Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość śmieszne hehe

Śmieszą mnie ci wszyscy obrońcy ''moralności'', przeciwnicy aborcji

Polecane posty

Gość mmmoralność
Tylko że gdyby wszyscy byli moralni i przestrzegali zasad moralności to by nie było zaniedbanych podrzucanych dzieci w domach dziecka , no może tylko sieroty zupełne nie mający krewnych I dyskusja o aborcji nie miałaby sensu. Więc może warto bronic Moralności? Wyobrażacie sobie świat w którym ludzie są moralni? bez patologii, bez hipokryzji, bez kłamstwa, bez oszukiwania, bez przestępstw, bez zdrad, bez porzucania żony i dzieci, bez niewierności? Przyzwoity uczciwy piękny świat? Więc , co macie przeciwko MORALNOŚCI? Bo macie coś przeciw moralności skoro śmieszą was obrońcy moralności..................z jaką ironią występujecie przeciw tym co jeszcze mają odwagę głośno wypowiadać się w obronie przyzwoitości i moralności. Wstydźcie się jako ludzie, bo macie postawę przeciwko człowieczeństwu ludzi.......to co wy za ludzie......bez moralności (jak bydlaki?)

Gość bronienie moralnosci
jest wtedy gdy twoje dziecko chce sie puszczac z kazdym facetem ktorego pozna. Ty sie po prostu wpierdalasz w zycie innych ludzi :)

Gość specyficzna sytuacja
No a jak ty byś chciał? Gdybyś był królem Polski to chciałbyś, żeby płód był prawnie człowiekiem?

"Ty sie po prostu wpie**alasz w zycie innych ludzi " Nie, to kobieta chcaca doknac/dokonujaca aborcji - wpierdala sie w zycie innych ludzi:)

@specyficzna: ale plod juz podlega ochronie prawnej wg kodeksu karnego i jest instytucja nasciturusa w prawie cywilnym, wiec prawo uznaje go za czlowieka w tym zakresie, a nie np za zab do wyrwania. Co do reszty regulacji to zdolnosc prawna jest w momencie urodzenia, ale to jest kwestia techniczno-prawna, a nie naukowo - medyczna.

No, ale nasciturus to prawnie nie człowiek tylko coś innego - np. nie ma kar za poronienia i nie musi mieć wiz ani paszportu. Nie musi też mieć numeru PESEL. Czy chciałbyś żeby prawnie był człowiekiem, a nie właśnie nasciturusem? Z wszelkimi należnymi ludziom prawami i obowiązkami?

Gość zlosliwa Kaszanka
topiki o aborcji zawsze sa chwytliwe huzia! a poza tym to zgadzam sie, w pl otaczny jest opieka obywatel zarodek, reszta ovywateli jest mniej interesujaca. I proponuje zeby kobiety w ciazy zamykano w specjalny h osrodkach, tam beda pod 24 g kontrola,coby im przypadkiem glupoty do glow nie przychodzily i zeby im sie nie zdawalo, ze moga o sobie decydowac. Wtedy lad i porzadek bedzie, amen

No zgoda, ale kwestia aborcji jest właśnie taką kwestią - prawną, bo tylko prawem można kobietę powstrzymać od aborcji.

@specyficzna: mozliwe, ze wciagasz mnie w jakis slepy zaulek, ale tak: ze wszelkimi prawami, ale oczywiscie nie obowiazkami, bo to niemozliwe w jego polozeniu. Ja nie ukrywam, ze jestem zwolennikiem karania za aborcje tak jak za zabojstwo.

@specyficzna: nie, nie mozna prawem powstrzymac kobiety od aborcji. Nikogo nie mozna powstrzymac przed zabiciem czlowieka. Powstrzymac mozna co najwyzej sumieniem.

