Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nowa kuchniaaaa

Do znających się na Elekrytce - Płyta Indukcyjna w Bloku

Polecane posty

Gość Nowa kuchniaaaa

Planuję remont kuchni i zamarzyła mi sie wyspa na środku z kuchenką indukcyjną, ostatnio bylismy z mężem w jednym salonie i Pan który produkuje kuchnie stwierdził ze nie da rady zrobić kuchni indukcyjnej w bloku bo bierze za dużo prądu... czy ktoś jest w temacie ???????

Gość uklad_warszawski
nie znam sie na elektryce, ale plyty indukcyjne to sie chyba na tzw sile podlacza... czy masz taka mozliwosc w twoim bloku?

Gość uklad_warszawski
nie znam sie na elektryce, ale plyty indukcyjne to sie chyba na tzw sile podlacza... czy masz taka mozliwosc w

Gość inżynier serwisowy banna
a i dla info. Jak nawet kupisz indukcję na 220V to lepiej pociągnąć do niej nowe przewody. Kuchnia taka bierze 2 - 4kW /220V = 18A Stare instalacje są na 10A. Wytłumaczone? Jak nie masz siły to naprawdę nie warto. Chyba że stać cię potem na rachunek 100pln MIESIĘCZNIE więcej za prąd. Nie co 3 miesiące.

Gość Nowa kuchniaaaa
będe miała kilka faz, mogę miec osobną na tą płytę , nic nie rozumiem i tak z tych cyferek ( dla mnie to czarna magia ), jak mąż wroci dam mu przeczytać, ale dzięki za radę, dzis mój fachman co robi mi gładzie i instalacje powiedział ze się da takze juz sama głupia jestem z tego ...

Napisałem ci. W blokach jest w 99% tylko 220V a nie ma 400V ( 3 faz) I w praktyce nie ma skąd pociągnąć. Czasem jest skrzynka na dole i teoretycznie się da w praktyce zezwolenia srezwolenia. Kosz ciągnięcia przez kilka pięter itd. O dupę rozbić. I jw kuchnia na 220V bierze 2 razy więcej prądu. Wynika to z praw fizyki. W praktyce wygląda to tak że jeśli obecnie dajesz 60pln na 3 miesiące za gaz.( takie standardowe zużycie) W przypadku indukcji na 400V. Było by to ok 100 150pln na 3 miesiące. W przypadku indukcji na 230V było by to ok 100pln miesięcznie. Czyli 3 miesiące gazu = 60pln 3 indukcji 400V = 150pln 3 miesiące indukcji 230V = 300pln Paniał? I jw 230V strasznie obciąża sieć. Często blat piszczy. Albo żarówki przygasają itd.

A i jeszcze jedno bo nie będę już tu zaglądał. Kuchenka 230V zuzywa się 1,7 raza szybciej :)

JA MAM indukcje w bloku,bez tzw.sily i nie ma problemu,elektryk posprawdzal przewody,bezpieczniki itp.a rachunki placimy podobne jak za czasow gazowki,wiec tp bzdura,ze zre prad,

a propos przeciazanie instalacji to raz wywalilo korki,ale bylo ekstremalne przeciazenie-3 palniki na maksa,piekarnik ,zmywarka i czajnik elektryczny

O rany że cie nie mogę! inżynier serwisowy powinien faktycznie dostać banna za swoje pseudo wywody!Jak w ogóle można pisać komuś porady jeśli nie ma się pojęcia o czym się pisze?Może być kosztowne pociągnięcie "siły" ok, zależy skąd ją trzeba pociągnąć.fakt, z reguły ciągnie się z parteru budynku.Ale bzdury napisał ten pseudo inżynier co wyliczył zużycie prądu. Jeśli masz urządzenie które wymaga zasilania na 400 to po prostu nie włączy się na 230 a nie, że prądu zużyje dwa razy więcej.Kw a V to zupełnie co innego!

Gość weronik4
szanowna p .dario123 czy mógł bym się dowiedzieć więcej na temat zainstalowania kuchni indukcyjnej w bloku oraz jak to wygląda ze strony ekonomicznej czy rzeczywiście rachunki za prąd są bardzo wysokie oraz czy sporadyczne przygotowanie posilku dla 5 osób bedzę zmuszony wyłączyć wszystkie inne urządzenia żeby nie wysadzalo korków.

weronik4-konieczne jest sprawdzenia instalacji,ja mieszkam w nowym bloku,wiec nie bylo problemu,ale nie wiem,czy tak tez bedzie w starszych,placimy ok.180 zl za 2miesiace,gotujemy prawie codziennie,jest nas 4 w domu,naprawde polecam indukcje.

Nic nie rozumiesz z cyferek bo sam inżynier serwisowy banna jest głupi i na niczym sie nie zna. Pierniczy o poborze prądu. Oczywiście że jednofazowa płyta będzie pobierać więcej prądu a trójfazowa mniej tylko tępak nie rozumie, że nie płacimy za przepływ prądu tylko za ILOŚĆ ZUŻYTEJ ENERGII. Jeśli urządzenie pobiera 10A prądu przy 200V i 5A przy 400V to jest to taka sama ilość energii i tle samo zapłacisz za prąd Osobiście ie polecam kuchenki jednofazowej. Zapytaj w administracji czy jest możliwosć podłączenia sieci trójfazowej do mieszkania.

Gość gość
płytę indukcyjną możesz mieć w domu. Wystarczy tylko odpowiednie podłączenie elektryki, przebudowa kuchni i już. No i jeszcze musisz zakręcić dostęp gazu do mieszkania. Jeśli chodzi o prace elektryczne to firma http://www.teldata.pl/ z Warszawy zajmuje się projektowaniem instalacji elektrycznej. Zlec im wszelkie prace z okablowaniem kuchni.

Gość Cfel
Zainstalowałem płytę indukcyjna jedna fazowa firmy Wirp..., mieszkamy we dwoje i gotujemy codziennie śniadanie obiady kolacje. Rachunek za prad wzrósł o około 25 pln miesięcznie. Dodatkowe plusy to szybsze gotowanie np wody, jak mieliśmy gazowa kuchenkę to często gotowaliśmy w czajniku elektrycznym by przelać do garnka - gdy była taka potrzeba. Uważam ze warto zmienić na indukcję.

Gość Rymaka
Płyta indukcyjna wcale nie produkuje aż tak dużo prądu, a jednak szybciej się na niej gotuje i wygląda ładniej. Bardzo polecam wszystkim i zaznaczam, że najlepiej, aby montował ją specjalista. Nie raz już słyszałam o tym, że ktoś źle zamontował płytę i później były problemy. Może się tym zająć elektryk, np. http://elektryk24wroclaw.pl/. Polecam napisać i zapytać o cennik. Na pewno bardziej się opłaca od ryzykowania samodzielną instalacją.