Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aśka8273642

Ślub z rozwodnikiem, intercyza i fochy

Polecane posty

Gość multivitaminka777
Tak to własnie znaczy ,że jesli on podpisze u notariusza "zrzeczenie się dziedziczenia" to nie zobaczy ani grosika z twojego majatku , ani on ani jego dziecko.Mało tego on jak już to podpisze to nie może tego cofnąc u notariusza bez twojej zgody. Bo np testament jak sie pisze u notariusza to mozna go "odwołać" w każdej chwili , a takie zrezczenie się dziedziczenia bardzo dobrze Cię zabezpieczy i on tego zrzeczenia nie może odwołać bez twojej zgody , więc jak go juz do tego przekonasz to będziesz zabezpieczona w 100%. Intercyza zabezpieczy Cię w trakcie życia , a " zrzeczenie sie dziedziczenia "przez twojego faceta zabezpieczy twój majatek w razie twojej śmierci. Notariusz też w rozmowie stwierdził że to najlepsze zabezpieczenie jakie można stworzyć , ale warunek że ten co się zrzeka musi się zgodzić. Jak przekonałam mojego? No cóż po prostu stanowczo powiedziałam ze inaczej ślubu nie będzie i tyle . A jemu bardzo zależało na slubie. Poza tym rzeczywiscie jak bedziesz w ciąży to możesz powiedziec ze przecież chcesz zadbać o wasze wspólne dziecko i już. Dziecko twojego męża z 1 związku ma mamę i tatę i już.Nie musisz mu (nie swojemu dziecku)fundować zabezpieczenia . Bardzo dobrze Cię rozumiem. Twojemu dziecku(jak juz będziesz je miała) tamta kobieta - matka dziecka twojego przyszłego męża - fundowac życia i zabezpieczenia też nie będzie . Jak ktoś napisał o akceptacji bzdurnie!!! Te sprawy nie mają związku z akceptacją tego dziecka z pierwszego związku To że Aśka chce zabezpieczyć swoje dobra to jest chyba logiczne !!!! A jej facet powinien to zrozumieć , Powiem Ci Autorko ,że u mnie też lekko nie było bo 1 termin ślubu został odwołany własnie z tych przyczyn. Za bardzo się w życiu sparzyłam ,żeby teraz naiwnie mysleć tylko o dniu dzisiejszym , trzeba też patrzeć w przyszłośc, bo żyć wiecznie nie będziemy i zostają dzieci , nasze , naszych męzów z innych związków i tyle. Trzymam Asiu kciuki za Ciebie , bo to naprawdę ważne sprawy w dzisiejszym świecie.

Gość multivitaminka777
Gość wszystkie te zabezpieczenia
są nic nie warte w sytuacji gdy w czasie małżeństwa kupicie swoje mieszkanie wspólne sprzedając własne należące do majątku odrębnego. Wtedy ewentualny podział majątku po rozwodzie i policzenie nakładów może trwać dłuugo, a do ciebie multiwitamino mam pytanie co za prawnika wzięłaś do tej sprawy o dział spadku bo jego wynik powala na kolana, do tego te kwoty z darowizny od twojej rodziny i długi... jak to się zbilansowało w taki sposób że straciłaś połowę domu? to jakiś przekupiony skurwiel przez byłego musiał być albo kompletny debil

sorry nie dział spadku tyko majątku wspólnego po rozwodzie podaję pierwszy z brzegu wyrok SN "W sprawie o podział majątku dorobkowego na sądzie ciąży obowiązek ustalenia tych nakładów, bez względu na to, czy małżonkowie przedstawili własne dowody. Tak uznał Sąd Najwyższy w uchwale z 21 lutego 2008 r. (sygn. III CZP 148/07)."

Gość tego randkujacego w wieku 35
jak znam zycie to sie zbilansowalo przez jego dlugi, wierzytelnsci i koszty procesu

rozumiem że multiwitamina z mężem na działce pobudowała dom nie wiemy czy działkę kupili w czasie małżeństwa -wartość nieruchomości udziały po 1/2 jest to domniemanie z krio (minus) nakłady jej rodziny na budowę -konta udział po 1/2 (minus) darowizny od jej rodziny powinny być w tytule przelewu - (minus) długi zaciągnięte przez męża nie wiemy czy za zgodą żony czy nie - koszt działu majątku dorobkowego po połowie i jak to się przekłada na podział wartości nieruchomości pół na pół? dla mnie provo

sposób podziału majątku dorobkowego: 1. od wartości majątku ustalonej przez biegłego odejmujemy nakłady poczynione z majątku odrębnego lub darowizny i resztę dzielimy po połowie przy założeniu iż domniemanie równych udziałów nie zostało obalone. 2. na poczet spłat czy dopłat doliczamy długi lub środki finansowe nie wydane na potrzeby rodziny więc mąż który cyt "ogołocił konta przed rozwodem" kwotę z tych ogołoconych kont powinien mieć doliczoną do swojego udziału w majątku dorobkowym powiększoną o darowizny od rodziny żony na rzecz jej dzieci. przykładowy wyrok potwierdzający ten sposób rozliczenia: I CNP 25/11

Gość nie daj sie wkrecic
dostaniesz spadek bedeac jego zonom, to i jemu tez sie bedzie nalezal. Podpisz intercyze. Skoro raz sie rozwiodl moze zrobic to i drugi.

Gość Kate Choccolate
Autorko radzę Ci dobrze zastanowić się nad tym ślubem, bo chyba to nie jest najlepszy pomysł w Twoim przypadku:)

a po co właściwie ten ślub, skoro jak widać - zamierzam dzielić z nim tylko plusy i radości życia? no bo miłości to tu nie widzę raczej, tylko kalkulację.

swoją drogą piękny przykład kobiecej hipokryzji typowa kobieta: jak facet kocha mnie pokocha i moje dziecko autorka: na dziecko faceta nie będę płaciła nie jest moje, rozumiem że o uczuciach też ma zapomnieć? przyszły mąż wie o tym?