Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewka83

Zwolnienie ciążowe jakby to z nim jest???

Polecane posty

Gość Ewka83

Witam mam pytanie czy jeżeli zwolnienie mam wystawione do piątku to następne położna powinna wystawić mi od soboty czy poniedziałku? Dziękuję za pomoc :)

Gość Bądź sobą
od soboty... musi być ciągłość... w innym wypadku wychodzi na to że masz zwolnienie np do 15 potem 2 dni powinnaś pracować (ale że to sobota i niedziela to masz wolne) i potem kolejne zwolnienie, a ciążowe to ciągłość, tylko jeśli masz wizytę w piątek to pewnie zwolnienie masz do czwartku a następne będzie wystawione(przedłużone) od piątku.

Gość Ewka83
Dzięki wielkie :) Właśnie zwolnienie mam do piątku a na wizytę dopiero będę się umawiać.

Gość Bądź sobą
no ja miałam tak, że wizytę miałam zawsze umawianą na wizycie, trochę to dziwnie napisałam hehe :D ale jak byłam u lekarki to mówiła mi termin następnej wizyty i mnie zapisywała, wizyty zawsze miałam we wtorki więc L4 do poniedziałku. Po prostu musi być ciągłość, żeby płacił ZUS bo ZUS płaci jak jesteś powyżej 30 dni, a takimi przerwami byś nie była :)

Gość princessaofpersia
Badz soba-ZUS płaci zawsze powyzej 33 dni zwolnienia w danym roku kalendarzowym, bez znaczenia jest to czy to ciągłosc czy nie:O

Gość Ewka83
Ale to ze musi być ciągłość to fakt? Czyli następne zwolnienie powinno być wypisane od soboty

Gość princessaofpersia
Lekarze nie moga przerywac zwolnienia na tę sama jednostke chorobowa-czyli musi byc ciągłosc Mimo tego, nie ma to wpływu na wymagane 33 dni po których zaczyna placic ZUS zasilek chorobowy

Gość Bądź sobą
to ktoś mnie kiedyś źle poinformował, ale zwolnienie w ciąży było moim pierwszym, które trwalo powyżej 33 dni w ciągu roku dlatego :) pamiętałam jedynie, że musi być ciągłość :) zwracam honor ;) ale nie mniej jednak na samo pytanie dobrze odpowiedziałam ;)