Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szaleństwonasto2

Ja niebieskie żona niebieskie córka oczy czarne!

Polecane posty

Nastia Janowa Żadna nowiść... Sheray chyba napisała wszystko w tym temacie. Szansa, że to jego dzieciak jest praktycznie żadna. :D Ale temat to pewnie prowo.

Gość rfgrgrtgy
tepy bucu to ze wy macie inne oczy nie znaCZY ze i corka ma meic takie same, w rodzinie ktos mzoe meic ten kolor i dziecko moze to genetycznie odziedziczyc z dalszej lini

Gość znowu niziołki
165, ma żone i córkę, a na uczuciowym prawiki narzekają, że 185 to niewiele i baby nigdy nie znajdą :D

Autorze ją mam włosy błąd rodzice i rodzeństwo mają czarne to może też mam myśleć że nie jestem ich dzieckiem.zastanów się co mówisz bo nie zawsze dziecko podobne jest jakoś szczególnie do rodziców wiem po niektórych osobach

Gość yyyKafeKrytykant
a jaki to kolor "błąd"?

Do rfgrgrtgy tepy bucu to ze wy macie inne oczy nie znaCZY ze i corka ma meic takie same, w rodzinie ktos mzoe meic ten kolor i dziecko moze to genetycznie odziedziczyc z dalszej lini Wybacz ale niebieskoocy rodzice nie mogą mieć ciemnookiego dziecko. Koloru oczu nie może odziedziczyć z dalszej lini, podumowując niebieskoocy rodzice nie mogą mieć brązowookiego dziecka, bo ich geny /homozygotyczny układ koloru niebieskiego/ są słabe i nie są w stanie ukryć genu brązowych oczu

Gość szaleństwonasto2
Niech wam będzie załóżmy że to prowo Morland, otóż właśnie moja córka ma czarne temat założyłem nie dlatego że chce robić jakieś testy, tylko chciałem o tym anonimowo porozmawiać, to że to nie moje podejrzewam od jakiegoś czasu. Miłego Dnia

ale "bląd" to cecha recesywna. Wiec rodzice mogą miec czarne włosy, i brązowe oczy a dziecko może być blondynką z niebieskimi oczami. Na odwrót już się (raczej) po prostu nie da. Czysta genetyka.

kolor włosów to nie kolor oczu bo kolor włosów jest cechą wielogenową. Jest wynikiem aktywności produktów wielu różnych genów: od receptora melanokortyny MC1R, poprzez białko SILV biorące udział w powstawaniu melanosomu, tyrozynazę i inne enzymy szlaku syntezy melaniny do białka P odpowiadającego za wlaściwe pH melanosomu. Aktywności wszystkich tych białek dają w efekcie odpowiedni kolor włosów. Łatwo sobie zatem wyobrazić, że ciemnowłosi mogą mieć blond dzieci i odwrotnie (choć tu trudniej, bo którys z genów, prawdopodobnie MCR1, jest epistatyczny względem pozostałych).

trochę książek o genetyce i będziesz wiedział, ale cóż mutacje też się zdarzają. Na 100% to tylko test pokaże

Gość yyyKafeKrytykant
"gdzie zrobić testy dna w tajemnicy przed żona i córką " "temat założyłem nie dlatego że chce robić jakieś testy" :o

Gość nie przesadzaj !!!
pamiętasz murzynkę która urodziła białe dzieci? Jej mąż też myślał,że go zdradziła , zrobili testy i poszperali troche i okazało sie ze dzieci są jego a kolor skóry odziedziczyły po przodkach. NIE SPIEPRZ SOBIE RODZINY

sheray - z kolor oczu też nie odpowiada jeden gen, dlatego mamy różne mieszkanki.

Gość angelika...
ja z mężem mamy niebieskie oczy, a obydwoje dzieci zielone? i co tez mam uznać, że ktoś mi dzieci podmienił w szpitalu? Dzieci mogą dziedziczyć po praprapra dziadkach.

