Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pixii123

do praktykujacych katolikow

Polecane posty

Gość Angel blues
A dlaczego mamy się odnosic tylko do Biblii?Nasza wiara nie opiera się tylko na Biblii.Mamy dwa filary, dwie nogi i stoimy na dwóch, nie na jednej.Szanujmy to ze Wy opieracie się tylko na Biblii, ale i Wy uszanujcie to że my opieramy się na czymś więcej.Możemy przecież się nawzajem szanować i być dla siebie łagodni,pełni milosci tak jak nakazuje to sw Paweł,prawda?Pokój Chrystusowy powinien być mdz nami a nie waśnie.To też w Biblii.Bądzcie dla siebie cierpliwi,znoście jedni drugich.Więc dlaczego się do tego nie stosujemy? Ja też uważam że takie jątrzenie nie jest do niczego potrzebne,wywołuje bez sensowną kłótnię, po co? Ani my Was nie przekonamy ani Wy nas.Każdy wie dlaczego postępuje tak a nie inaczej,i nie ulegnie presji drugiej strony.Więc po co ti o co te sprzeczki?Może lepiej się wspólnie pomodlić zamiast trwonić czas na sprzeczki o rzeczy które i tak zapewne zostaną definitywnie wyjaśnione dopiero po śmierci gdy staniemy oko w oko ze Stwórcą i dowiemy się wtedy kto miał rację lub może mamy wszyscy po troszę.

Gość Angel blues
HuszuAszur "nie może człowieka natchnąć do wykłócania się" podawanie cytatów z biblii to się wykłócanie ale jesteś inteligentny każdy katolik powinien wierzyć w słowa w biblii a nie ją negować hipokryta I to jest wg Ciebie miłość blizniego -wyzywanie kogoś od hipokrytów... Rozumiem że ten temat założony został po to aby ośmieszyć katolików a zarazem protestantów czyli generalnie chrześcijan...Tak to wgyląda.Ja nie neguję Biblii, wierzę w to co jest w niej napisane,calym sercem.I Ciebie też do tego zachęcam.Do bycia posłusznym tego ona mówi nie tylko do samego czytania ale i do wypełniania.Owszem podawaniem cytatów bibiljnych można także prowadzić wojnę, inteligen tny człowiek o tym wie, jest to wyjątkowo przykra i zła manipulacja uważam że czegoś takiego robić nie wolni,używać Boga i Jego Słowa do tego aby komuś dokopać, to tak jakby kogoś bić po głowie krzyżem czy dusić różańcem...Rzecz straszna.Takie wykorzystywanie Boga do własnych celów.

Gość pixii123
no wlasnie na Biblii bo chrzescijanstwo opiera sie na Biblii czlowiek nie moze sobie niczego dodawac do tego co Bog nakazł bo Bog mu w dniu sądu dłoży kar za to, ja sie nie sprzeczam tylko pytam dlaczego jest tak a nie inaczej jak byc powinno jak nakazuje Biblia

Gość pixii123
JA NIE ZALOZYLAM TEGO TEMATU PO TO ZEBY SIE Z KOGOS NASMIEWAC CIAGLE PODKRESLAM ZE PROBUJE SIE CZEGOS MADREGO DOWIEDZIEC

Gość Angel blues
pixii123 Jeśli jesteś katoliczką to zmienia to postać rzeczy diametralnie.W takim razie zapraszam Cię na forum katolickie, tam rozwiejesz swoje wątpliwości :) A najlepiej gdybyś podała swój mail albo gg , napisałabym Ci prywatnie -jest bardzo fajne forum katolickie,gdzie są naprawdę bardzo mądre osoby,oni wszystko Ci wyjaśnia ale wejscie tam jest trichę skomplikowanie, przez to nie podam tego na forum.Ogólnie co do Maryji-opieramy się na tradycji, która mowi o wniebowstąpieniu a także na ciągu logicznym iż skoro urodzila sie bez grzechu w życiu takze nie popelnila zadnego to nie ma koniecznosci sądu ,osiąga od razu niebo z dusża i cialem jako jedyna osoba sposród żyjących, pierwsza.To dużo tłumaczenia, tam ludzie ci lepiej wyjaśnią.Możesz też sprawdzić na portalach katolickich np adonai,mateusz,wiara pl.Tam tez jest sporo materiałów o tej tematyce.Tego nie da się jednym zdaniem czy dwoma.

