Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szaleństwonasto2

Ja niebieskie żona niebieskie córka oczy czarne!

Polecane posty

Gość yyyKafeKrytykant
jak to dziadkowie nie maja nic wspolnego? przekazali geny rodzicom, niektore cechy sie ujawnily inne nie, wiec mogly sie ujawnic przy wnukach

Gość anotaklalal
Moj maz czarne wlosy, ja czarne, nasza corka blondynka o nieboeskich oczac

Gość ndiwhdiwajdawjd
i ja tez potwierdzam ze jest nikla szansa zeby to bylo wasze wspolne dziecko. Oboje z zona macie pare alleli recesywnych (niebieski kolor oczu) wiec nie bylo szans przekazania allelu dominujacego corce ( w tym przypadku ciemny - braz, piwny czy czarny, kolor oczu). Oczywiscie natura tez lubi platac 'figle' i czasami zdarzaja sie niespodziewane mutacje - co testy genetyczne moge potwierdzic. Co do wypowiedzi powyzszych np o ciemnoskorej parze z bialym dzieckiem to jest wlasnie odwrotna sytuacja. Ta para mogla miec genetycznie czesc alleli recywynych (kolor skory jest determinowany w bardziej skomplikowany sposob niz tylko kolor oczu) i alleli dominujacych (stad ich ciemny kolor skory). Za to ich dziecko odziedziczylo tylko recesywne allele (bardzo mala szansa choc sie zdarza) i dlatego urodzilo sie biale. Podsumowujac... duza szansa ze dziecko nie jest wasze (wspolne) i mozecie zrobic testy genetyczne zeby to powierdzic. I zeby nie bylo... pisze to doktorantka (biolog molekularny)

Gość ciastkowa martka
lepsze czarne niz rozowe co nie :D

Gość ndiwhdiwajdawjd
widze ze duzo osob spalo na lekcjach biologi w szkole... wiec tak jeszcze dla przypomnienia przyklad np kolor oczu: a - allel recesywny - niebieski kolor oczu A - allel dominujacy - ciemny kolor oczu osoba ma dwie kopie tego samego genu wiec moze miec: aa - efekt/fenotyp - osoba z niebieskimi oczami AA - ciemne oczu Aa - rowniez ciemne oczy (przez wzglad na allel dominujacy) wiec jak sie 'spiknie' para z ciemnymi oczami, nie mozna wykluczyc ze oboje maja genotyp Aa - i dlatego ich dziecko moze miec 'aa' - niebieskie oczy

Gość jhbjher
autorze wspolczuje,,,,,,ja tez ptrzez kilka lat obawialam sie ze moj pierwszy syn nie jest mojego meza,na szczescie jest podobny do mnie,teraz chlopak ma 20 lat i zadne podobienstwo do tamtego wiec jestem spokojna,,,,,,u ciebie to az bije po oczach,,,,,co zamierzasz zrobic?? udawac i ciagnac to dalej czy zrezygnowac po tylu latach,jesli nadaj z nimi jestes to pewnie to pierwsze i uwierz pewnie nie tylko ty masz takie podejrzenie ,corka pewnie tez,,,,,

Gość ja tego nie ogarniam wcale
może ktoś mi wytłumaczy coś o mnie PROSZE matka OCZY ciemny brąz ciemnobrązowe oczy ojciec niebieskie oczy czarne włosy ja niebieskie oczy włosy średni blond przez całe zycie czułam się źle w tej rodzinie a gdy skończylam 16 lat i powiedziałam ze chciałabym mieszkac sama to mi matka powiedziała to idz do pracy i sie utrzymuj wystarczająco długo wisiałaś mi u dupy,spakowałam sie i wyszłam,już rok mieszkam z babcia,z liceum przeniosłam sie do zawodówki. Czy jest możliwe ze oni nie są moimi rodzicami?

Gość ndiwhdiwajdawjd
@ ja tego nie ogarniam wcale Z tego co napisalas to nic nie rodzi watpliwosci co do tego ze nie jestes spokrewniona biologiczne ze swoimi rodzicami. Wspolczuje postawy rodzicow, dobrze ze masz chociaz kochajaca babcie