Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość śmieszne hehe

Śmieszą mnie ci wszyscy obrońcy ''moralności'', przeciwnicy aborcji

Polecane posty

Gość specyficzna sytuacja
Może ty nie, ale jakaś kobieta może ma w Zimbabwe matkę w stanie krytycznym i chce ją zobaczyć przed śmiercią. Albo z innego powodu chce tam pojechać albo do innego kraju objętego obowiązkiem wizowym. No oczywiście że kobieta nie ma wpływu na poronienie, jesli nie wywołuje go umyślnie, ale popatrz: potknę się z nożem w ręku i podetnę komuś gardło, nieumyślnie i niezależnie ode mnie - odpowiadam za to, nieumyślnie poślizgnę się samochodem na lodzie i potrącę kogoś śmiertelnie - odpowiadam za to (a nie ten co nie zasypał asfaltu solą). No jeśli jest denat to musi być i kara, za nieumyślne spowodowanie śmierci niższa niż za zabójstwo z premedytacją, ale jednak.

Maciek B. @specyficzna: ja tez, ale ja gdybym byl kobieta w ciazy to raczej nie jezdzilbym do Zimbabwe, tylko raczej interesowal sie takimi sprawami jak szkola rodzenia, ubranka, soczki itd. Serio x No ale może akurat musi tam pojechać, booo np tam mieszka o :) A w Pl była tylko na wakacjach (w zimnym kraju ;) ) Swoją droga ciekawe czy dla ludzi z cieplejszych krajow jest jakąs atrakcją wyjazd do takiego zimnego kraju jak Pl? Praw i obowiązków obywatelskich nabiera człowiek dopiero po urodzeniu ,natomiast człowiekiem jest od poczęcia.W brzuszku jest człowiekiem ale jeszcze nie obywatelem -taka może i nieco sprzeczność, ale cóż, prawo nie jest doskonałe, zresztą nie da się aż w takich niuansach wszystkiego rozstrzygać (pomijając że to nieco zakrawałoby na szalenstwo żeby dziecko w łonie matki musiało miec osobny paszport-komu to byoby potrzebne...)?

Gość bilkolmki
Slusznie Macku, slusznie Po co baby maja sie interesoaac czymkolwiek, a juz w ogole Zimbabwe-fuj! Szkola rodzenia, soczki I ubranka- to sa horyzonty matki Polki, Maciek na prezydenta:-D

@bill: no jesli chodzi o kobiete w ciazy, to tak: soczki, ubranka i szkola rodzenia;) Nie wiem co w przypadku kobiety w ciazy moze byc wazniejszego niz ciaza.

specyficzna sytuacja potknę się z nożem w ręku i podetnę komuś gardło, nieumyślnie i niezależnie ode mnie - odpowiadam za to, nieumyślnie poślizgnę się samochodem na lodzie i potrącę kogoś śmiertelnie - odpowiadam za to (a nie ten co nie zasypał asfaltu solą). x ale za takie sytuacje jesli sa nieumyślne nie ponosi się kary. O Zimbabwe pisałyśmy w jednym czasie chyba to samo :)

Z tego co wiem dusze takich dzieci idą do nieba. x a skąd wiesz???

Maciek B. "ale ja gdybym byl kobieta w ciazy to raczej nie jezdzilbym do Zimbabwe, tylko raczej interesowal sie takimi sprawami jak szkola rodzenia, ubranka, soczki itd. Serio" ­ O ja p­ierd­ole, ty to jesteś taką pi­zd­ą, że nawet najbardziej kobieca kobieta przy tobie czuje w sobie nagły przypływ testosteronu. :D ­

Aach rozmarzyliście mnie z tym Zimbabwe....Chętnie bym tam pojechała,nawet mimo że nie jestem w ciąży... :)

Ifka czytałam.Tylko teraz nie powiem precyzyjnie gdzie-czy w katechizmie czy encyklice jakiejs czy gdzieś indziej, ale wiem że czytałam, jest to stanowiska KK.Ale można sprawdzić-spróbuj wgooglować -pytanie co dzieje sie z dziecmi nienarodzonymi po śmierci

Przeczytałaś o tym w książce??? A autor tej książki to gdzie nabył taką wiedzę???