Gość Angel blues
Katolicyzm nie opiera się na samej Biblii. Mówię jeszcze raz-dlaczego nie zadasz tego pytania na forum chrzescijanskim, tzn katolickim jesli jestes rzeczywiscie katoliczką ?

Gość pixii123
ANGEL BLUES ,,Owszem podawaniem cytatów bibiljnych można także prowadzić wojnę, inteligen tny człowiek o tym wie, jest to wyjątkowo przykra i zła manipulacja uważam że czegoś takiego robić nie wolni,używać Boga i Jego Słowa do tego aby komuś dokopać, to tak jakby kogoś bić po głowie krzyżem czy dusić różańcem...Rzecz straszna.Takie wykorzystywanie Boga do własnych celów." to ze czlowiek wierzacy zastanawia sie nad tym czy jego kosciól mowi prawde to ,,wykorzystywanie Boga do własnych celów" ?jedyny cel to wlasnie obrona Słowa Bożego, moze nawet wstrzasniecia drugim czlowiekiem zeby sie zastanowilnad tym jak wierzy w jaki sposob i czy jest to wlasciwe i tyle, nie ma nic w tym zlego.

Gość pixii123
ja zagladam na takie fora katolickie ale wlasnie nie uzyskuje odpowiedzi na nurtujace mnie pytania bo wlasnie katolicy nie potrafia na podstawie Biblii na to odpowiedziec, widzisz nasze wyznanie nie opiera sie jedynie na Słowie Bożym, czyli dodane jest wiele od człowieka, no nic do nieczego taka rozmowa nie doprowadzi tylko wlasnie same niedomowienia,mysle ze najlepszym sposobem bylo by spotkanie z ksiedzem,ktory wyjasni mi dlaczego tak a nie inaczej, no i jeszcze zasialas mi nowe ziarno bo tradycja nie moze byc wazniejsza od Słowa Bożego, nie mozna jednoczesnie opierac sie na tradycji i Biblii, jest tak wlasnie napisane.Dajmy sobie spokoj na wzajem i miejmy nadzieje ze mimo wszystko Bog nas nie opusci.pa pa:)

Gość firlomena
Ja jestem wierząca, praktykująca i widziałam Jezusa:).

Gość Angel blues
pixii123 ja zagladam na takie fora katolickie ale wlasnie nie uzyskuje odpowiedzi na nurtujace mnie pytania bo wlasnie katolicy nie potrafia na podstawie Biblii na to odpowiedziec, widzisz nasze wyznanie nie opiera sie jedynie na Słowie Bożym, czyli dodane jest wiele od człowieka, no nic do nieczego taka rozmowa nie doprowadzi tylko wlasnie same niedomowienia,mysle ze najlepszym sposobem bylo by spotkanie z ksiedzem,ktory wyjasni mi dlaczego tak a nie inaczej, no i jeszcze zasialas mi nowe ziarno bo tradycja nie moze byc wazniejsza od Słowa Bożego, nie mozna jednoczesnie opierac sie na tradycji i Biblii, jest tak wlasnie napisane.Dajmy sobie spokoj na wzajem i miejmy nadzieje ze mimo wszystko Bog nas nie opusci.pa pa pa? Dlaczego uciekasz z tej dyskusji którą sama rozpoczęlaś? Czy wiesz w ogóle czym jest tradycja? Albo inaczej czy wiesz o tym że Biblia to nic innego jak tylko spisana część Tradycji? Mylisz się więc sądząc że Biblia powinna być ważniejsza od ustnie przekazywanej Tradycji.Nie.Zarówno w Tradycji jak i Biblii jest przekazana prawda o Bogu. Apostołowie nie byli w stanie spisać wszystkiego.W samej właśnie Biblii jest framgment który także mowi o tym jak ważna jest tradycja.Zaraz go przytoczę. Na jakie fora zaglądasz? Ja Ci chciałam podać konkretne forum na którym zadasz pytanie i uzyskasz jasną odpowiedz.Zamiast tego uciekszasz i konczysz rozmowę.Coś mi się wydaje że jednak ten temat faktcznie byl tylko prowokacją...Mam rację ? Gdybyś była naprawdę zainteresowana odpowiedzią na swoje pytanie, skorzystałabys z tego co Ci proponuję...

