Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vicebrolka

jak sobie radzic z niesmiałym dzieckiem?

Polecane posty

Gość vicebrolka

córka mq 1,5 roku. kogokolwiek widzi obcego zaslania oczy. odwraca wzrok mówi ,,nieEE'' ,, chowa się za nogami., jutro idziemy na przyjeceie urodzinowe i tam bedzie pełny pokój gosci, jak ja ośmielic?

Gość mkaa
nie zmuszaj dzicka do niczego najlepszym 'ośmieleniem' dla małej będzie jak na początku imprezy będzie mogła siedzieć u mamy/taty a później dopiero pójdzie się bawić z dziećmi ;)

Gość vicebrolka
az sie boje tego jutrzejszego dnia. mały dzikus mi rosnie i złośnik w dodatku

Gość Czekając na rozum
a jako niemowlak trzymałaś ją tylko w domu? Mało gości, mały ruch obok? Mnie mama tak trzymała i właśnie na takiego dzikusa samotnika wyrosłam :) tak stwierdzilam że mama tak ze mną robiła, bo widziałam jak była przerażona jak ja wychowuję moją córeczkę - dom pełen ludzi, ciągle wśród nowych osób na rękach, ciągle mi tylko powtarzała - zanieś ją do sypialni, niech odpocznie :) ale pocieszę Cię że z tego dzikusa wyroslam na ludzi :) nie zmuszaj córeczki na siłę, niech czuje że ma w Tobie wsparcie..staraj się ją zaciekawić rzeczami, osobami, zdarzeniami...ja nie miałam w tym poznawaniu świata i ludzi poparcia mamy, bo wszelakie moje inicjatywy dusiła w zarodku..... no ale każdy ma swoje żale małe i duże :)

Gość vicebrolka
no wlasnie nie. wszędzie z nami jezdzila i chętnie szla na rece do obcych

Gość Czekając na rozum
no to może ma etap mamowy..tylko u mamy czuje się dobrze, a jeśli to tylko etap, to jak każdy kiedyś się skończy

Gość podpowiem tylko
ze widocznie jak byla mniejsza i szla do obcych, to znaczy ze nie byla na tyle swiadoma co sie dzieje w okol. Za to teraz juz troche wiecej rozumie i dlatego tak wlasnie jest, ze np moze sie obawiac obcych, wstydzic, czy najlepiej czuc sie u mamy/ taty. Duzo dzieciakow tak ma, i nie ma nic na sile co zmuszac. Moj maly tez w pewnym okresie tak mial i jak dzieciaki na placu zabaw biegaly obo to on stal i sie zaslanial. LUdzie pewnie mysleli ze gdzie ja to dziecko trzymam... z czasem albo dorosl albo sie oswoil.

Gość mkaa
nie mów i nie myśl o córce jako małym dzikusie i złośniku bo wpisując ją w taki schemat sprawisz ,że ona tak się będzie zachowywać ! Nie zmuszaj jej -nic na siłę niech posiedzi z WAmi i jak się już oswoi troszkę z miejscem i ludźmi wtedy spróbuj ją zmobililzować do zabawy :) Wyobraź sobie siebi jak np. szef bez uprzedzenia zabiera Cię na konferencję z samymi szychami których nie znasz . NIe czułabyś się zdenerowwana?

nie ośmielać. Akceptować jak tylko się da i bronić. Przytulać, mówić innym, że ona nie ma ochoty, jeżeli rzeczywiście nie ma.

Gość ja na ostatni dzien kobiet
moze to taki etap, a moze charakter. Nic na sile-niech jest przy Was ile chce, jak po jakims czasie sie 'rozkreci' to fajnie, ale jak bedzie widac, ze mija czas a ona nadal nie czuje sie dobrze w tlumie, to proponowalabym wczesniejsze wyjscie, po co dziecko meczyc

Gość fanka anka
najgorsze co może być to jak będziesz na głos mowila że ona jest dzikusem i boi sie innych, albo ktoś tak będzie mówił, w końcu ona to zrozumie i będzie się tak zachowywała. Nic na sile, powiedz jej dziś że jutro idziecie na urodziny, że będa balony, weż ją jutro za rączke i idzcie do dzieci jak nie będzie chciala to niech bawi się z tobą.

Gość ja na ostatni dzien kobiet
i jak juz ktos napisal-nie maly dzikus Ci rosnie, a byc moze niesmiala dziewczyna, ale nie kazdy musi byc dusza towarzystwa