Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pixii123

do praktykujacych katolikow

Polecane posty

Gość pixii123

dlaczego uzywamy wizerunków boskich jakoby posredniczyly w rozmowie z Bogiem? a przeciez jest napisane: "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi: człowiek Jezus Chrystus" I list św. Pawła do Tymoteusza 2.5, i dlaczego modlimy sie do Maryi jezeli ona wyraznie nie jest posredniczka w modlitwie do Boga? kto nie ma nic madrego do powiedzenia niech na takie tematy sie nie wypowiada dla wlasnego dobra.

Wizerunki nie pośredniczą w modlitwie, są tylko znakiem obecności Boga, przypominają o Nim. Nikt się nie modli "do " wizerunku, tylko do Boga.

Gość pixii123
no to taki przyklad daje: na scianie wisi obraz przedstawiający podobizne Jezusa klęczą przed nim ludzie i sie modlą- no i teraz pytanie modlą sie przed obrazem do Boga?czy modlą sie tak na prawde do obrazu? bo gdyby chcieli by sie pomodlić do Boga wystarczyłoby usiąść złożyc rece zamknąć oczy i pomodlić sie do Boga Żywego nie do obrazu anie przez obraz, po co do obrazu albo przez obraz jeżeli wierzymy chyba powinnismy sie modlic do Boga, obraz nie jest potrzebny, wrecz przeciwnie moim zdaniem obrazy przedstawiające wizerunki Jezusa nie sa identyczne Jezus sie na nich różni, wiec morał z tego taki ze sa wrecz karykaturalne co Bogu moze sie nie podobac, dlaczego sie nad tym nie zastanawiamy?

Gość bo łatwiej się skupić
ale obraz nie jest do niczego potrzebny. Kiedyś miał służyć oddziaływaniu na wyobraźnię.

Gość modlić można się wszędzie
dlatego że Bóg nas zawsze słyszy wyobraź sobie modlitwę pośród zielonego lasu w upalny dzień :) albo wieczorną modlitwę pod rozgwieżdżonym niebem jest za co dziękowac,przepraszać i prosić

Gość HuszuAszur
"Wiem, że po moim odejściu wejdą między was wilki drapieżne, nie oszczędzając stada. Także spośród was samych powstaną ludzie, którzy głosić będą przewrotne nauki, aby pociągnąć za sobą uczniów." dzieje apostolskie 20 29

Gość pixii123
moim zdaniem tu chyba nie chodzi o skupienie, tylko o to ze ludzie poprostu sa slabej wiary i potrzebuja wizerunków wlasnie po to zeby wiedziec ze sie modlą do Boga, a dlaczego modlimy sie do Maryi?

Gość oj jejej..
Tysiące razy było to już tu wałkowane.Ile można? Naprawde tak cięzko popatrzeć do katechizmu KK? Tam jest wszystko wyjasnione.

Gość oj jejej..
Nkt się nie modli DO Maryji.Prosi się Ją tylko o wstawiennictwo.Prosimy Ja o modlitwę za nas.Przyjrzyj sie modlitwie zdrowaś Maryjo.Matko-módl się ZA nami.

Gość HuszuAszur
wy tacy tępi jesteście to są diabeł i spóła

Gość pixii123
,,wstawiennictwo Maryi" przeciez o tym napisałam wyżej kto może posredniczyc w modlitwie na przykladzie z Pisma Świetego, widac ze ludzie na prawde nie interesują sie tym co czynia.

Gość dixi 321
A dlaczego Bóg miałby mieć przeciw temu? Co Mu to szkodzi? Tym bardziej że sam nawet polecił przecież sw Faustynie wykonanie Jego wizerunku-obraz Jezusa miłosiernego. Obraz Jego samego nie jest dla Niego żadną konkurencją.Przeciwnie. Właśnie wielu osobom może ułatwiac skupienie modlitewne,kieruje myśli ku Bogu.