Gość Angel blues
pixii123 to ze czlowiek wierzacy zastanawia sie nad tym czy jego kosciól mowi prawde to ,,wykorzystywanie Boga do własnych celów" ?jedyny cel to wlasnie obrona Słowa Bożego, moze nawet wstrzasniecia drugim czlowiekiem zeby sie zastanowilnad tym jak wierzy w jaki sposob i czy jest to wlasciwe i tyle, nie ma nic w tym zlego To trzeba się zastanowić czy chce się zadać pytanie bo się czegoś nie wie, czyli (chcę się dowiedzieć, wtedy grzecznie normalnie pytam a nie próbuję kogoś obrażać, twierdzić że jest szatanem i zarzucać mu cuda wianki)czy też chce się kimś wstrząsać. Wstrząsać można wtedy jeśli się coś wie, ma się pewność co do czegoś.Z tego co widze Ty jej nie masz, tak więc lepiej byłoby zapytać a nie wstrząsać :)

Gość Angel blues
"Przeto, bracia, stójcie niewzruszenie i trzymajcie się tradycji, o których zostaliście pouczeni bądź żywym słowem, bądź za pośrednictwem naszego listu." [2 Tes 2,15] To cytat z Biblii,św Paweł z Liscie do Tesaloniczan.Pisze tam wlaśnie o tradycji.Przy czym nie chodzi tu o słowo "tradycja", bo to ma różne konotacje (również negatywne, vide np. Ga 1,14), tylko o to "żywe słowo", czyli depozyt wiary przekazywany ustnie przez apostołów i ich następców. Przecież apostołowie głosili, a nie pisali... Patrz też np: Cytat: Wiele też innych rzeczy uczynił Jezus, ale gdyby każdą znich opisywać, to myślę, że nie pomieściłby świat cały ksiąg, które by się miało napisać. [J 21, 25] Wiele też innych jeszcze cudów uczynił Jezus wobec uczniów swoich, które nie są w tej księdze spisane. [J 20, 30]

Gość Achernarrr
Maryja jest niedoceniana w sektach. Jestbnie uznawana.Szatan sie boi Maryi wiec chce zasiac zamet sercach ludzi. 12 Apokalipsa Potem wielki znak się ukazał na niebie: Niewiasta obleczona w słońce i księżyc pod jej stopami, a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu. 2 A jest brzemienna. I woła cierpiąc bóle i męki rodzenia. 3 I inny znak się ukazał na niebie: Oto wielki Smok barwy ognia, mający siedem głów i dziesięć rogów - a na głowach jego siedem diademów. 4 I ogon jego zmiata trzecią część gwiazd nieba: i rzucił je na ziemię. I stanął Smok przed mającą rodzić Niewiastą, ażeby skoro porodzi, pożreć jej dziecię. 5 I porodziła Syna - Mężczyznę, który wszystkie narody będzie pasł rózgą żelazną. I zostało porwane jej Dziecię do Boga i do Jego tronu. 6 A Niewiasta zbiegła na pustynię, gdzie miejsce ma przygotowane przez Boga, aby ją tam żywiono przez tysiąc dwieście sześćdziesiąt dni. 7 I nastąpiła walka na niebie: Michał i jego aniołowie mieli walczyć ze Smokiem. I wystąpił do walki Smok i jego aniołowie, 8 ale nie przemógł, i już się miejsce dla nich w niebie nie znalazło. 9 I został strącony wielki Smok, Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię, został strącony na ziemię, a z nim strąceni zostali jego aniołowie. 10 I usłyszałem donośny głos mówiący w niebie: "Teraz nastało zbawienie, potęga i królowanie Boga naszego i władza Jego Pomazańca, bo oskarżyciel braci naszych został strącony, ten, co dniem i nocą oskarża ich przed Bogiem naszym. 11 A oni zwyciężyli dzięki krwi Baranka i dzięki słowu swojego świadectwa i nie umiłowali dusz swych - aż do śmierci. 12 Dlatego radujcie się, niebiosa i ich mieszkańcy! Biada ziemi i biada morzu -bo zstąpił do was diabeł, pałając wielkim gniewem, świadom, że mało ma czasu". 13 A kiedy ujrzał Smok, że został strącony na ziemię, począł ścigać Niewiastę, która porodziła Mężczyznę. 14 I dano Niewieście dwa skrzydła orła wielkiego, by na pustynię leciała na swoje miejsce, gdzie jest żywiona przez czas i czasy, i połowę czasu, z dala od Węża. 15 A Wąż za Niewiastą wypuścił z gardzieli wodę jak rzekę, żeby ją rzeka uniosła. 16 Lecz ziemia przyszła z pomocą Niewieście i otworzyła ziemia swą gardziel, i pochłonęła rzekę, którą Smok ze swej gardzieli wypuścił. 17 I rozgniewał się Smok na Niewiastę, i odszedł rozpocząć walkę z resztą jej potomstwa, z tymi, co strzegą przykazań Boga i mają świadectwo Jezusa. 18 I stanął na piasku [nad brzegiem] morza.

