Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dominiczek97464

WYNAJEM mieszkania - PORADY szukam

Polecane posty

Gość lkmlkm
Kinga! a czy moglabys mi cos poradzic? prosze wejdz na link:

Gość lkmlkm
nie moge wkleic

Gość lkmlkm
otoz chodzi o to, ze od miesiaca wynajmuje mieszkanie i chce to zg;losic do urzedu. Ale nie wiem co dokladnie powinnam zropbic. dzwonilam do US i pani operowala jezykiem kompletnmie mi nienznnaym. Ja sama doczytalam teraz , ze mozna rozliczac sie ryczaltowo lub na nzasadach ogolnych - co jest bardziej korzystniejsze>? i jak to wyglada w praktyce, jesli dochod wynosi 1200 z czego 400 zl idzie na czynsz - toi ile podatku od tego zaplace? i czy powinnam zlozyc jakis pit? (pewnie tak, ale nie wiem jaki, do kiedy itd..) najgorsze to to ze meiszkam z a granica. Bardzo prosze o jakiekolwiek porady, bo nie mam zielonego pojecia na ten temat

Gość lkmlkm
bardziej korzystne mialo byc:)

ja też mam tak skonstruowaną umowę,że po miesiącu nie płacenia -wylot. bardzo pilnuję też płacenia rachunków (mieszkanie jest ogrzewane gazem), za czynsz sama płacę. i nie ma zmiłuj się, a straszenie urzędem skarbowym :o zanim oni coś zrobią, to ty już będziesz po eksmisji, poza tym jak udowodnisz,że mieszkasz tam dwa lata? właściciel może powiedzieć,że chciał dochód ujawnić w rozliczeniu rocznym na koniec kwietnia, zakombinować, zapłacić podatek wstecz i to ty jesteś w doopie. dla ścisłości- ja płacę zryczałtowany 8,5 % i też mnie już tatuś jednej z lokatorek straszył skarbówką, bo nie chciałam jej kaucji oddać (nie zapłaciła czynszu, a on żądał zwrotu kaucji... )

lklm - idź do skarbówki i zgłoś najem, podatek wyniesie tylko 68 zł, płatny do 20 następnego miesiąca, rozliczany rocznie, na koniec stycznia.

Wiesz co, w sumie nie wiem dokładnie, nam to wszystko załatwia biuro rachunkowe. Ale najlepiej idź osobiście do urzedu skarbowego i tam pomogą ci wszystko wypełnić, albo w biurze rachunkowym możesz raz iść żeby Ci to rozliczyli, zapłacisz i potem juz będziesz wiedziała co i jak...

Gość lkmlkm
podatek za caly rok wyniesie 68 zl tylko????

Gość lkmlkm
tyle ze ja meiszkam z agranica, nie mam w kraju nikogo., ciotke tylko ktora doglada mieszkania, ale nie ma zadnego upowaznienia mojego wiec niczego zalatwic nie moze...i co tu robic??

miesięcznie 68 zł, tak jak pisałam płatne do 20-tego następnego miesiąca. 1200 - 400 zł czynszu= 800 złx8,5%= 68 zł. tylko pamiętaj musisz mieć w umowie rozbite- 800 zł czynszu najmu i 400 zł czynszu do administracji, bo w przeciwnym razie będziesz musiała płacić podatek od 1200 zł, jako przychodu, czyli 102 zł. pozdrawiam

kinga- płacicie ryczałt czy vat? bo zastanawiam się nad tym drugim, podobno jeżeli dobrze pokombinujesz, możesz wrzucić w koszta tyle rzeczy,że podatku nie zapłacisz wcale.

Gość lkmlkm
chce sie rozaliczac z urzedem ale do kwietnia b.r. na pewno nie dam rady byc w POlsce zastanawiam sie jak oni kmoga dosjc do tego, ze wynajmuje studentom mieszkanie? ktos moze z glosic, ale jesli niekt niczego nie zlglosi, to jak inaczej?

Gość lkmlkm
zglosic

Raczej tylko wtedy kiedy zgłosi ktoś z sąsiadów zwłaszcza jesli dowiedziałby sieże wynajmujesz powiedzmy taniej niz przecietnie...na nas ktoś doniósł dwa razy, ale mamy wszystko legalnie...wydaje mi sie że niektórzy uwielbiają takie rozrywki :o tak samo jak dzwonienie po straż miejską albo policję kiedy ktoś widzi z okna miejsce z zakazem zatrzymywania i że ktoś tam zaparkował :o

Gość lkmlkm
Ok dzieki serdeczne

kinga- chodzi mi o to,że podobno mogę wrzucić w koszt np. ratę za mieszkanie, czyli w moim przypadku byłby to praktycznie cały vat, poza tym remonty, a właśnie takowy zrobiłam- malarz dostał 500 zł, drugie tyle materiały- tak że to by mnie też urządzało. nie chodziło mi o robienie wałków na podatku ;) lkm - najem musisz zgłosić osobiście, ale np. możesz (będąc na miejscu) upoważnić ciotkę w u.s. po prostu w kwietniu podpisz nową umowę z lokatorami (tę samą tylko z datą kwietniową), weź ją i idź zgłosić. nikomu się nie będzie chciało sprawdzać, czy już np. od pół roku go nie wynajmujesz.

Gość StudentPoznan
Co do sprawy to zależy, jak miałeś podpisaną umowę. Najlepiej załatw to z najemcą. Ja np mam 1 miesiąc tzw wypowiedzenia, a gdybym przestał płacić nagle to dostaję tydzień na wyniesienie się inaczej policja itp. Tak przy okazji bo promuję stronę na której znalazłem pokój do wynajęcia, a współlokatorów wybrałem sam polecam tę stronę na dole. Rejestracja za darmo, bez kruczków czy wirusów. Serdecznie polecam :) https://ssl.afiliant.com/affskrypt,,3e0dcb,,fd25,,,?u=(http://www.wspollokator.pl/default.aspx?ac=af)

Gość StudentPoznan
Tylko trzeba skopiować cały link do wrzucić do przeglądarki :D

Gość gość
To kwestia indywidualna do dogadania z właścicielem. Na twoim miejscu wziąłbym się za poszukiwanie mieszkania. Jeśli nie masz czasu to może wynajmij agencję nieruchomości i w tym czasie kiedy ty będziesz pracował, oni znajdą dla Ciebie nowe lokum. Osobiście polecam skorzystanie z http://www.a-b-s.pl/

Dnia 26.02.2013 o 23:21, Gość qeqweqwewq napisał:

a co ma umowa do niepłacenia podatku, imbecylu? Nie dosc że ... z ciebie, to jescze oszust obyś wyleciał na zbity ryj

Ma i to bardzo dużo. Jak zgłosi do skarbówki, że wynajmował mieszkanie i nie odprowadzał podatku, to właściciel będzie miał kłopoty, bo skarbówka będzie dochodzić, od kiedy mieszkanie było wynajmowane 'na czarno" i wtedy właścieciel będzie musiał zapłacić zaległy podatek wraz z odsetkami i może jeszcze jakąś karę, ale czy to uzdrowi sytuację między wynajmującym i najemcą ?

Gość tytt

Może sobie zobacz mieszkania na megamieszkania.pl. Dobry standard niezłe ceny, można sobie coś dobrać. U nich szukałem mieszkania może ze dwie godziny, tyle to wszystko trwało. Szybki kontakt z obsługą, można było się umówić na obejrzenie lokalu praktycznie z godziny na godzinę.