Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co robić co robić ? :)

BŁAGAM POMÓŻCIE muszę przygotować poczęstunek dla strażaków POMOCY!!!!!!!!!

Polecane posty

witajcie kobietki tak mnie mąż uszczęśliwił że muszę przygotować poczęstunek dla strażaków a ja jestem młodą gosposią i pojęcia nie mam co mogę zrobić ? spotkanie będzie o 18 i ok 20 osób. proszę pomóżcie co ja mam zrobić do jedzenia ? dla tylu osób i to będą sami faceci

i oczywiście to odbędzie się jutro

na szczęście mąż przed chwilką dzwonił i powiedział że muszę zrobić tylko sałątkę :) jakieś propozycje ?

Gość fajnol dziołszka
kartoffelsalat

Skad ja to znam tyle ze moj luby jest prezesem osp i kiedys musialam na sale przygotowac poczestunek na zebranie. Hmmm tyle ze mi tez mama pomagala w przygotowaniach bo jestem dosyc mloda osobka no ale wrocmy do tematu. ja proponuje 2-3 rodzaje salatek aby ich ''zapchac'' wieszka ilosc salatek= mniej dan do przygotowania na cieplo. A wiec na poczatek mozesz podac barszcz czerwony czysty i do tego np po krokiecie. Ja osobiscie zrobilam po 2 krokiety na glowe zawijane w ''prostokat'' nadziewane pspolitym sposem czyli kapusta, cebulka i ewentualnie jesli ktos lubi pieczarki do tego. nastepnie oczywiscie kawa herbata zalezy kto co woli. do tego jakies przekaski typu wedliny, ser zolty, mozesz zrobic koreczki ( ja robilam z papryki czerwonej, sera zoltego, papryki zielonej, i kawalka szynki badz kielbaski zalezy od upodoban) wracajac do salatek klasyczna jarzynowa, do tego salatka typu gyros oraz taka z pierozkami to sa bodaje 4 sery czy jakos tak mozna je kupic w biedronce w takich malych niebieskich paczkach do tego kukurydza, majonez, koperek, sol, pieprz, ogorek swiezy. 2 rodzaje ciast i to tez takiejs zybkiej roboty. ja robilam sernik na zimno z biszkoptami i galaretka, oraz babke z czekolada :) i napoje oczywiscie na zimno.w razie wu gdyby spotkanie zakonczylo sie ''po mesku'' z flaszka na czele mozesz pokroci w paski ogorki kiszone ;)

ze wzgledu na liczbe osob zrob po 1 krokiecie dobrze wypchanym zamiast kapusty mozesz udusic cebule z pieczarkami i tym farszem nadziac nalesniki. aby krokiety nabraly lepszego smaku mozesz do masy ( tej z ktorej robi sie nalesniki tj maka, woda, mleko, cukier, sol, jajka) dodac odrobine oregano. ja tak zawsze robie wtedy sa ciut ostrzejsze a wygladaja ladniej tylko nie za duzo bo bedzie same ziola czuc ;)

Moim zdaniem postawienie samych sałatek to mało :D W końcu to chłopy ;) Ja bym podała na ciepło pałki kurczaka/skrzydełka ,szaszłyki i leczo ( mięsko, cebula, pieczarki,papryka, pomidory,przyprawy) , może krokiety z pieczarkami ? By się nie zarobić to mięso kurczaka lepiej przyprawić dziś (lepszy będzie w smaku jak dłużej posiedzi w przyprawach ;) ) , porobić szaszłyki , robi9ć krokiety.A jutro tylko pałki/skrzydełka i szaszłyki upiec a krokiety podgrzać. Do tego zimna płyta - sałatki, jaja faszerowane, koreczki,wędlina/ kabanos/sery.

Gość Mulka mulka
zrób sałatke grecka albo sałatke gyros. Na pewno wszytskim będzie smakowała