Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sodde

Rolnicy zarabiają miliony i ciągle im źle. Dlaczego?

Polecane posty

Gość gość
Nie zgadzam sie z autorka. choc temat stary to i tak sie wypowiem. W mojej wsi owszem jes kilku gospodarzy, ktorzy sa bogaci, maja ladne domy, samochod. Natomiast znam wielu gospodarzy, ktorzy ledwo ciagna bo nie ma kapitalu na rozwoj, wiek juz nie ten czy inne powody. Na wsi wciaz sa domy bez co i lazienki, ja sie w takim wychowywalam. Poza tym na wsi mieszkaja ludzie, ktorzy przepriwadzili sie z miast, maja duze emerytury to ich stac. Poza tym sa tez osoby mieszkajace na wsi w wieku produkcyjnym, ktore nie maja roli, ale pracuja w miastach i zagranica, wiec rowniez stac ich na pewne rzeczy. Nota bene dzieci z takich rodzin zawsze mialy stypendia i inne dodatki, bo dochody nie byly udokumentowane a np ja nigdy zadnego choc warunki w domu urągajace, ale przeciez te hektary byly( kilka) i nie bylo mowy o zadnej pomocy. Moja mama sama musiala ze wszystkim radzic bo ojciec wczesnie zmarl. I wkurza mnie generalnie takie gadanie o rolnikach!!! Bo jeden ma super, a drugi klepie biede!

Gość stachu paluch
nie wciskajcie mi kitu jak rozmawiałem z ze znajomymi na wsi to powiedzieli że do miasta za nic by teraz nie poszli . miej tak średnio 1200 na rękę bo więcej i nikt w mieście nie da - wolny rynek . opłaty : mieszkanie 400-500 woda , prąd , gaz -300-400 telefon , paliwo , szkoła dla dzieci 200-250 . a jedzenie i jakieś leki? niech żona nie pracuje ? nie zapłacisz za mieszkanie - pod most dopłata nie dostaniesz bo za mało zarabiasz z mopsu dadzą ci 50 zł miesięcznie ---tak w mieście żyje ponad połowa ludzi !!! i kto ma tu źle???? i niech nikt tu nie wciska że na wsi się pracuje od świtu do nocy u mnie w zakładzie ponad polowa ludzi ze wsi to kiedy oni mają czas na robotę w gospodarstwie - śmieją się z tych głupot ! jeżeli by było jak w latach 70-tych że w mieście można było pracować jak się miało tam meldunek to teraz mniej niż 4000 na rękę by się zarobiło - tak wypowiedział się jeden ekonomista na polsacie ale jest wolny rynek ! tylko szkoda że nie dla rolników

Gość gość
w Polsce tylko urzędnicy i ministrowie ciężko pracują i są pożyteczni , reszta to pasożyty na garnuszku Państwa i UE. zlikwidować ich.

Gość gość
Słuchejta miastowe raz w roku powiem wam prowde ale jutro sie tego wypre ,my na wsi musimy utrzymywac taki stan wyobrażenia o pracy na wsi jaki był 200lat temu ze było ciężko pracowało sie sierpem i kosą , choć teraz jest luksus wsiadam w klimatyzowany ciągnik mam rózne maszyny i jest miło i przyjemnie musimy wmawiać że na wsi to ciężki kawal chleba bo jakby sie miastowe dowiedziały że ja od listopada prawie do kwietnia siedze sobie w cieplutkim domku bo na polu nie ma zajęcia a bydla nie posiadam to by sie burzyli że oni muszą chodzić do roboty co dzień przez cały rok i w wiekszośći z najniżśżą placę ,jak by sie dowiedziały że jak płacę miesięcznie 120zł krus a oni ponad 1000zł i bede miał emeryturę co najmniej taka sama lub większą niz oni to by sie wkurzyli, mam brata ciotecznego w miescie prowdzi działalnośc budowlankę ,ja mam dopłaty on do swojej dzialalności nie,ja mam dopłaty do paliwa on niema ,ja mam dopłay do sprzetu on do swojego sprzetu (samochód,betoniarka itp)nie i całe szczęscie dostalem po łojcach dom za który placę 70zł podatku rocznie brat musi parę stówek komornego miesiecznie,no gospodare też po łojcach mam a on musial wszystko sobie zorganizować bo rodzice byli bidne,także nie dziwta się mieszczuchy że zawsze narzekamy i wciskamy wam ciemnotę bo musimy bo jakby nam zabrali te wszystkie przywileje jakich wy nie macie to bym mieli biede jak w mieście ,wy w miescie musicie na wszystko zapracować a nam sie należy!

