Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pinacolada8439

Co jest z tymi weselami??

Polecane posty

Gość pinacolada8439

Już mi się powoli robi niedobrze jak czytam te wypociny o "talerzykach" i "darmowych kotletach". W życiu już chyba nie pójdę na żadne wesele, choć wymagane 600zł opłaty mam. Nie pójdę dla zasady. Wybaczcie, ale państwo młodzi wesele robią DLA SIEBIE i taka prawda. Bo to oni chcą mieć super imprezę, super wspomnienia, super dzień, a że potrzebują do tego gości (bo bez gości nie ma imprezy) to już inna inszość. Co to za argument, że pm wydali 200zł za osobę i jakoś mogli uzbierać? Chyba na swoją własną imprezę zbierali - jak ich nie stać, to mogli za 5000zł zrobić obiad dla bliskich. A oczekiwanie, że goście za to ich wymarzone weselicho zapłacą to jakaś farsa. I co ciekawe, zjawisko finansowania imprezki przez gości występuje tylko i wyłącznie w Polsce i to raptem od paru lat. Skąd to się wzięło? Pojęcia nie mam. I jeszcze to kretyńskie myślenie, że gość przychodzi "nażreć się za darmo" czy "wybawić na krzywy ryj". No litości, serio rosół i nieśmiertelny devolaj oraz sałatka jarzynowa to takie wyszukane potrawy, że każdy tylko czeka na możliwość najedzenia się tymi "rarytasami"? Bez przesady, każdy kotleta sam potrafi sobie zrobić i to z reguły dużo lepszego niż te weselne. Jak idziecie do ciotki na obiad, to tez macie wyrzuty, że przychodzicie "się nażreć", a przynieśliście tylko kwiatka? Może czas zacząć przynosić ciotce równowartość obiadu i deseru w kopercie? Pazerność, obłuda i obrzydliwa zachłanność. Gośc przyjdzie - liczycie czy dał te sześć stów, bo jak nie to obraza. Nie przyjdzie? jeszcze gorzej, bo przecież jego obecność jest niezbędna - jeszcze się panna młoda popłacze, że 60 osób na 150 odmówiło przyjścia i chyba "rodzina ma ją gdzieś" i co teraz. O fochu i obrazie nie wspomnę. Tylko czemu mnie to nie dziwi, że coraz więcej ludzi odmawia. Ja od dziś też będę, nie zamierzam w tej pożałowania godnej szopce uczestniczyć, mam ciekawsze sposoby na spędzenie wolnego weekendu. Ciekawe, że np. w Niemczech normą są koperty o zawartości rzędu 20-50 euro i nikomu nie wydaje się to nienormalne. Tylko u nas najlepiej wziąc pożyczkę na tę nieszczęsną kopertę albo oszczędzać rok, choć nie ma się nawet na płaszcz zimowy:o

Gość jeśli chodzi o Niemcy
to różnie z tym bywa,w nie których rejonach dają dużo więcej,ale gadanina w tym stylu z reguły zawsze rodzi się z własnego skąpstwa,nie lubisz dawać to nie chodź,po co anonimowo odreagowujesz ,że powinnaś dać do koperty ? składuj na kupę i zakop!

Ja nie lubię dawać kasy, kasa na prezent to jakby się nie znało Młodych, tak jakoś "na odpieprz"... No ale mniejsza z tym, w każdym razie wierszyki o kasie to czyste chamstwo. Już prędzej rozumiem listę prezentów czy jakieś sugestie. Wg mnie kasa w ogóle nie nadaje się na prezent

Gość na pomaranczowo piszę teraz
a co Wy sie wczuwacie w te wesela:P jak nie pasuje coś to nie idźcie, ja daje tyle uważam, zawsze sie podpisuje i to że ktoś może liczył na więcej(bo moze i mnie na to stać) to mam gdzieś! chodzę tylko do rodziny i bliskich znajomych, nie chodzę do żadnego kuzynostwa, których widzę pierwszy raz na oczy gdy zapraszają:P

Gość dfsgdftthsd678
moim zdaniem to młodzi sobie sami strzelają w stope traktujac prezent jako opłatę za kotlety. prezent to prezent i każdy go daje z chęcią i nie patrzy na koszty, ale jak ktoś mnie podlicza jak za bilet, to niestety koszty są mocno przesadzone za taką mierną imprezkę, atrakcyjną głównie dla organizatorów, pospolitego nieśmiertelnego de volaja i rosół oraz kiepską weselną kapelę i wątpliwą przyjemność podziwiania młodej odwalonej jak stróż w boże ciało. więc jak ktoś traktuje swoje weselisko jako komercyjne party na wolnym rynku, to ja dziękuję bo lepiej itaniej zabawię się i zjem, gdzie indziej albo kupię sobie coś fajnego.

Gość ktoscosgdzies
Dlatego ja już nie chodzę . Wydałam kupę kasy na rodzine i znajomych . Ja nie mam zamiaru brać ślubu , więc nie maja okazji zwrócić choć czesc tego , bo w cuda nie wierze , a wiem ze nie dadzą tyle ile ja dałam . Nie mam zamiaru wiecej nikogo sponsorowac kosztem daremnego przyjęcia

Gość a ja chcialam mlodym raz dac
w prezencie 1000zl ode mnie samej ale dolaczyli wierszyk o kasie i jeszcze bezczelnie mnie poinformowali ile placa od miejsca:O dalam 150 i pomyslalam, ze dla nich to pewnie bedzie takie same rozczarowanie jak dla mnie to kim sie naprawde okazali:O

Gość pikoloolo
a ja chcialam mlodym raz dac To i tak Ci się dziwie że w ogóle poszłaś i dałaś im te 150 zł.... Trzeba mieć tupet...

Gość klaudia1617
ale po co auorze zakladasz taki temat, nie chcesz to nie chodz na wesela jaki masz problem? a i z kad wiesz ze każda Młoda Para tak mysli....nie mierz kazdego swoja miara. pozaty, wspolczuje znajomych i rodziny skoro tak mowisz ze robia wesela dla jakis kozysci...zazdroscisz, zalujesz zal ci du.p.e sciska ze musisz pare gr wydac to ok siedz w domu. wspolczuje wam ze macie takie rodziny, u mnie wszyscy z przyjemnoscia chodza na wesela kazdy daje ile moze i nikt nie komentuje tego. Ty autorze bys najlepiej z pustymi rekami poszedl to by ci sie podobalo-zero szacunku dla mlodych, na kwiaty ci by szkoda bylo... w ogole najlepiej nie isc na slub i nie skladac zyczen tylko odrazu isc sie bawic...to by bylo ok tak?

Gość klaudia-dokładnie mierzy
innych swoją miarą-ja miałam wesele 5 lat temu 80 osób i zebraliśmy 28 tyś,byłam w szoku ,że tak dużo tym bardziej,że ludzie nie byli bardzo zamożni,ale jak widać nie byli to też skąpcy.......