Gość Rikkkiii
06.03.2013] 15:43 [zgłoś do usunięcia] aha dom dziecka lepszy od jego nieistnienia? a ty dziecko bylas w takiej placowce? czy masz chore wyobrazenie ze tam jest taka sielanka tylko mamy i taty. Chore wyobrażenie to raczej Ty masz.W ogóle o życiu.Wydaje Ci się że tylko sielankowe życie ma jakąś wartość? NIE. Zycie nie zawsze jest sielankowe i wcale być nie musi.Zycie jest różne, ale przynajmniej ma się szansę, a nie że odebrac komuś życie bo a nuż będzie biedaczek nieszczęśliwy...ja pierdole jakie zryte myślenie... w sumie brak myślenia -kompletny :O

Dlaczego obowiązki są niemożliwe? Noworodek ma obowiązek posiadać wizę przy wjeździe do Zimbabwe np. Płód nie ma. Uważasz że powinien mieć? Noworodek ma obowiązek uiszczać odpwiednią opłatę za wywóz śmieci w spółdzielni - robią to jego rodzice na ogół. Uważasz, że spółdzielnia mieszkaniowa powinna mieć prawo kontrolować, czy nie ma niezgłoszonej ciąży (tak jak ma prawo skontrolować czy nie podnajmujesz pokoju na lewo)? I co z tymi karami za poronienia? Nieumyślne to nieumyślne, ale spowodowoanie śmierci. Potrzebne jest przynajmniej śledztwo.

Gość szalenstwo offermy
jest zarazliwe ludzie ogolnie zglupieli na plod mowia dziecko jeszcze zeby tego bylo malo chca tamu "czemus" danac prawa ktore przysluguja czlowiekowi :O

Gość czemu płodów nie
Maciek, spoko ale zaczeliśmy pewien temat, Ty jako katolik się wypowiadasz więc Ciebie jako katolika pytam, ale nie masz zielonego pojęcia o temacie w którym się wypowiadasz, widze że faktycznie dyskusja z Tobą nie ma sensu :) BTW, jestem niewierząca i osobiście aborcji nie dokonam (SZOK CO?) i uważam że należy przedsięwziąć środki które umożliwią unikanie niechcianych ciąż ZANIM do nich dojdzie, ale NIE WPIERDALAM SIĘ w sumienie i życie innych ludzi co robisz Ty :) i na co mnóstwo osób zwraca Ci uwagę dla ciekawości powiem że nie uznaję też in vitro (o zabawę zarodkami mi chodzi) ale jak wyżej nie wtryniam się w nie swoje sprawy miłego dnia panowie wiedzący wszystko najlepiej i chcący rozporządzać innymi

"Dlaczego obowiązki są niemożliwe? Noworodek ma obowiązek posiadać wizę przy wjeździe do Zimbabwe np. Płód nie ma. Uważasz że powinien mieć? Tak. " Noworodek ma obowiązek uiszczać odpwiednią opłatę za wywóz śmieci w spółdzielni - robią to jego rodzice na ogół. Uważasz, że spółdzielnia mieszkaniowa powinna mieć prawo kontrolować, czy nie ma niezgłoszonej ciąży (tak jak ma prawo skontrolować czy nie podnajmujesz pokoju na lewo)? Ciaza nie generuje smieci, ani nie pobiera wiekszej ilosci energii:) " I co z tymi karami za poronienia? Nieumyślne to nieumyślne, ale spowodowoanie śmierci. Potrzebne jest przynajmniej śledztwo." Dokladnie tak uwazam:)

@szalenstwo: nazisci tez robili wylaczenia podmiotowe z kategorii bycia czlowiekiem, nie warto isc ta droga:)🖐️

Gość kilwater
" I co z tymi karami za poronienia? Nieumyślne to nieumyślne, ale spowodowoanie śmierci. Potrzebne jest przynajmniej śledztwo." Dokladnie tak uwazam xxxx

Gość kilwater
nie wkleilo sie powaznie to napisales?

