Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no sama nie wiem :)

Ruchy dziecka, czy to możliwe?

Polecane posty

Pytanie do doświadczonych mam. Jestem w 13 tygodniu ciąży. Wczoraj wieczorem leżałam na kanapie, mąż głaskał mnie po brzuchu. Po kilku minutach poczułam ból w podbrzuszu. Pytanie brzmi: czy możliwe jest żeby dziecko zareagowało na dotykanie brzucha? To nie było strasznie bolesne, ale zbieglo się w czasie z dotykiem małżonka :) Miałyście tak?

Gość wątpię w to
W 13tc nie czuć jeszcze ruchów dziecka...

Gość wątpię w to
Po za tym na początku jak sie czuje ruchy dziecka (17tc conajmniej) to są one jakby opóźnione. Dziecko dopiero po chwili reaguje.

W 13 tygodniu ciąży raczej nie powinnaś czuć ruchów. Jeśli już byś coś poczuła to raczej nie byłoby to bolesne- dziecko przecież jest jeszcze maleńkie. Prawdopodobnie ten ból nie miał związku. Chyba, że był to skurcz- bo od głaskania macica czasem się "stawia" co moze bywać bolesne

moim zdaniem bol odbiega troche od ruchow to raz poza tym ciut za wczesnie. sama myslalam ze czulam ruchy a to najprawdopodobniej byloy gazy w jelitach...

No właśnie też nie chce mi się w to wierzyć. Swoją drogą nie poczułam konketnych ruchów tylko w pewnym momencie mnie zabolało

Przede wszystkim ruchy dziecka we wczesnej ciąży absolutnie nie mają nic wspólnego z bólem. Mogą być nieco bolesne już pod koniec ciąży, wiadomo dziecko duże, mało miejsca.

ja jestem teraz w 17 tc i nadal nie czuje kopniakow. czasem tylko jak leze na lewym boku lub jak siedze z podkulonymi nogami to czuje ze cos sie tam dzieje i teraz dopiero wiem ze to nie jelita ale to tez bardzo delikatnie.;) a Twoja pierwsza ciaza?

nie, trzecia

Gość ruch dziecka poczujesz
jakby coś cie wypychało i chowało się od środka- ruch wypierany to się nazywa i czuć go zaraz ponad łonem na wysokości jajnika i na pewno nie jest to ból . 13tc to zdecydowanie za wczesnie. Ja jestem bardzo szczupła wręcz chuda i poczułam dopiero w 17tc więc to co czułas nie było ruchem :)

Gość bol byl efektem glaskania
Bo wciazy brzucha glaskac nie wolno. Aktywuje to miesnie macicy i dochodzi do skurczu. Stad bol podbrzusza. Ruchy na poczatku to delikatne babelki,glaskanie jak piosrko,potem nabieraja na sile i jak dziecko jest duze to tak moze napierac na narzady lub skore ze jest to wtedy bolesne.

dzięki za wszystkie glosy, poczekam sobie jeszcze troche na kopniaki. pozdrawiam!

Gość swvfswvfg
to nie mozliwe, zreszta ruchy to nie bol w podbrzuszu, litosci.

Ja czulam jakos w 15stym ale to nie bol - tak jakby Cie ktos dotykal od srodka:D

pewnie gaz rozpierający jelita. Ja poczułam bardzo wcześnie jak na pierwszą ciążę bo już przełom 16/17 tyg. I to nie jest ból, tylko takie łaskotanie, coś jakbyś miała rybę w brzuchu :D Ból to jest dopiero jak maluch jest większy, ja teraz jestem w 29 tc, i Mała czasem zasadzi bolesnego kopniaka, W 25 tyg parę razy kopnęła boleśnie w okolice pęcherza, aż mi się słabo zrobiło.