"Może ty nie, ale jakaś kobieta może ma w Zimbabwe matkę w stanie krytycznym i chce ją zobaczyć przed śmiercią. Albo z innego powodu chce tam pojechać albo do innego kraju objętego obowiązkiem wizowym." Sorka, ale podajesz juz fantastyczne przypadki;) No to wyrabia wize i po problemie;)🖐️ " No jeśli jest denat to musi być i kara, za nieumyślne spowodowanie śmierci niższa niż za zabójstwo z premedytacją, ale jednak." Musi byc tez wina. Poronienie jest zwiazane z organizmem i biologia - ciezko mowic o winie w przypadku nieumyslnego poronienia.

Ależ oczywiście że się ponosi. Niższą, ale się ponosi. Głośna jest sprawa Katarzyny W. - jeśli wykaże, że zabiła dziecko nieumyslnie to też dostanie karę, choć niższą. Głośny był też przypadek Otylii Jędrzejczak, która spowodowała wypadek, w którym zginął jej brat - nie zrobiła tego umyślnie, a musiała stawać przed sądem itp. (nie wiem jak się skończyło). Maćku - po pierwsze kobieta nie od początku wie że jest w ciąży, i moze chcieć wtedy jechać do Zimbabwe, a po drugie celnik nie musi jej wierzyć na słowo i tak jak sprawdza w Tirach czy w towarze nie są poukrywani ludzie tak powinien sprawdzić czy ludzi nie ma w łonie matki.

Ifka ale nie polegaj na mnie-poszukać sama tej odpowiedzi, wygugluj jakaś encyklikę (np na nonpossumusie) albo jakis dok KK i będziesz wtedy wiedziała(co mówi KK)oczywiście nie musisz uważać że to jest zgodne z tym co będzie naprawdę (tzn jak postąpi Bóg ).Ale wobec tego też zadawanie tych pytan nam zwykłym prostym katolikom nie ma większego sensu,prawda? Bo uważasz że i tak ludzie nie są w stanie tego wiedzieć znikąd (nota bene tez tak uważam -poniekąd-możemy tylko się domyślać, dedkukować,)

Inna kwestia co stanie się z matką po dokonaniu aborcji...Tutaj jest prawdziwe zagrożenie, że rzeczywiście mogą się nie spotkać .... x w Biblii jest wyraźnie opisana kwestia przebaczania win.

Shesadda, czyli można powiedzieć, że wiedzę na temat życia po śmierci czerpiesz z internetu, tak? :) ­

No ok, wyrobiła wizę, co trwało parę tygodni, w międzyczasie zaszła w ciążę jeszcze nie wiedząc o tym i w czasie rutynowej kontroli celniczo-ginekologicznej okazuje się że jest ciąża. I co? Cofnąć ją z granicy bo jej dziecko nie ma wizy? Abstrakcyjne? No może, ale wizy obowiązują też do Rosji i na Białoruś, gdzie wielu Polaków ma rodziny, prowadzi działalność handlową i potrzebuje tam jeździć - czasem nawet w ciąży. No ale to jej macica się skurczyła - więc jest wina. Tak jak wtedy gdy komuś nieumyślnie ręka na kierownicy zadrży.

"Maćku - po pierwsze kobieta nie od początku wie że jest w ciąży, i moze chcieć wtedy jechać do Zimbabwe," No ok, ale mowimy o sytuacji fikcyjnej, ktora sama wymyslilas, wiec nie karz mi sie z niej tlumaczyc;) Dziecko w brzuchu matki nie potrzebuje wizy do Zimbabwe:)🖐️ "a po drugie celnik nie musi jej wierzyć na słowo i tak jak sprawdza w Tirach czy w towarze nie są poukrywani ludzie tak powinien sprawdzić czy ludzi nie ma w łonie matki." Jak wyzej: stworzylas sobie jakis fikcyjny stan rzeczywisty i uzywasz go jako argumentu w rozmowie:)

U Katarzyny bylo co innego, jej działania "około-sprawcze" są tu istotne i dają przesłanki do tego by myśleć że mogła zrobic to celowo.W normalnym przypadku jeśli dziecko się wyslizgnie -wzywa się karetke itd.U niej bylo calkiem inaczej.Stad tez cala sprawa. Jeśli coś jest nieumyślnym przypadkowym dzialaniem -jak może być kara?

