Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martyna0000

jaki dokument dla dziecka?

Polecane posty

Gość martyna0000

W wakacje planuję pojechać z synem(8lat) na jakiś tydzień do Niemiec do siostry ktora mieszka i pracuje tam od dwóch lat.Wiem że do krajów UE nie trzeba teraz paszportu.Wystarcza dowód osobisty.Ale co z dzieckiem?Czy muszę mu wyrobić paszport czy jakiś inny dokument? Podobno do wyrobienia paszportu potrzebna jest zgoda obu rodziców a obawiam się że były mąż z czystej zlosliwosci moglby się nie zgodzić. Czy ktoś wie co powinnam zrobić?

Gość martyna0000
Ponawiam pytanie.

Gość martyna0000
Czy naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc?:-(

Gość martyna0000
Dziękuje za odpowiedz.Słyszałam też że można wyrobić dziecku dowód tymczasowy dlatego pytam.Może ktoś miał taką sytuację.

Gość cipka i piersi
jak składasz wniosek czy to o dowód czy o paszport to do wniosku musi byc załączona zgoda drugiego rodzica--bez tego ci wniosku wogóle nie przyjma,nie ma szans.

Gość cipka i piersi
mój jest pozbawiony praw rodzicelskich,więc przedstawiłam tylko wyrok sądu,skserowała,dołączyła do wniosku i wniosek o dowód dla dziecka poszedł do realizacji. z paszportem sprawa wygląda identycznie. musicie iśc od urzędu miasta(dowód) lub wydziału paszportowego(paszport) RAZEM Z OJCEM DZIECKA I TAM W OBECNOŚCI URZĘDNIKA I ZA OKAZANIEM DOKUMENTU TAKA AGODĘ PODPISUJE.

Gość cipka i piersi
jak ci nie podpisze zgody to zapomnij,że zabierzesz dziecko poza granice polandii

Gość imitation of life
Możesz też wyrobić dowód tymczasowy. Wniosek składasz razem z mężem.

Gość llllllllmnn
Do dowodu też potrzeba zgody obu rodziców.

ja bym na Twoim miejscu juz jakis czas temu zrobila dziecku paszport, bo jak ojciec sie nie zgodzi to sprawe do sadu zakladasz a wiadomo ze to trwa. i jak wyrok zapadnie ze mozesz wyrobic paszport to juz moze byc po wakacjach

dziecku, musisz wyrobic paszport(waznosc 10Lat) podpisujesz zgode, nanigo przy urzedniku, panstwoeym, wraz z ojcem dziecka. mozesz takze dowiedziec, sie od kiedy sa "dowody osobiste" czy wy tym wieku juz mozesz wyrobic tak zwany "tymczasowy" bo nanim takze dziecko, moze opuscic granice. jedyne problemy moga byc, przy opuszczaniu kraju - jak dziecko ma nazwisko ojca, a ty swoje. - ojciec zawiadomi władze, o próbie wywiezienia dziecka itp a jesli tówj, exx nie podpisze ci, dobrowolnie paszportu, musisz złozyc wniosek, do sadu! i wtedy, sad rozpatruje, i wydaje wyrok... badz- jak tówj exx, ma ograniczona władze, wystarczy wyrok sadowy, i sama wyrobisz. takze prosze bardzo masz odpowiedz

Gość htc02
Nie rozumiem jag tez mieszkam w panswtwie ktore nalezy do Eu ale nie wyobrazam wyjechac bez paszportu.

stoje przed podobnym dylematem, moje stosunki z ojcem dziecka zaleza od jego humoru. wiec jak bede chciala wyjechac na tydzien lub dwa to musze wyrabiac paszport jak bedziemy w dobrych relacjach. bo wystarczy wieksza klotnia i slysze ze mam zapomniec o wakacjach za granica. alle ja wedruje wtedy do sadu i niech on sie glupio tlumaczy dlaczego mam niby dziecka nie zabrac na wakacje (jego argument - mimo ze razem nie jestesmy, ale jest mega zazdrosny to: bo se chlopa tam znajdziesz i zostaniesz na stale)

Gość M.N.P-P
Vieken..cos tam.Co ty za bzdury opowiadasz? Mieszkam na stałe w Niemczech i nigdy nie musiałam miec dla dziecka paszportu. W UE wystarczy dowód tymczasowy. Niedawno urodzilam drugie dziecko i wróciliśmy po Bożym Narodzeniu katolickim do Niemiec i spotkała nas kontrola,mieliśmy dowód i było ok.W kazdym urzędzie ci to powiedzą.

