Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nice01

wyższy zasiłek macierzyński przy umowie o prace

Polecane posty

Gość nice01

Szukam informacji na forach ale nie mogę znaleźć. Obecnie jestem od 8 lat zatrudniona na czas okreslony do 2017r. z wynagrodzeniem brutto 1700,-zł (1250 netto) Resztę dostaje pod stołem. W związku z faktem iż jestem w 2 mcu ciąży planuję dogadać sie z pracodawcą ( który zatrudnia w sumie 3 osóby)aby zmienił mi umowę o pracę i wpisał podstawę najniższą krajową i premie uznaniową tak żeby odprowdzał mi większy zus-chcę mu dopłacić. Mam dlatego pytania, może znajdzie się jakaś mądra głowa;-) 1. Jaką wysokość składek odprowadza obecnie ode mnie pracodawca, a jaką będzie odprowadzał przy dochodzie 2775 brutto (2000 netto). Różnice będę musiała mu dopłacić i nie wiem czy to mi się będzie opłacało. 2. Jeżeli przez kolejne 8 miesięcy odprowadzimy składki w takiej wys. to czy zasiłek macierzyński -będzie wynosił przez 6 mcy ok. 1750 z netto ? ( średnia z 12 miesięcy- nie zamierzam byc na l4 3. Czy w trakcie zasiłku macierzyńskiego pracodawca ( czyli tak na prawdę ja) dalej musi płacić składki od 2775 czy moze tylko od podstawy? Proszę o pomoc bo jestem w tym temacie zielona, a koszty utrzymania maluszka są na prawde duże.

Moge czegos nie wiedziec, ale z tego co sie orientuje (u mnie w firmie tak jest) to wszystkie skladniki pensji sa ozusowane I opodatkowane: tak samo pensja zasadnicza, jak I premie regulaminowe, nagrody (czyli tzw. Premie uznaniowe), czy to kwartalne czy miesieczne, czy roczne.w zwiazku z tym wszystkie te skladniki, niezalenie w jakiej proporcji wliczaja sie potem do sredniej z 12m, na podstawie ktorej oblicza sie wysokosc zasilku chorobowego/macierzynskiego.

A jesli Cie interesuje od jakiej pensji jakie ida skladki, to wygoogluj sobie 'kalkulator plac'. Na money.pl jest b. Przejrzysty.

Gość nice01
Tak jak jest u ciebie w pracy powinno byc w kazdym zakładzie: tyle ile zarabiasz tyle pracodawca odciąga Zusu, ale w prywatnych małych firmach wiekszość osób jest zatrudniona na najniższe krajowe a resztę dostaje sie gotówka. Z tego co sobie już przeliczałam, ale to właśnie chciałabym ustalić obecnie mój pracodawca płaci ode mnie zus w wys. 320 zł a od wyższej kwoty płaciłby 520 zł. Tylko nie wiem czy obliczam właściciwe-portzrebuje porady osoby która sie na tym zna. Te 200 zł przez 8 miesięcy bedę musiała mu dopłacać jesli się zdecyduję. Za to później przez 6 miesięcy będę chyba ;-) dostawała 1750,-( to tez jest do powierdzenia)

Gość kuka_juka
kombinujesz jak słoń pod górkę.

Gość nice01
tak, jak KOŃ pod górę ale jest to dlka mnie ważne, więc prosiłabym o informacje w tym temacie osobe która ma jakieś rozeznanie

Wydaje mi się, że sytuacja nie będzie tak optymistyczna, jak piszesz ponieważ przy podwyższeniu wynagrodzenia do tej kwoty musisz liczyć się jednak z wyższymi kosztami. Poniżej symulacja: 2000 netto/1250 netto ZUS 380,46zł/233,07 Subkonto w ZUS i II filar 202,58zł/124,10zł Podatek (zaliczka) 179zł/84zł Ubezpieczenie zdrowotne 215,51zł/132,02zł Jeśli nie pójdziesz na zwolnienie lekarskie podwyższona pensja będzie wliczała się do średniej z ost. 12 miesięcy.