Gość HuszuAszur
"Nie chcieli go słuchać nasi ojcowie, ale odepchnęli go i zwrócili serca ku Egiptowi10. 40 11 "Zrób nam bogów - powiedzieli do Aarona - którzy będą szli przed nami, bo nie wiemy, co się stało z tym Mojżeszem, który wyprowadził nas z ziemi egipskiej". 41 Wówczas to zrobili sobie cielca i złożyli ofiarę bałwanowi, i cieszyli się dziełem swoich rąk. 42 Ale Bóg odwrócił się od nich i dozwolił, że czcili wojsko niebieskie, jak napisano w księdze proroków: Czy składaliście Mi ofiary i dary na pustyni przez lat czterdzieści, domu Izraela? 43 Obnosiliście raczej namiot Molocha i gwiazdę bożka Remfana, wyobrażenia, które zrobiliście, aby im cześć oddawać. Przesiedlę was za to poza Babilon12." dzieje apostolskie 7 39 x x "czcili wojsko niebieskie" nietrudno się domyślić ze chodzi o demony więc wszystek obrazów i rzeźb św. to szatan

Gość pixii123
zreszta Maryja nie poszła do nieba, była człowiekiem wybranym przez Boga, ale w Biblii nie ma wzmianki na temat wniebowstapienia Maryi wiec jak moze sie za nas wstawiac czy modlic ktos kto tak samo czeka na sąd Boży

Gość oj jejej..
dziewczyno przestan dobra?bo znow siejesz zamęt i po co? Bóg Ci tak każe? Co>chyba nie.Spojrz w Biblię i przeczytaj- nie wiedzcie próznych sporów. Wyjaśniłam Ci kwestię Maryji, czego się jeszcze chciałabys przyczepić? Nigdy nie prosiłaś nikogo o modlitwe wstawienniczą? Jelsi jesteś protestantką to na pewno,bo wiem że macie modlitwy wstawiennicze.Wiec w czym problem? Maryja sie za nami wstawia.Tak jak każdy inny człowiek którego prosisz o modlitwę. Nie bój sie my sie interesujemy tym czym mamy, byloby fajnie gdyby sie kazdy swoim zająl zamiast pouczac innych i sadzić ze ma jedyny patetnt na racje.

Gość HuszuAszur
"Ci fałszywi apostołowie to podstępni działacze, udający apostołów Chrystusa. 14 I nic dziwnego. Sam bowiem szatan podaje się za anioła światłości. 15 Nic przeto wielkiego, że i jego słudzy podszywają się pod sprawiedliwość. Ale skończą według swoich uczynków. " 2 koryntian 11 13

"Tylko skończeni palanci i idioci kłócą się i udowadniają sobie że to ich religia jest jedyna i najprawdziwsza. Zaprawdę powiadam wam lejcie na takich ludzi."

Gość oj jejej..
taa,no dobra, pogadajcie sobie, popomstujcie na ten zły KK, jak to zwykle protestanci...zamiast patrzec na siebie i sie troszczyc o swoje zbawienie to nic tylko innych nauczac i pouczac i krytykowac itd. Belka niech siedzi wązne że drzeagę trzba z czyjegos oka.Spoko-jestemsy przyzwyczajeni :D Ja stąd spadam, narzekajcie sobie sami we własnym sosie. Pozdraiwm i z Panem Bogiem.

Gość pixii123
św.Faustynie nakazał namalowac obraz dobrze a dlaczego nie nakazał malowac obrazu Chrystusa Apostołom???a no właśnie dlatego że nie ma takiej potreby bo Jezus jest żywy!!!skad wiadomo kto przemawial do św.Faustyny?przeciez nie mozemy miec pewnosci dlatego ze szatan tez moze przybrac anielska postac, dlatego powinnismy byc ostrożni przy takich ,,cudach"czyż nie?

Gość HuszuAszur
"Gdy On to mówił, jakaś kobieta z tłumu głośno zawołała do Niego: Błogosławione łono, które Cię nosiło, i piersi, które ssałeś. 28 Lecz On rzekł: Owszem, ale przecież błogosławieni ci, którzy słuchają słowa Bożego i zachowują je. " Łukasz 11 27

Maryja nie wniebowstąpiła, ale została wniebowzięta. A modlimy się do innych (Maryi, różnych świętych) o wstawiennictwo (albo ich pomoc). Nie są pośrednikami na zasadzie: Kowalski spod trójki modli się o ..., tylko na zasadzie wstawiennictwa. Proszę Cię, poproś dla mnie o

Gość o sobie?
HuszuAszur "Ci fałszywi apostołowie to podstępni działacze, udający apostołów Chrystusa. 14 I nic dziwnego. Sam bowiem szatan podaje się za anioła światłości. 15 Nic przeto wielkiego, że i jego słudzy podszywają się pod sprawiedliwość. Ale skończą według swoich uczynków. " 2 koryntian 11 Mówisz o sobie Aszur ? Bo chyba nikt poza szatanem nie może człowieka natchnąć do wykłócania się siania niezgody,szukania zaczepki w takich sprawach :DZamiast szukać tego co łączy, szanować się nawzajem,szanować inne religie, szukać porozumienia ekumenicznego dialogu tylko szukacie tego co dzieli i obrażacie inne denominacje porównaniami do szatana.Kto tak robi jak nie szatan?

