyła, inne zupy ze śmiatana nie, nie wiem w czym tkwił błąd i mój chłopak juz grzybowej nie chcę:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
kapuśniak np wychodz mi bez smaku, tak jakby sama kapusta, nie wiem co tam trezba dodam ze nie stosuję ostem, ani żadncyh ziarenek smaku czy wegety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
jesli o cebulą chodzi to kupa ropboty tzn jeśli chodzi o tę francuską i to bardzo tłusta zupa, raz robiłam moze coś żle zrobiłam ale była taka sobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
a co dodajecie do zupy kremu, np do takiej brokułowej? ja kiedyś w niemczech to jadłam z pokrojoną parówką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
metodą prób i błędów wolę nie. po potem mój facet narzeka, ze ostatnio i nic nie wychodzi:/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mrauhehehehe
ostatnio brokulowa jest przepyszna!!! i bardzo prosta. ziemniaki kroje w kostke zalewam woda wrzucam jakies miesko i starta na tarce marchewke i pietrusze. to gotuje sie poki bedzie miekkie na koniec dodaje podzielony na rozyczki brokul i jak jest miekki to dodaje smietane i przyprawiam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ksarolimakaaaa
mi osatnio posmakowala pieczarkowa i czesto robie. a tak rosol, buraczkowa, pomidorowa, krunik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rosół z makaronem/kluseczkami lanymi pomidorowa z makaronem/ryżem ogórkowa barszcz biały żurek barszczyk czerwony (klarowny) zupa z kurek grzybowa (ze świeżych grzybów) fasolowa barszcz ukraiński jarzynowa kukurydziana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ksarolimakaaaa
a kukurydzina to z puszki kukurydza?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie krytykujcie tak
zurek gotujesz tak: wlewasz do garnka wode :) do tego dodajesz marchewki, seler, pietruszke i jakies mieso np. rzeberka wieprzowe albo jakąś wedzonke czy kości. Gotujes to aż wsyztsko bedzie miękki. Oczywiście dodajesz pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy. W tym czasie pokroisz sobie 2-3 cebule w kostke i podsmażysz. Na osobnej patelni podsmaż kiełbase białą pokrojona w kostke. Gdy wywar sie ugotuje wyciaągnij wsyztsko i dodaj kielbase, cebule i zakwas do żurku. Na butelce pisze ile dawac na okreslona ilośc wywaru. ale zazwyczaj trzeba dodać jedna butelke więcej. Tylko nie kupuj tych zakwasów w słoiku bo sa nieodbre. Najlepsze sa w butelce szklanej. Niech sie to troche pogotuje, później dopraw, dodaj majeranek. Na wyłączonym gazie dodaj śmietane 12% lub 18%. Marchewke możesz pokroić w kostke i dodac do żurku. Podawaj go z jajkiem lub ziemniakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mrauhehehehe
zupa serowa jest przeeeepyszna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie krytykujcie tak
serowa jets pyszna ale trzeba pamietac ze musi byc z dobrego gatunku sera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja zakwas na zurek robie sama
Make zytnia mieszam z woda i odstawiam na 2-3 dni. A potem albo podobnie jak kolezanka wyzej robie,lub mega szybki zurek na bialej kielbasie. Gotuje biala kielbase,dodaje sol,czosnek majeranek i na koniec wlewam zakwas,zagotowuje i doprawiam. Pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
dzięki za przepis na pewno wypróbuję, bo nie wiedziałam ze tak to się robi zupa serowa? wow, poproszę przepis pieczarkowa, ? kiedyś jadłam pyszna była, ale czy same pieczarki jako główny skąłdnik dadzą mi mocny smak, one sa w sumie jakby bezsmakowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zurek z butelki wlewa sie w calosci, z ta maczka, ja dodaje jeszcze na koniec smietane a z takich "innych" zup to serowa- gotuje normalnie warzywa, nie zawsze z miesem, wiecej daje ziemniakow i dodaje tez cebule, potem to miksuje i na malym ogniu wrzucam 2,3 topine serki i mieszam az sie rozpuszcza, posypuje swieza pietruszka i podaje z groszkiem ptysiowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
w czym zrobić zakwaś, jeśli nie mam glinianego naczynia? i jakie proporcje mąki do wody?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
ta serowa , tez fajny prosty sposób ja właśnie w niemczech robiłam krem z brokułów z serkiem topionym i pokrojoną parówką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale sparzylam sie na serkach z Biedronki i Lidla, lepiej kupic te normalne, ciut drozsze, a przynajmniej sie rozpuszcza w zupie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bjbvcxzxcvbnm,mnbvcxzcvbnm
ja brokułowa robie tak gotuje brokuł w wodzie (bez miesa) miksuję dodaje serek topiony smietankowy i doprawiam podaje z grzankami z kurczaka i serem lazur.rewelacja:)nmozna podac groszek ptysiowy a do kremu z dyni dodaje chilii swieże i duzo imbiru i kleks kwaśnej śmietany na koniec i tez lubie z kawałkami lazura.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
daj prosze na ten przepis z dyni, ale tak po kolei

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bjbvcxzxcvbnm,mnbvcxzcvbnm
wykrawam dynie kroje na kawalki i gotuje w parowarze(mozesz upiec w piekę piekarniku albo dusic w garnku z mala iloscia wody) miksuje dodaje sól swieżo mielony pieprz i kilka krążków chilli i starty na drobnych oczkach imbir, do tego gałka muszkatołowa i troche soku wycisniętego z pomaranczy .Jeśli jest za gęsta dodaje wody gotuje chwiilę.Podaje w miseczce z kleksem śmietany albo grzankami z kurczaka( kroisz w kostke doprawiasz solą i pieprzem i podsma zasz na malej ilosci tłuszczu aż będą złote) ja uwielbiam z niebieskim lazurem i uważam że on nadaje takim zupom tego "czegoś"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie krytykujcie tak
ja pieczarkowa gotuje tez albo na zeberkach albo na skrzydelkach, dodaje pokrojona w kostke marchewke, ziemniaki,- seler w calosci-pozniej je wyjmuje. pietruszke tre na tarce o grubych oczkach. Pieczarki obiegam, kroje wrzucam do reszty. Dodaje lisc lautowy, ziele angielskie, pieprz, sol, troszke vegetty. Gotuje to wsyztsko az bedzie miekie, na koncu jeszcze doprawiam do smaku i dodaje smietane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sasanka 26
dzięki wam za te wszytkie przepisy, na pewno wypróbuję:) dziś niesteuy znów ogórkowa bo ogórki w woreczku już otwrate parę dni, ale następna będzie inna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×