Gość joihjoinhjopnjop
Gdy oboje rodzice mają niebieskie oczy, ich dziecko nie będzie miało piwnych. Taka para ma po dwa geny recesywne, a zatem nie mogą dziecku przekazać genów dominujących.

autor za dużo ogląda paradokumentów polsatu. idź zrób test jeśli widok dziecka tak cie mierzi, dziecko czuje twoja niechęć

Gość szaleństwonasto2
Kafe krytykant weź chłopie wyjdź z domu a nie wklejasz mi tu moje słowa wyrwane z kontekstu. Nie mam niechęci do mojego dziecka, przypuszczam tylko że nie jestem jej biologicznym ojcem, to chyba nie tragedia

Gość i tak spokojnie o tym piszesz?
dziwny z ciebie facet

Gość yyyKafeKrytykant
ale najpierw pytasz, gdzie zrobic testy a potem, ze nie chcesz robic testow zdecyduj sie

Gość szaleństwonasto2
Tak właśnie tak A to że ty masz gnoj w głowie Krytyku od siedmiu bolesci to mnie szczerze nie obchodzi.

Gość tabasco84
a kolor oczu dziecka odpowiadają geny, które mogą występować w dwóch wariantach recesywnym i dominującym. Gdy spotkają się te dwa rodzaje genów, najprawdopodobniej zwycięży ten silniejszy, czyli dominujący. Dominujący zawsze jest ciemniejszy kolor. Recesywny jasny. Załóżmy więc sytuację, w której mama ma brązowe, a tata niebieskie oczy. Jeśli mama ma dwa geny dominujące (jej oboje rodzice mieli ciemne oczy), to ich dziecko będzie miało raczej ciemne oczy. Ale wystarczy, żeby jeden z rodziców mamy miał niebieskie oczy, by maluch miał 50 proc. szans na błękitny kolor oczu. Co ciekawe, nawet brązowoocy rodzice mają szanse (ok. 25 proc.) na niebieskookie dziecko, pod warunkiem jednak, że któreś z dziadków miało jasne oczy. Nieprawdopodobne zaś jest to, że niebieskoocy rodzice będą mieli dziecko z ciemnymi oczami. Trzeba jednak zaznaczyć, że i w takich konfiguracjach bardzo rzadko, ale zdarzają się odstępstwa od reguły. Dla wszystkich rodziców, którzy chcą wiedzieć, jaki kolor oczu będzie miało ich dziecko, stworzone zostały specjalne kalkulatory koloru oczy, które dostępne są na wielu stronach internetowych. Wystarczy wpisać w nie barwy oczu rodziców i dziadków, aby w przybliżeniu dowiedzieć się, jaki kolor oczy będzie miało dziecko.

Gość tabasco84
Znalazłam to w necie sorry szybko skopiowałam bez linka ale jak widzisz jest to możliwe, by Twoja córka miała niebieskie oczy.

Gość lubieprzysrac
zazdrościsz córce wzrostu i to cie boli.

Gość luluholi
Nie ma takiej możliwości , to nie twoje dziecko . Pisze Ci to z naukowego punktu widzenia

Gość HuszuAszur
jeżeli rodzice mają niebieskie oczy to dziecko może mieć niebieskie zielone szare i czarne ale te czarne muszą wpadać w błękit w sumie nie ma czarnych bo tak są opisywane ciemne z dużą ilością barwnika

Gość luluholi
Ok dominujący , regresywny itd wszystko ok tylko nie w tym przypadku , nie ma takiej możliwości . Oboje rodziców niebieskie oczy , a dziecko czarne. Nie ma szans . I nic tu nie maja dziadkowie wspólnego . To najczęściej wymowka bądź Ogromna wiara w to ze dziecko jest nasze.

Gość nie mam na dzis pomyslu
Sprawa jest prosta. Niebieski kolor oczu to cecha recesywna. Skoro oboje macie jasne oczy, to znaczy, ze oboje jestescie homozygotami recesywnymi (aa - tylko przy takich allelach moze ujawnic sie cecha niebieskich oczu). Jesli corka ma ciemne oczy, to oznacza, ze ma przynajmniej jeden allel dominujacy (moze wiec byc AA albo Aa). Zeby dziecko moglo odziedziczyc po rodzicach chociaz jedno A, to ktores z was musi go posiadac, a wy go nie posiadacie, bo oboje jestescie aa. Akurat w tym przypadku geny dziadkow nie maja wplywu. Inaczej jest w druga strone - jesli oboje rodzicow maja ciemne oczu, to istnieje szansa, ze dziecko bedzie mialo jasne, ale nie na odwrot. Mam nadzieje, ze jest to zrozumiale. To podstawy genetyki.