Gość HuszuAszur
dodam że jestem katoliczką i wkurza mnie szatan który zalęgł i niestety zbiera żniwo jak by co cytaty są z biblii tysiąclecia żeby nikt mi znów nie mówił że z jehowej

Gość pixii123
do oj jejej ja jestem katoliczką :) nieczego nie narzucam tylko nie otrzymalam odpowiedzi na moje pytanie, podważyłam to co mowisz wiec pytanie nadal nie jest wyjasnione, widze tutaj przytoczone wersety przez HuszuAszur własnie o to sie rozchodzi przeczytaj co zacytował.A ksiedzu zadawalam pytanie i równiez nie otrzymalam odpowiedzi tylko takie a bo tak ten swiety powiedzial a temu nakazano, a gdzie w tym wszystkim Biblia jest?

Gość HuszuAszur
"nie może człowieka natchnąć do wykłócania się" podawanie cytatów z biblii to się wykłócanie ale jesteś inteligentny każdy katolik powinien wierzyć w słowa w biblii a nie ją negować hipokryta

Gość pixii123
Nie rozumiem wypowiedzi typu po co poruszac ten temat po co zamet siać, że niby co mam siedziec cicho bo sie wyda jakies kłamstwo, ktore jest nie zgodne z Biblią czy o to chodzi?jeżeli juz ktos broni swojej wiary to niech da przyklad z Biblii a nie przyklad św.Faustyny czy tez bo tak ksiądz powiedzial

Gość Angel blues
pixii123 św.Faustynie nakazał namalowac obraz dobrze a dlaczego nie nakazał malowac obrazu Chrystusa Apostołom???a no właśnie dlatego że nie ma takiej potreby bo Jezus jest żywy!!!skad wiadomo kto przemawial do św.Faustyny?przeciez nie mozemy miec pewnosci dlatego ze szatan tez moze przybrac anielska postac, dlatego powinnismy byc ostrożni przy takich ,,cudach"czyż nie? Może dlatego że oni Go codziennie widzieli,widzieli Go codziennie na żywo to po co jeszcze dodatkowo obraz? Ale chusta w Manopello jest pozostawionym przez niego wizerunkiem,czymś w rodzaju pamiątki. A dlaczego nie kazał namalować obrazu gdy już wstąpił do nieba i nie bylo go z nimi fizycznie, nie wiem,może dlatego że mieli inne zajęcia?Ważniejsze.Póki pamietali co zaszło musieli objedzić szereg terenów i głosić to wszystko,opowiadac, m owić, spisywać.Ja nie wiem ,dlaczego akurat Faustynie kazal namalowac taki obraz.Trzeba by Jego samego o to spytac.Taki mial pomysł.I już.Uznał że to bedzie pomocą dla ludzi, i tak jest.Kosciol bada wnikliwie każde objawienie prywatne i gdy są jakieś wątpliwosci to nie uznaje tego za autentyczne.Np objawien w Medjugorie nie uznał.Jeszcze.Bada narazie .W Garabandal zdecydowanie odrzucil,bylo tam mamienie szatana.Zasadą jest poznanie po owocach i tez patrzy sie na zycie osoby ktora miala takie objawienie.W Faustyny i ks Sopocko bo on tez byl beatyfikowany,okazalo sie ze ich zycie bylo pelne dobra i pomocy dla innych, owoce ich zycia byly bardzo dobre podobnie jak owoce tych modlitw które ona przekazala.Całokształt.Kosciol zawsze jest bardzo ostrożny w ocenie takich zjawisk,jednak tu uznal to za autentyczne.A ponieważ wierzymy w asystencję Ducha sw i to ze Duch sw kieruje tym wszystkim, to tez i wierzymy ze KK nie pomylil sie w ocenie wizji Faustyny.