Gość martyna0000
Ehhhh.To mnie pocieszyliscie:-( W takim razie czeka mnie przeprawa z byłym mężem:-o Tylko jak mu wyttłumaczyć że nie chcę wywieźć dziecka na stałe a tylko pojechać na wakacje?:-o

Gość no i co?
mieszkam od 22 lat w niemczech i jestem samotną matka ale musze cie zmartić chyba w tamtym roku albo 2 lata temu wyszedł nowy porzepis że dzieci musza miec osobny paszport ty mozesz wjechac na dowód osobisty ale dziecku musisz wyrobic paszport,spróbuj tymczasowy albo jednorazowy to będzie szybciej ,co do zgody męża chyba będziesz musiala go spytac ja tez musiałam chociaz od kilkunastu lat jestem po rozwodzie niewiem jak z tym jednorazowo przekraczajacym granice tam chyba zgody niepotrzeda najlepiej spytaj się u urzedzie

Gość noionateż
Do dowodu nie potrzeba zgody obojga rodziców, wystarczy Twoja. Do paszportu owszem, ale do dowodu nie. Także śmiało możesz wyjechać do niemiec z dowodem.

Gość M.N.P-P
Ludzie wezcie DOCZYTAJCIE ZANIM COS NAPISZECIE!!NIE TRZEBA PASZPORTU,WYSTARCZY DOWÓD.Ale paszport mozesz też wyrobić,koszty i oczekiwanie trwaja tyle samo, Paszport można nawet wyrobic z przyśpieszeniem.

Gość no i co?
dowiedz sie jeszcze wiem że niemcy nietoleruja wpisów w paszportach moja koleżanka w tamtym roku leciała samolotem na wakacje a dziecko było wpisane do jej paszportu i niewpuscili jej do samolotu bo dziecko nie mialo swojego paszportu ze zdjecie i niepoleciała

Gość martyna0000
Dziękuje za odpowiedzi. Spróbuje porozmawiać z ojcem syna.A jeśli nie to sprobuje z tym dowodem tymczasowym.Może się uda .

Gość M.N.P-P
Nie moge czytac tych bzdur. Do dowodu również jest potrzebna zgoda rodzicow,no chyba,ze mąż ma ograniczona władzę to wystarczy twoj podpis. Puknijcie sie ludzie w czolo zanim cos napiszecie.

Gość M.N.P-P
No i co-bo niedawno to weszlo,w 2012 roku juz nie mozna wpisywac do swoich paszportów,dzieci musza miec oddzielne. Jadąc,lecąc do Niemiec wystarczy dowód dziecka,ale musisz miec zgode męża

Gość młotkowski zenon
Do wyrobienia dowodu nie potrzeba zgody obu rodziców.

Gość M.N.P-P
Trzeba również dopilnować, by dziecko posiadało w podróży własny paszport lub inny dokument tożsamości albo zostało wpisane do dokumentu opiekuna. Od 26 czerwca 2012 r., aby móc przekroczyć granicę, każde dziecko będzie musiało mieć własny paszport lub dokument tożsamości (nawet jeśli jest wpisane do paszportu rodzica, który pozostaje ważny).

Gość M.N.P-P
Dziwne,ja wyrabiałam niedawno i musiał podpisac mąż...kiedys nie trzeba było,teraz juz tak

Gość studęt już 8 lat
dla tych, ktorzy uwazaja, ze nie potrzeba zgody obojga rodzicow "W wypadku dzieci poniżej 13 roku życia podczas składania wniosku muszą być obecni obydwoje rodzice lub opiekunowie prawni albo jeden z rodziców lub ustanowionych przez sąd opiekunów wraz z pisemną zgodą drugiego z rodziców lub opiekuna ustanowionego przez sąd, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ gminy lub notariusza."

Gość martyna0000
Każdy mówi co innego.Będę musiała dowiedzieć się w UM

Gość M.N.P-P
Czy mogę jechać z synkiem do Niemiec bez pozwolenia jego ojca i sądu? - pyta czytelniczka Jeśli oboje rodzice żyją i żadne nie zostało pozbawione praw rodzicielskich, to obydwoje mają prawo i obowiązek sprawować władzę rodzicielską nad dzieckiem, które nie ukończyło 18 lat. Wynika to przepisów art. 97 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. O istotnych sprawach dziecka wspólnie rozstrzygać muszą zarówno rodzice pozostający w związku małżeńskim, jak i rozwiedzeni