Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sandraplde

Porod w niemczech. Czy sa mamy, ktore rodzily w niemczech?

Polecane posty

Gość Sandraplde

Jak w temacie. Dziewczyny, prosze, podzielcie sie ''wrazeniami''.

Gość kolezanka rodzila i byla b zad
owolona.akurat polka byla na porodowce tzn polozna tam pracowala.

Gość Sandraplde
A w jakiej czesci Niemiec? I moze masz pojecie jak to tutaj wyglada? Czytalam na wielu forach, ze tu, do szpitala nie trzeba zabierac nic dla dzidzi bo wszystko jest na miejscu. Ja na w razie czego mam wszystko przygotowane, ale wolalabym posluchac bardziej doswiadczonych

Gość mieszka w berlinie
wiec pewnie gdzies blisko.znieczulenie dawali bezproblemowo,ale ona odmowila.

Gość glupia zbycha
ja mialam w DE cesarke,bardzo milo bylo,dobra opieka,ogolnie z Pl nie ma porownania,czulam sie jak czlowiek

Gość poroocznikova
Ja,dwa razy. Zzo czyli pda to zaden problem,mowisz i masz. Dla dziecka nic nie trzeba bylo zabierac,tylko ubranie na wyjscie. ogolnie super,kapitalna atmosfera,personel bardzo przyjazny. zadnego terroru,jak ktos np nie chcial karmic piersia

Gość mam termin na 11 marca:-)
a więc poród jeszcze przedemna byłam tydzień temu na wizycie w szpitalu omówić wszystkie szczegoły porodu i zwiedzić oddział polozniczy. Położna mowiła ze nie trzeba brać nic dla dziecka tylko na wyjście ze szpitala.Nawet daja kochule do porodu jak chcesz :-) Zobaczymy jak to bedzie na razie znam tylko to z teorii zobaczymy jak sie okarze w praktyce:-)

Gość Sandraplde
to moje pierwsze dziecko, takze porownania nie mam. Mama mi opowiadala o swoich porodach w PL ( rewelacji nie bylo), ale to bylo jeszcze za komuny, wiec mysle, ze chyba troche sie zmienilo :)

Gość Sandraplde
Ja mam termin na 10maja, wiec jeszcze troche czasu, ale chcialam wiedziec cos wczesniej. Do szpitala na rozmowe ide w przyszlym tygodniu. ''Mam termin na 11 marca'' - chetnie poslucham Twojej relacji po powrocie do domu

Gość Sandraplde
i jeszcze jedno - rozmawialam z polozna ( niemka) o przemywaniu kikuta pepowinowego, powiedzialam jej, ze mam zamiar robic to spirytusem. Oczy zrobila jak 5zl i powiedziala, ze w zadnym wypadku, poprostu tego nie ruszac. Ja juz sama nie wiem co sadzic. Ja mialam w ten sposob przemywany 24lata temu i do dzis zyje :) Jakies pomysly? :)

dadałam sobie temat do ulubionych i jak już bedę "rozpakowana":-) to postaram się opisać moje wrażenia:-)

Gość Sandraplde
Dzieki bardzo! bede czekac. I zycze Ci, zebys miala latwy i szybciutki porod.

mi powiedziano że powinno się przemywać kikut tylko i wyłącznie samą woda przegotowana niczym wiecej a wiec ja mam zamiar sie do tego stosować .

Gość jesli ci maz pomaga to jest do
tak dzis jest nowa szkola i nie myje sie kikuta niczym procz wody.ja tak robilam synkowi

:-) dziękuję:-) moja córeczka się nie spieszy bo w czwartek byłam na wizycie i nic sie nie zmienia a wiec przed terminem pewnie nie urodzę:-)z jednej strony chciałabym juz miec ja na rekach a z drugiej tak bardzo lubie być w ciazy ze troszke mi szkoda ze to juz koniec:-(

Gość Sandraplde
w takim razie poslucham madrzejszych od siebie :) Dzieki dziewczyny, kazda informacja jest dla mnie na wage zlota :) ''mam termin...'' ja chcialabym miec juz synka przy sobie, wycalowac go i wyprzytulac. kupilam mnostwo slicznych ubranek i chcialabym go juz stroic :D no i narzeczony sie niecierpliwi, mowi, ze chce mu juz kupic harleya :D

Gość poroocznikova
U mnie z pepowina bylo tak,ze trzeba to bylo trzymac sucho,tzn obwiazywac gaza i tyle. niczym nie przemywac

Gość Sandraplde
''mam termin na ...'' jestem ubezbieczona w AOK. Przez cala ciaze ''sponsoruja'' tylko 3 USG. Za kazde dodatkowe place 30, 4d kosztowalo mnie 80. a jak to wyglada u Ciebie? dodam, ze jestem z nord- westfalen, jesli to ma cos do rzeczy