Gość HuszuAszur
"Mamy dwa filary, dwie nogi i stoimy na dwóch, nie na jednej" jeżeli tradycja jest sprzeczna z biblią to co jest prawdą??? tradycja mówi że stawiamy Maryji rzeźby a biblia że nie wolno więc co jest bardziej wiarygodne spisane słowo x lat temu czy przekaz ustny typu głuchy telefon

Tradycja nie jest wcale sprzeczna z Biblią.Kto Ci takie coś powiedział ?Przeciwnie-to się wzajemnie uzupełnia .

Co do Pisma św to najlepiej zapytać, jak powstała Biblia w dzisiejszym kształcie. Przecież różnych pism i ewangelii było kiedyś dużo więcej. Otóż wyłoniła się z... Tradycji W szczegółową egzegezę konkretnych cytatów nie ma się co wdawać - każdy je zrozumie po swojemu.

Gość Achernarrr
Shesadda "Tradycja nie jest wcale sprzeczna z Biblią.Kto Ci takie coś powiedział ?Przeciwnie-to się wzajemnie uzupełnia ." Pewnie jej to powiedzieli Swiadkowie Jehowy ;-) Biedni ludzie ktorzy dali sie omotac. Oni to nakazuja zerwac ze wszelka tradycja, ktora scala rodzine, ale sami swoje tradycje maja.

Gość HuszuAszur
jak nie jest sprzeczna jak w biblii pisze prawie każdej księdze nie stawiaj rzeźb i obrazów a w kościele jest tego pełno i według tradycji jest ok

Gość Angel blues
Jezus nauczał, nic nie spisywał. Generalnie kiedyś mniej pisano niż obecnie a wszelkie przekazy byłe ustne. Nauka głoszona przez Jezusa i rzeczy z tym związane, przekazywane ustnie to Tradycja. Apostołowi spisali część tej nauki. Czyli można powiedzić, że Pismo Święte to spisana część Tradycji. Naturalne jest, że nie dało spisać się wszystkiego. W Piśmie Świętym nie znajdzie się nic sprzecznego co przekazuje Tradycja i odwrotnie. W Biblii nie ma wcale zakazu tworzenia rzezb Maryji matki Boga, jest tam zakaz bałwochwalstwa,czyli tworzenia rzezb i wizerunków tego co lata co pełza itd, czyli chodziło o to żeby nie oddawać czci boskiej zwierzętom,ptakom,rybom etc, gdyż to właśnie robili starożytni Żydzi, mieli do tego skłonności, gdyż otoczeni byli przez inne ludy ,które oddawały bałwochwalczą cześć właśnie rzeczom stworzonym drzewom,zwierzętom itd.Tu nie chodzi więc o to że nie można modlić się za wstawiennictwem Matki Bożej lub że nie można twprzyć Jej wizerunków, zle rozumiecie to przykazanie,całkowicie opacznie.Przecedzacie komara a łykacie wielbląda-mówi Biblia.Wypaczacie sens przykazania,prawdzowy sens zamieniacie na legitymizm.