"Maciek, spoko ale zaczeliśmy pewien temat, Ty jako katolik się wypowiadasz więc Ciebie jako katolika pytam," Przede wszystkim wypowiadam sie jako czlowiek, akurat w tym przypadku bedac niewierzacym myslalbym tak samo:) "ale nie masz zielonego pojęcia o temacie w którym się wypowiadasz" Ten temat nie jest zwiazany z wiara:) "BTW, jestem niewierząca i osobiście aborcji nie dokonam (SZOK CO?)" Nie, dlaczego? Przeciez pisalem, ze przeciwnikami aborcji sa takze ludzie niewierzacy:) To Ty nie wiedziec dlaczego usilnie starasz sie skierowac rozmowe o aborcji na tematy religijne:) "i uważam że należy przedsięwziąć środki które umożliwią unikanie niechcianych ciąż ZANIM do nich dojdzie" Zgadzam sie, ale ludzie dorosli sami powinni miec swoj rozum i wiedziec co robia. ," ale NIE WPIE**ALAM SIĘ w sumienie i życie innych ludzi co robisz Ty i na co mnóstwo osób zwraca Ci uwagę" Nie, to kobieta chcaca dokonac/dokonujaca aborcji - wpierdala sie w zycie dziecka:) Jesli tego nie robi, to nikt w jej zycie sie nie wpierdala:)

czemu płodów nie no to czemu ich się nie chowa normalnie skoro płód to dziecko? czemu księża odmawiają? X Takim dzieciom należy się godny pochówek, (jeśli rodzice tego chcą oczywiście, bo jeśli nie są wierzący to wtedy nie chcą tego).Jeżeli jakiś ksiądz odmawia pochówku to robi zle,z tego co wiem, niezgodnie z przepisami KK.Ale warto pposzukać w dokumentach Kościoła co mówią na ten temat jesli kogos to rzeczywiście nurtuje.

@kilwater: no jesli doszlo do umyslnego poronienia, to nie uwazam, ze jest to ok.

czemu płodów nie uściślając, matka która poroniła po śmierci NIGDY nie spotka się ze swoim dzieckiem wedle zasad katolicyzmu (nie spotkałam się by jakikolwiek ksiądz twierdził że nieochrzczone dusze dzieci wędrowały do nieba, czyścca czy też piekła) x Z tego co wiem dusze takich dzieci idą do nieba.Dawniej były nieco inne teorie, fakt uważano że jest jakieś "miejsce" pośrednie,ale obecnie teologia uważa że takie dzieci idą prościutko do nieba. Ale tak naprawdę , to my ludzie tego nie wiemy, to są tylko dywagacje,jak jest naprawdę to tajemnica Boga.Pozostaje miec nadzieję ze Bog znajduje na to jakieś rozwiązanie.Inna kwestia co stanie się z matką po dokonaniu aborcji...Tutaj jest prawdziwe zagrożenie, że rzeczywiście mogą się nie spotkać ....

No ok. Nie mam więcej pytań. Nadmienię, że czułabym się trochę dziwnie, gdyby na lotnisku trzeba było przejść kontrolę ginekologiczną.

nie, nie UMYŚLNEGO poronienia jakie nazywamy aborcją, tylko nieumyślnego. Skurcze macicy na które nie zawsze ma się wpływ. Nie tylko umyślne zabicie człowieka jest karane.

Gość bilkolmki
Maciek, ubawiles mnie. Jak maja wygladac procedury sadawe przy poronieniach? Moze naprawde trzeba baby w wiezieniach na 9mies zamykac? Zeby nie byli watpkiwosci :-D

Gość kilwater
jak latwo przychodzi wam ocenianie innych. sad ostateczny robicie im za zycia.

@specyficzna: ja tez, ale ja gdybym byl kobieta w ciazy to raczej nie jezdzilbym do Zimbabwe, tylko raczej interesowal sie takimi sprawami jak szkola rodzenia, ubranka, soczki itd. Serio:)

Nieumyslne poronienie jest kwestia biologiczna niezalezna od kobiety, wiec ciezko w tym przypadku mowic o winie, a skoro nie ma winy, to nie ma przestepstwa wg prawa.

kilwater jak latwo przychodzi wam ocenianie innych. sad ostateczny robicie im za zycia. x ? Kto komu jakiś sąd za życia robi? Bo nie rozumiem.