Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maniaa97

Czy to wykroczenie?

Polecane posty

Witam ! Wczoraj w godzinach 19-20 byłam na spacerze z moją suczką. To rasa terriera. Jest to rasa bardzo przyjazna dla ludzi. Szłam z nią na smyczy, kiedy znad przeciwka ruszył pędem wielki bernardyn. Wzięłam szybko mojego psa na ręce i akurat byłam pod jakimś murem, pod którym stanęłam przodem twarzą,a tyłem do bernardyna. Bernardyn wyrwał się ze smyczy swojej właścicielce która była "pod wpływem" a na dodatek ten pies nie miał kagańca. Pies ten skakał na mnie, był mojego wzrostu, gryzł mnie w ramię, ręce, lecz miałam grubą kurtkę dzięki czemu nie przegryzł mi skóry. Właścicielka wydawała się rozbawiona całą tą sytuacją, śmiała się, ja natomiast nadal tak stałam. Wreszcie złapała tego psa, lecz mocno uderzyła mnie przypadkiem smyczą w kolano bijąc psa. Czy grozi jej jakaś kara grzywny za to że była pijana i była z tak wielkim psem na spacerze, a ten pies nie miał smyczy ? W dodatku ludzie, którzy mieszkają blisko niej, mówią że pies ten jest agresywny, pogryzł kiedyś boxera z którym moja suczka bardzo lubi się bawić. Proszę pomóżcie mi.

Gość kjhdskads
Oczywiście, że tak! Nie dość, że pies nie był trzymany na smyczy, w dodatku babka nie sprawowała nad nim odpowiednio opieki, to jeszcze cię pogryzł! Nic, tylko zgłosić, bo kiedyś może dojść do tragedii. Swoją drogą nie cierpię ludzi, którzy nie trzymają takich dużych psów na smyczy, a już szczególnie kiedy te nie za bardzo się ich słuchają ;-/

PS. Nie chodziło mi że nie ma smyczy, tylko czy jej grozi kara za to że tak duży pies nie miał KAGAŃCA. Na smyczy był ale się wyrwał.

Gość PIE ruchy
owszem, powinien miec kaganiec skoro nawet wlascicielka nie potrafi go utrzymac na smyczy

Gość jesteś chora na wścibstwo
to na pewno koliduje z prawem agresywny pies powinien mieć kaganiec... a ona go nie miała.

Gość domidomidomi
Wg kodeksu wykroczeń każdy właściciel powinien wyprowadzać psa na smyczy i w kagańcu, zgodnie z art. 77 k.w.- Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia,podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. Jest tu mowa o nie zachowaniu zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia. Zgodnie z wykładnią, zwykłe środki ostrożności to takie środki które wynikają ze zdrowego rozsądku, są oparte na powszechnym doświadczeniu i zwyczaju. Środki nakazane, to środki wynikające z obowiązujących przepisów (ustaw, rozporządzeń etc).

Gość zegda
Jak najbardziej zgłoś. Bo kiedyś ten pies komuś zrobi krzywdę i właścicielka będzie wielce zdziwiona i oburzona, że przecież pies nigdy nie był agresywny. A jak będzie odnotowane wcześniejsze zgłoszenie, to będzie już wiadomo jaka prawda.

Gość boli mnie serce
W dodatku ludzie, którzy mieszkają blisko niej, mówią że pies ten jest agresywny, pogryzł kiedyś boxera z którym moja suczka bardzo lubi się bawić ­ bernardyn ? agresywny ? pierwsze slysze no chyba ze to nie czysty bernardyn a np krzyzowka z kaukazem :) inaczej wybacz ale nie uwierze w to, ze bernardyn, pies przyjazny itp pogryzl boksera :classic_cool: zart ?

Gość gtrgbvsr
boli mnie serce xxx i tak wiadomo kim jestes, wiec nie pisz z pomaranczy dziffko :o

Gość boli mnie serce
a jak mam pisac :) na zielono ? dzifko to mow se do taty :)

Gość gtrgbvsr
Idź zrobić loda turasowi. Jedynie do tego się nadajesz.

Gość boli mnie serce
pozostaje w nieutulonym zalu :) nawet do tego sie nie nadaje :) over

Gość gtrgbvsr
śmierdzisz na km helmutami, więc weź przestań robić z siebie błazna :o wieśniaro z bmw :o

skończcie z wyzwiskami ok? to poważna sprawa. też uważam że żaden pies nie jest agresywny, tylko jego agresja i zachowanie zależy od właścicieli i sposobu wychowania psa.

Gość boli mnie serce
zginal post :classic_cool: odpisalam ci ze wole szwedzkie vovlobo ma szeroka tylna kanape, ale ciebie na nia nie zaprosze :classic_cool: 🖐️ ­ a psy rasy bernardyn to duze maskotki i ktos sie na mnie uwziac za szczerosc :classic_cool: bla pewnie jakas niewyzyta pani nie lubiaca psiakow wyzywa kobiety od dziffek, tak dla zasady i zeby z wprawy nie wypasc :P

Gość zamiast...
czytac te glupoty...zglos natychmiast sprawe na policji, dobrze by bylo miec na dowod np pogryziona kurtke....za sladami, a najlepiej jakis innych swiadkow zdarzenia....reszta zajmie sie policja

Gość boli mnie serce
przeciez nawet policjant nie uwierzy w te bajkiiię :P