Gość gość
ja prawdopodobnie niedlugo bede sial nasiona rzepaku, ktore kupilem od www.agro-nas.com.pl do wszystkich tych, ktorzy obrazaja rolnikow - pojedzcie na wies, spedzcie tydzien i zobaczycie jaka to praca:)

Gość gość
Ze dwa lata byłem na wsi przez tydzień (na urlopie). Jakiejś szczególnej harówki nie widziałem.

Gość gość
Najlepiej zajmijcie wszyscy zajmijcie się sobą i głosujcie na Waszych dobroczyńców z PO i PSl,a nie skaczcie sobie do gardeł,bo to nic nie da,tylko poglębia antagonizmy w społeczeństwie a im to na rekę żeby odwrócić uwagę od rzeczy naprawdę ważnych 'Dla nich teraz liczy sie Ukraina nie własne społeczeństwo.Za to będziemy mieć gaz i inne surowce od ruskich po "preferencyjnych cenach"

Gość gość
"do wszystkich tych, ktorzy obrazaja rolnikow" nikt ich nie obraża to oni nas obrażają mając te wszystkie przywileje dopłaty krusy itp. blokują nam drogi i utrudniaja zycie zwykłym nie winnym ludziom to jest własnie rolnicza sprawiedliwosc ważne że by oni mieli a reszte zwykłych ludzi maja w du.ie

Gość jarosikos
Odsyłam tutaj - http://agro-plan.pl/ Rolnictwo w Polsce stoi na fatalnym poziomie, jego koszty są bardzo wysokie, a zyski mizerne. A już największym problemem jest standard życia. Zdecydowana większość rolników żyje z miesiąca na miesiąc i nie ma środków na realizację nawet podstawowych potrzeb.

Gość wiktoria741
Rolnictwo to ciężki kawałek chleba. Może i da się na nim sporo zarobić ale ile trzeba włożyć w nowe maszyny, karmę dla zwierząt, nawozy itd? Na to nikt nie patrzy. Na szczęście rolnictwo rozwija sie na tyle szybko, że rolnicy mają coraz więcej ułatwień. Ostatnio dowiedziałam się np o monitorowaniu upraw - http://blog.satagro.pl/index.php/pl/component/tags/tag/7-rolnictwo-precyzyjne Nie sądziłam, że coś takiego jest możliwe a jednak! Jak dla mnie świetne rozwiązanie.

Gość gość
sodde 2013.02.21 Nie jestem milionerem, nie stac mnie na zabawe w rolnika. A w Polsce i tak trzeba sprowadzac zywnosc, bo Polscy rolnicy tylko biora dopłaty i wszystko przepijaja x Jesteś nieudacznikiem i tyle. Nie stać cię na zabawę w rolnika, ani na żadną inną prace też nie. I teraz się zdecyduj- albo są milionerami, albo wszystko przepijają, bo jedno z drugim się kłóci. Moim zdaniem rolnikom jak najbardziej należy się ta kasa. Są to bardzo pracowici ludzie i tam chyba najmniej jest kombinowania, wredoty, fałszu, złodziejstwa itp. Może gdzies na stanowiskach tak, ale na wsi, pośród tych ludzi jest życzliwość i wzajemna pomoc. Dlatego człowieku albo rusz dupę i zarób na swoje bogactwo, albo przestań jęczeć i zaglądać w kieszeń innym.

Gość gość
Dlaczego dla was wszystkich coś jest czarne albo białe. Owszem są bogaci rolnicy co pracuja porzadnie i sie dorobili i ci sami bogaci co zatrudniaja ludzi i nimi pomiatajac zmieniajac sobie samochod na drozszy zeby kazdy widzial. Sa tez rolnicy co maja male gospodarstwa zyja skromnie jezdza starszym autem i takim samym ciagnikiem, albo zupelnie biedni ktorzy pija w nadmierze allohol nie dbaja o zwierzeta, sa tez sredni rolnicy ktorzy jezdza nowym ciagnikiem nie z najwyzszej polki maja ladny nowy skromny samochod. Ludzie sa rozni i tak samo jak w miescie sa biedni i bogaci. A jesli dla kogos praca na wsi to wieczne wakacje proponuje isc na gospodartswo gdzie jest troche pola i zwierzeta i niech pracuje wyrzuci od 20 krow recznie obornik da jest wydoi krowy i jeszcze pojedzie w pole orac. Nowy ciagbik to maszyna do pracy ma orac pole wywiezc obornik na pole zrobic oprysk i jak trzeba przywiezc siano i slome. To nir zabawka jeden do pracy potrzebuje super laptop a inny ciagnik. Serio powala mnie takie plytkie myslenie. Miliony? Ktory rolnik zarabia miliony? Pamietajmy ze zarobek to to co zostaje z obrotu po odjeciu oplat za prag wode ewentualnie gaz nawozy pasze dla zwierzat paliwo raty za ktedyt bo malo kto teraz nie ma kredytu.