Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sasanka 26

jakie zupy gotujecie?

Polecane posty

Dnia 18.02.2013 o 13:25, Gość sasanka 26 napisał:

kapuśniak np wychodz mi bez smaku, tak jakby sama kapusta, nie wiem co tam trezba dodam ze nie stosuję ostem, ani żadncyh ziarenek smaku czy wegety

Chodzi Ci o kapuśniak z kiszonej kapusty? Przede wszystkim poszukaj sobie sklepu zgdzie mają dobrą kapustę, możesz poprosić panią sprzedawczynię aby dała ci trochę spróbować., jak już znajdziesz dobrą kapustę , kup jakąś wędzonkę (kości wędzone, żeberka wędzone), przyda się też kawałek boczku wędzonego surowego (nie parzonego), jedno zwykłe udko lub kilka skrzydełek, a jeśli chcesz zupę treściwszą, to potrzebne będą Ci jeszcze z 2 laski zwyczajnej kiełbasy. Bierzesz garnek, wrzucasz udko, lub skrzydełka i wędzonki (bez boczku i kiełbasy), zalewasz wodą ,wstawiasz, zbierasz szumowiny i wrzucasz pokrojone w kostkę warzywa  (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki). W drugim garnku gotujesz kapustę kiszoną (wcześniej ją pokroj, żeby nie była za długa) z zielem angielskim, pieprzem i majerankiem. W międzyczasie kroisz boczek wędzony (ok. 10 - 15 dag.) wrzucasz na patelnie, topisz, dodajesz pokrojoną w kostkę kiełbasę, gdy się podsmaży dodajesz do tego 1- 2 cebule pokrojone w półplasterki i ugotowaną kapustę, mieszasz , chwilkę razem przesmażasz. Wyciągasz na osobny talerz ugotowane udko (skrzydełka), sprawdzasz, czy ziemniaki w zupie są miękkie. Jeśli tak, to dajesz przygotowaną kapustę, mieszasz, sprawdzasz, czy nie trzeba doprawić solą, pieprzem, itp. Przestudzone mięso oddzielasz od kości, odrzucasz skórę, mięsko kroisz i wrzucasz z powrotem do  zupy. Na koniec zapraw zasmażką i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosc
7 godzin temu, panilady napisał:

Chodzi Ci o kapuśniak z kiszonej kapusty? Przede wszystkim poszukaj sobie sklepu zgdzie mają dobrą kapustę, możesz poprosić panią sprzedawczynię aby dała ci trochę spróbować., jak już znajdziesz dobrą kapustę , kup jakąś wędzonkę (kości wędzone, żeberka wędzone), przyda się też kawałek boczku wędzonego surowego (nie parzonego), jedno zwykłe udko lub kilka skrzydełek, a jeśli chcesz zupę treściwszą, to potrzebne będą Ci jeszcze z 2 laski zwyczajnej kiełbasy. Bierzesz garnek, wrzucasz udko, lub skrzydełka i wędzonki (bez boczku i kiełbasy), zalewasz wodą ,wstawiasz, zbierasz szumowiny i wrzucasz pokrojone w kostkę warzywa  (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki). W drugim garnku gotujesz kapustę kiszoną (wcześniej ją pokroj, żeby nie była za długa) z zielem angielskim, pieprzem i majerankiem. W międzyczasie kroisz boczek wędzony (ok. 10 - 15 dag.) wrzucasz na patelnie, topisz, dodajesz pokrojoną w kostkę kiełbasę, gdy się podsmaży dodajesz do tego 1- 2 cebule pokrojone w półplasterki i ugotowaną kapustę, mieszasz , chwilkę razem przesmażasz. Wyciągasz na osobny talerz ugotowane udko (skrzydełka), sprawdzasz, czy ziemniaki w zupie są miękkie. Jeśli tak, to dajesz przygotowaną kapustę, mieszasz, sprawdzasz, czy nie trzeba doprawić solą, pieprzem, itp. Przestudzone mięso oddzielasz od kości, odrzucasz skórę, mięsko kroisz i wrzucasz z powrotem do  zupy. Na koniec zapraw zasmażką i gotowe.

Super, dzieki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Rzadko gotuję zupy, preferujemy raczej drugie dania z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Ale jak już, to ogórkowa, grochówka, pomidorowa i żurek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×