Nie mnie oceniać czy ktoś jest prostym czy złożonym katolikiem. Mowa jest o zagadnieniach związanych z wiarą, a nie z wiedzą. O to chodziło w moim pytaniu.

"No ok, wyrobiła wizę, co trwało parę tygodni, w międzyczasie zaszła w ciążę jeszcze nie wiedząc o tym i w czasie rutynowej kontroli celniczo-ginekologicznej okazuje się że jest ciąża. I co? Cofnąć ją z granicy bo jej dziecko nie ma wizy? " Nie ma obowiazku wizowego dla dziecka w brzuchu matki:) A jesli by byl, to tak cofnac. "Abstrakcyjne? No może, ale wizy obowiązują też do Rosji i na Białoruś, gdzie wielu Polaków ma rodziny, prowadzi działalność handlową i potrzebuje tam jeździć - czasem nawet w ciąży." Jak wyzej. "No ale to jej macica się skurczyła - więc jest wina. Tak jak wtedy gdy komuś nieumyślnie ręka na kierownicy zadrży." Nie, bo jesli bylo to spowodowane biologia, to nie mozna mowic o winie.

Shesadda: moze byc kara, ale jest to kara zazwyczaj niska, a czasami sad odstepuje od wymierzenia kary.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TB/biblia_aaborcja.html Bielyje rozy-po co ta złośliwość? Ja nie planuję aborcji więc nie mam za bardzo potrzeby rozmyślać i roztrząsać co sie dzieje z dzieckiem po śmierci, pozostawiam to Bogu.Nie jest mi potrzebna dumka o tym.W necie radzilam poszukać Ifce-bo na necie są dostępnę dokumenty KK (o ile by chciala znac stanowisko KK bo tak zrozumialam pytanie) ponieważ to najszybsza droga.Ale najwiarygodniejszą odp uzyskałoby się tylko w taki sposob-umrzec, pogadac z Bogiem oko w oko, potem wrócic i sie wie :D Tak? :) Chyba że ktoś ma inne sposoby ? :)

Ifka no jeśl związane z wiarą a nie wiedzą to wierzymy że Bóg poradzi sobie z tym problemem :) No i wierzymy też że jeśli Urz Naucz KK coś tam w tym temacie wydedukował to warto wziąć to pod uwagę.Niezależnie czy pisze o tym w necie czy w książce.

Bielyje rozy,sorki bo pytałas ogolnie o wiedzę o życiu (ewentualnym) po smierci,skąd ją czerpię ? Z Biblii. Tyle że tam o losie posmiertnym dzieci nienarodzonych akurat nie ma nic.Więc stąd są różne dywagacje.

To jest fikcja, ale sam napisaleś, że chciałbyś żeby to była prawda, chciałbyś żeby płód w łonie matki był traktowany jak pełnoprawny człowiek. A to właśnie wynika z takiego traktowania ciązy i płodów. A czy poronienie było spowodowane czystą biologią a nie tym, że kobietka zbyt zamaszyście podskakiwała idąc ze sklepu - to chyba powinien każdorazowo ocenić sąd.

"To jest fikcja, ale sam napisaleś, że chciałbyś żeby to była prawda, chciałbyś żeby płód w łonie matki był traktowany jak pełnoprawny człowiek. " Tak, tak napisalem, ale tak nie jest, wiec nie wiem po co rozwazac takie stany faktyczne, ktore nie sa mozliwe na chwile obecna. "A czy poronienie było spowodowane czystą biologią a nie tym, że kobietka zbyt zamaszyście podskakiwała idąc ze sklepu - to chyba powinien każdorazowo ocenić sąd. " Chociaz lekarz - ginekolog.

A niby co ginekolog może stwierdzić o przyczynie poronienia? Był skurcz i doszło do poronienia, czy się to stało samoistnie czy przez upadek z roweru ginekolog nie stwierdzi. Masz racje, nie jest tak, płód nie jest traktowany jak człowiek i dobrze, bo gdyby był to kobietom żyłoby się strasznie ciężko. Nie tylko tym w ciąży. Są więc ludzie w świetle prawa "równi i równiejsi", a płód jest tym równym.