Gość Sandraplde
poroocznikova, a ten kikut nie powinien byc ''odsloniety'' ? Z tego co czytalam, to nie powinno sie go niczym zakrywac.

ja jestem ubezpieczona w DAK i USG miałam robione kilkukrotkie choć na poczatku ciazy lekarz powiedział ze refundowane sa tylko trzy.4D miałam za darmo tylko za płyte ze zdjeciami płaciłam 20euro. Ja mam bardzo fajnego lekarza i nawet miałam robione specjalistyczne badania prenatalne dziecka w klinice za ktore moja znajoma ktora jest ubez prywatnie płaciła 500euro a mi zalatwił je za darmo:-) tez mieszkam w nord-west.

Gość notak jaja
moja kolezanka rodzila w hessen dosc niedawno i nic dla dziecka nie trzeba bylo brac wszytsko daja i jak sie zalozy swoje to wraz przebieraja w ich i oddaja i mowia zeby nie ubierac bo moze sie zgubic.. o wszytko co poprosisz to z usmiechcem robia widac zrozumienie i chec pomocy ( to pierwsze dziecko kolezanki wiec latwo nie bylo) wszyscy weseli.. nie ma problemu ze znieczuleniem albo zeby ktos byl przy porodzie.. u niej byl jej chlopak i ja..

Gość Sandraplde
hmm... no to rewelacja. Ja niestety za kazde dodatkowo 30. W pakiecie 5x usg 100. 4d kosztowalo 80, ale od 19 tyg, za kazdym razem Pani Doktor je powtarza i na nastepnej wizycie dostaniemy plytke z wieloma fajnymi fotkami. A moge zapytac z jakiego miasta jestes?

no tak -moja koleżanka tez niedawno rodziła w hessen:-) Ewa ma na imie moze to ta sama dziewczyna he he:-) Ja mieszkam w Bochum:-)

Gość poroocznikova
Ten kikut byl zaksryty w pampersie i normalnie pod ubraniami. jak dziecko zmoczylo czy pobrudzilo -zmienialo sie gaze i tyle.

Gość no i o matkę dbają
Można sobie wybierać w zestawach menu w każdym posiłku[ w Schlezwiku przynajmniej tak jest - rodziłam w KIEL]

Gość Sandraplde
ooo... to niedaleko :) Ja jestem na etapie poszukiwan szpitala w Duisburgu. Moze znasz kogos kto tu rodzil i mozesz cos polecic? :)

No to faktycznie dość blisko siebie mieszkamy:-) ale niestety nie znam nikogo z Duisburga kto by tam rodził więc nic nie mogę poradzić,zapytaj się nalepiej swojego lekarza on powinien Ci doradzić. Miłego weekendu życze:-)

Gość Nie lubię spać
Hej, ja miałam cesarke w Bonn, chwałę sobie. Opieka super, wszystko było dla mnie i dziecka, tylko ubranka na wyjście trzeba było mieć swoje. Tez jestem w Aok i miało być tylko 3 razy usg robione a na koniec wyszło ze miałam 12!w tym pare razy w szpitalu. Mała ma teraz pól roku. Jakby co to chętnie sie podzieleni doświadczeniami.

Rodzilam w Bielefeld kolo Dortmund, zadnego problemu ze znieczuleniem, obecnosc meza wrecz wskazana (tu jest dziwne jak kobieta rodzi sama) 0 problemu z dogadywaniem sie- polozna byla niemka a ja z tego calego zamieszania balam sie, ze nie zrozumiem co do mnie bedzie mowic. Nawet w pewnej chwili zrobilo sie zabawnie bo mialam przec i polozna po niemiecku mi to mowila a maz przetlumaczyl i jak to uslyszala to do konca mowila juz "psyj" :) po porodzie mila atmosfera i smaczne jedzenie ktore mozna zestawic samemu i jeszcze ci doradzaja co bedzie leprze dla karmiacej. No i ciuszki dla dziecka tylko na wyjscie. Dla siebie tez zabierasz tylko to co niezbedne- cos do spania, kosmetyki i recznik, stanik do karmienia(jesli chce sie karmic) jakies klapki i ubraie a dzien-nie trzeba latac w pizamie caly dzien... ot takie wczasy ;)

Nie lubię spać-chcetnie poczytam o Twoich przezyciaz z porodu:-)Jak bedziesz miała chwilkę to napisz jak było. Mysza-he he ja właśnie tez sie obawiam tego ze nie zrozumiem co do mnie mowia bo o ile mowie dobrze po niemiecku nie mam problemu wiekszego zeby sie dogadać to o tyle tych lekarskich zwrotów boje się ze nie zrozumiem a w stresie i bolu roznie to moze być he :-) Spokojnej niedzieli zyczę:-)