Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martyna0000

jaki dokument dla dziecka?

Polecane posty

Gość M.N.P-P
Mowie ci kobieto,niedawno wyrabialam drugiemu juz dziecku dowód tymczasowy. Trzeba bylo zgode moja i męża

nie kochana, zatrzymaja dziecko na granicy! bo mogło byc porwane, itp. przeciez oni musza miec dokument, ze jestescie rodzicami. najpewniejszy jest paszport, pózniej dowód tymczasowy, ja bym tak nie startowała, bo dziecko przechwyci interpol, a od nich trudno wyrwac malucha, bo beda sprawdzac, wszystkie dzieje zainionych dzieci, pózniej badania dna, i dziecko wasze....ale dziecko stresa załapie ze lepiej nie mówic

Gość M.N.P-P
hahahaha,to sie uśmiałam. Ty chyba sobie kpisz z tym interpolem?Moze 20 lat temu tak bylo,ale nie teraz. Jechałam z pierwszym dzieckiem na akt urodzenia,nikt mi nie zabral syna a mialam kontrole i to niejedna. Zawsze jeżdzę na dowód tymczasowy,często mam kontrole,nawet jak granice byly zamkniete jezdzilam na dowod i nigdy nie było kłopotu. Pewnie nigdy nie bylas dalej jak nad morzem a głupoty piszesz,ogarnij sie kobieto

Gość M.N.P-P
gdyby tak bylo to ludzie w ogole baliby sie podróżować po europie,ale brednie:-o

Gość no i co?
a bym tez nieryzykowała i to jeszcze w niemczech .oni tu bywaja tacy wredni dla polaków a jeszcze jak nieznasz niemieckiego to beda nazłosć utrudniać ja tu mieszkam ale bym nieryzykowała.potem twój urlop zamieni sie w pikło i to przez taka głupote

Gość M.N.P-P
szok,co wy za brednie piszecie. Ja tez nieraz trafiałam na wrednych celników,ale zawsze odbywało sie to u mnie zgodnie z prawem,mialam dowód osobisty dzieci i nie mieli prawa sie przyczepic

Gość studęt już 8 lat
ciekawe jakim cudem jezdzilas na dowod, gdy byly granice :D

Gość kyrie elejson
ja do belgii tez jezdze na dowod tymczasowy i nigdy problemow nie mialam,zawsze nas w niemczech kontroluja

Gość M.N.P-P
w sposob normalny,ja mialam paszport i dowod ,dziecko bylo wpisane w moj paszport i mialo dowod tymczasowy.nigdy nie wyrabialam dla dzieci paszportow,bo sa krotko wazne

Gość M.N.P-P
a teraz wpisywanie dzieci w swoj paszport jest nieważne.

Gość studęt już 8 lat
to pisz dokladniej, ze dziecko bylo wpisane w twoj paszport, a nie ze jezdzilo na dowod :o tak czy inaczej autorka musi miec zgode ojca, niezaleznie od tego czy chodzi o paszport czy dowod

widac, ze tak długo siedzisz na necie, ze tv nie ogladasz. 2tyg. temu interpol, przeja dziewczynke, która zagineła 5-6lat temu, ze sklepiku pod szkoła. proponuje zapoznac sie ze swiatem

Gość martyna0000
A jaka jest różnica w okresie ważności paszportu a dowodu tymczasowego dla dziecka?Co lepiej wyrobić?

Gość no i co?
ale dokument osobny dziecko mialo i to ze zdjęciem a to jest ważne sam wpis do paszportu też niewystarczy dziecko musi miec osobny dokument u ciebie był to dowód tymczasowy.

Gość no i co?
w niemczech niewpisuja już dzieci do paszportów moja corka w wieku 3 miesięcy dostała paszport i jest wazny do 5 lat,mój syn mial wyrobiony paszport w 3 klasie podstawówki do 18stego roku życia jak jeżdziliśmy do polski ciągle nas zaczepiali z tego powodu bo chłopak rusł a zdjecie malucha ale nic niemogli zrobić bo paszport był ważny

Gość martyna0000
Dowód tylko 2 tygodnie?!?!? To rzeczywiście lepszy paszport.Byleby ojciec się zgodził.

Gość studęt już 8 lat
dowod tymczasowy wydawany jest na 5! lat

Gość studęt już 8 lat
Dowód osobisty wydany osobie, która nie ukończyła 18 roku życia, jest ważny 5 lat od daty jego wydania.

Gość iiiioooooppppp
dowód tymczasowy jest ważny 5 lat, podobnie jak paszport dla dziecka poniżej 13 roku życia. Jeszcze w zeszłym roku pan w konsulacie doradzał nam wyrobienie dowodu dla córki właśnie z powodu jego terminu bo wtedy paszport dla dziecka poniżej 5 rz był ważny tylko rok.Teraz się zmieniło, ostatecznie nie wyrabialiśmy dowodu ale tak jak przy paszporcie wymagana byłaby zgoda obojga rodziców. http://dziecko-i-prawo.wieszjak.pl/dziecko-w-urzedzie/89593,Kiedy-dziecko-moze-miec-dowod-osobisty.html http://berno.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/paszporty/paszport_dla_osoby_maloletniej_do_13_roku_zycia/

Gość wifigdansk
martyna0000 jesli masz kiepskie kontakty z ojcem dziecka to musisz sprawe skierowac do sądu (wydział rodzinny i nieletnich),moja znajoma taką sprawe zakladała w lutym ubiegłego roku a dopiero w listopadzie miala 1 rozprawę na ktorą urzeczony się nie zgłosił w zwiazku ztym nastepna rozprawa w lutym tego roku i tez się nei zgłosił,w lutym tez miał byc ogłoszony wyrok ale sedzina zachorowala i znajoma czeka teraz na nastepne wezwanie z sądu,bo sedzina jeszcze chce jej zeznań,mimo ze miala 2 swiadkow a tamten olał wiec sprawa jasna ale niestety to się ciagnie jak mordoklejka,a i jeszcze wizyta w domu kuratora i spowiedz co i jak i dlaczego.

Gość wifigdansk
tak wiec od złozenia pozwu minął ponad rok i jeszcze sprawa nie jest skonczona.

Gość martyna0000
Wifigdansk Ehhhhh...Mam nadzieję że nie będę musiała kierować sprawy do sądu,:-o Mam zamiar wyjechać końcem lipca.

Gość yyyKafeKrytykant
"urzeczony" :D

Gość montana hana
Raczej pozwany:-o

dowód osobisty czy paszport potrzeba zgody - podpisu obojga prawnych rodziców czyli jak mąż jest prawnym opiekunem tak jak i ty to musi wyrazić zgodę