Gość HuszuAszur
jak ktoś nie czytał biblii to w dekalogu pisze "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!" a według tradycji w kościele są rzeźby czemu? czy to się uzupełnia jak tak to proszę o odpowiedź bo widzę sprzeczność

Gość Angel blues
HuszuAszur jak nie jest sprzeczna jak w biblii pisze prawie każdej księdze nie stawiaj rzeźb i obrazów a w kościele jest tego pełno i według tradycji jest ok Nie. TO NIE JEST SPRZECZNE.Ile razy to powtarzać abyście zrozumieli? Nie jest.W Biblii mowa jest o tym by nie tworzyc i nie oddawać hołdu stworzeniom,ZAMIAST Bogu.Rozumiesz? Ok, nie rozumiesz, to moze spróbuje tak.Jeśli nie wolno tworzyć żadnych rzezb ani wizerunkow, to rozumiem że nie posiadasz w domu aparatu fotograficznego,ani nigdy nie namalowałeś, nie narysowałeś nawet w przedszkolu żadnego obrazka?Nigdy niczego nie wyrzezbiłeś nawet na lekcji plastyki w 8 mej klasie? No bo przecież to cięzki grzech wg Ciebie,tworzyć jakiekolwiek rzezby... Czy nie widzisz w jaki absurd popadasz? W ST był ten zakaz dlatego że Zydom się myliło oddawanie czci należnej Bogu z oddawaniem czci innym rzeczom, ini czcili przedmioty.To był zakaz idolatrii. Widzisz po to właśnie mamy tzw Urząd Nauczycielski Kościoła aby uniknąć takich pułapek i błędów w interpretacji.

Gość HuszuAszur
"za wstawiennictwem Matki Bożej" "Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek2, Chrystus Jezus, " czysta herezja jeżeli mamy jednego pośrednika to znaczy nie wolno nam się modlić do kogoś innego co nie jak wiadomo bałwochwalstwo to oddawanie czci komuś innemu niż bóg co w kościele robi maryja modlą się do niej ludzie

Gość Achernarrr
HuszuAszur przeczytaj post nad twoim.

Gość HuszuAszur
"Czy nie widzisz w jaki absurd popadasz? " do swojej foty się nie modlę ty chyba też a na jasnej górze co jest modlą się do obrazu

Gość HuszuAszur
ja rozumiem co chcesz przekazać przez te płazy itd. ale chodzi mi o to że maryja zabiera cześć bogu

Gość Angel blues
HuszuAszur jak ktoś nie czytał biblii to w dekalogu pisze "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!"a według tradycji w kościele są rzeźby czemu?czy to się uzupełnia jak tak to proszę o odpowiedź bo widzę sprzeczność No dobra Ty jesteś !Jak ktoś nie czytał Bibli..wiesz co.Mnie sie już nie chce powoli tego ciągnąć,niech jej ktoś inny wyjaśnia bo mi brak cierpliwości już powoli, nie wiem czy Ty celowo chcesz zdenerwować, wkurzyć,czy sprowokować czy co? Archnerr czy ktoś, wezcie jej tłumaczcie bo mnie coś zaraz strzeli chyba. Kobieto czy kim Ty jesteś, zrozum że pisałam już Ci i wyjaśniałam wszystko co można było na temat tego przykaznia, coś mi się wydaje że to Ty nie czytasz Biblii tylko jej wyrywki,z Racjonalisty czy czegos takiego.Napisałam Ci wyraznie ze Bóg zabronił tworzyć i oddawać cześć zwierzętom,płazom, gadom, rybom, drzewom, górom,lodowcom, rzekom, morzom, chmurkom i wiatrowi i burzy i grzmotom(lepiej wymienię wszystko bo znów coś nie zrozumiesz..) i wszystkim zjawiskom przyrodniczym,dlatego że to byłoby bałwochwalstwo.Nad arką przymierza też były rzezby aniołów Cherubów, i co Ty na to? Jak więc widzisz ich ten zakaz nie dotyczyl.Chodzilo o to by ludzie nie robli sobie bożków.Nie wiem czy zrozumialas ale już nie ma sił.Przepraszam że się uniosłam, moze to nie Twoja wina,może trochę mało pojętna jesteś, ale ja już wysiadam.;) ocieram pot z czoła

Gość Angel blues
Maryja nie zabiera żadnej czci Bogu.Przeciwnie-Ona właśnie do Boga prowadzi,zawsze ale to zawsze kieruje nas Ona do swego Syna .

Gość Achernarrr
Tak jak juz napisalam Maryja jest lekcewazona, nie uznawana a to blad. Jezus gdy umieral na krzyrzu rzekl: "Niewiasto oto syn Twoj, oto matka twoja". To byl swego rodzaju testament. Maryja jest matka narodow, powinna byc wazna dla nas. A niestety wielu kpi z tego testamentu.

Gość Achernarrr
"Krzyzu"*