Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieszkkkkkkkkkkka

co kupujecie swoim dzieciakom na zajaczka?

Polecane posty

Gość annna mama natalki
u mnie w regionie nie ma czegos takiego

Gość zochaa.
u mnie taki zwyczaj pamietam od zawsze ,robienie gniazda ,szukanie jaj itp....dla dzieciakow swietna zabawa .Autorko ja na twoim miejscu kupilabym rower ,jak sama piszesz i tak bedzie potrzebny wiec jest swietna okazja ,ja moim dzieciom kupuje ciastoline gdyz akurat teraz u nas jest to hit.....

my kupujemy tylko słodycze, nie uważam tego za okazję do robienia wielkich prezentów. a obchodzicie go w Wielki Czwartek czy w Wielką Sobotę? :) bo wiem, że to się też różni zależnie od regionu, u nas w czwartek. :)

Wielkanoc to Swieto Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa to tak dla przypomnienia dla niektorych... a nie swieto zajaczka:>czy innego kroliczka. Do zajeca1234...na wschodzie POLSKI do dzieci przychodzi Sw.Mikolaj a nie gwiazdor (ktory jest obchodzony w Rosji a kiedys w Zwiazku Radzieckim) WSCHOD POLSKI TO NIE ROSJA jak moze ci sie wydawac.

Gość Liliana 1982
u mnie na Zajączka dzieci dostają słodycze .

my tego nie obchodzimy, zresztą pierwsze słyszę o takim zwyczaju... czekoladowego zajączka syn dostaje, bo wkładamy do święconki dla dekoracji:)

Gość oj tammmm
Ja mam 35 l i od najmłodszych lat na zajączka dostawałam słodycze. Moje dzieci tez robią gniazdko dla zająca w którym rano znajdują słodycze. (Jestem z Wielkopolski. )

Gość oj tammmm
u nas tez w czwartek :)

Gość ja tez z Wlkp i obchodze
mikołaja, gwiazdora i zajączka - kupujemy na zakączka słodycze, jakias drobna zabwke i moze jakis ciszuek

Gość ja tez z Wlkp i obchodze
wieczorem w sobote robia gnazdko albo koszyczek i w niedziele rano znajduja prezent, inny tez chowaja w ogrodzie i dziecko musi szukac.

troche zbocze z tematu. u mnie w rodzinie od zawsze pamietam ze na wielkanoc sniadanie rozpoczynalo sie od stukania jajkami. kogo jajko wytrzymalo ten wygrywał. i wszyscy moi znajomi tak sie bawili. ostatnio od 2 osob usłyszalam ze jestem wariatka:D a jak jest u was?

Gość kiedy ????
tylko słodycze

Gość hhahahahaaaaaaaaaaaa
a u nas kupuje sie prezenty jak na gwiadkę, męzowi kupie kolejny krawat, majtki i skarpety:D:D corce domek dla Barbi, synowi tablet:D a co!

Gość łakowilk
U mnie tez jest zwyczaj prezentów na Zajączka - rodzice pochodzą z Wielkopolski.

Gość paplitos
Ech, też mnie to rozwala- - halloween zamiast Święta Zmarłych, bo to nasze takie jakieś szare, bure, ponure i melancholijne, duchy i czarownice są bardziej trendy. Poza tym, jaka to frajda dla dziecka iść do babci na grób, a wycinanie dyni to fajna zabawa. - gwiazdka albo po prostu "święta" zamiast Bożego Narodzenia. Gdzie tam adwent, post, roraty z latarenką i świętowanie narodzin Syna Bożego z rodziną na pasterce- jedynie poprawne są Mikołaj, wypasiona choinka, pieczenie pierniczków i góra prezentów, czyli tzw. "magia świąt" - króliczek, zajączek, kurczaczek i inne duperele zamiast Wielkanocy- nie zmartwychwstanie Jezusa tylko święto wiosny i ogólnie zwierzątek. Dopuszczalne malowanie jajek i dekorowanie mazurków, spowiedź i refleksja nad własnym życiem religijnym są już bardziej krępujące. Kurde mol, nawet karki świąteczne są z barankami, owieczkami, zajączkami, pisankami lub- z choinką, prezentami czy ogólnie widoczkiem zimowym. Aby czasem nie poruszyć aspektu religijnego danego święta- zresztą powoli robi się to gdzieniegdzie niepoprawne politycznie... Ciekawa jestem, czy dziewczyny które zastanawiają się tu nad prezentem na zajączka, myślą o tym żeby dziecku wyjaśniać tajemnicę zmartwychwstania i w ogóle charakter świąt. Czy wezmą je na Drogę Krzyżową, czy postarają się być lepsze dla rodziny po spowiedzi...

Gość heheheheheh:)
no tak bo 3 latek ucieszy sie widząc kartkę z ukrzyżowanym Jezusem ...

Gość ...brrrrrrr....
a naprawde mowiecie 3-4 letnim dzieciom o ukrzyzowaniu ,zmartwychwstaniu itp....

Gość jakies pierdołki typu
kinder niespodzianka albo malutka zabawka za kilka zł. Zaraz po świetach wypadają urodziny i wtedy będzie większy prezent. Nie szalejemy z kupowanie zabawek bo i tak jest ich sporo i w większości leza nieużywane.

u mnie w rodzinie od zawsze dzieci dostawaly prezenty na "zająca",tyle ze tymi prezentami były słodycze w wiklinowych koszykach schowane w ogrodzie(zając je zostawil).Kupowanie drogich prezentow wg mnie mija sie z celem.Wigilia to czas prezentow.W wielkanoc zajac przynosi tylko slodycze tak jak Mikołaj 6 grudnia podrzuca slodycze do butów :)

Gość takaona*
U mnie od zawsze na zajączka były prezenty (mam 34 l) . Teraz ja swojemu dziecku z tej okazji kupuję prezent a będzie to zestaw klocków Lego:)

Gość kskjsjs
Ja synkowi kupie tableta

Gość tocinumer345
nie mialam pojecia ze tyle osob nie wie co to zajaczek my w domu zawsze obchodzilismy i wszyscy ktorych znam tez z moja siostra zawsze dostawalysmy slodycze i owoce bardzo mile to wpsominam taka sypmatyczna niespodzianka mysle ze warto to dla dzieciakow robic.teraz sama mam corke i cos na pewno dostanie slodyczy nie moge jej kupic bo jest uczulona ale jakis maly upominek klocki czy laleczke na bank.

Gość gvjbhjnnk
A ja zawsze myślałam, że ta tradycja jest w całej Polsce...u nas w Wielkopolsce szykuje się gniazka do którego w niedzielę rano zajączek przynosi jakieś drobne upominki. I tą tradycje wyniosłą z domu już nawet moja babcia więc nie jest to jakiś nowy wymysł...

Gość Babiniec_org
A ja z czystym sumieniem polecam - pluszaka zainspirowanego rysunkiem wykonanym odręcznie przez dziecko :) Czarami, polegającymi na zmianie rysunku w pluszaka, zajmuję się ja, w Centrum Kreatywnego Rozwoju Babiniec. Takie zabawki niewiele kosztują (ceny zaczynają się od 50 zł) a są niesamowite - bo stworzone ręcznie, z miłością...i uśmiechem na twarzy. To nie tylko prezent, ale i unikatowa pamiątka! Żadne sklepowe zabawki tego nie zastąpią. Zapraszam na stronę Stowarzyszenia www.babiniec.org :)

Gość GW_typ_E
Autorko wątku, Twój pierwotny pomysł był najlepszy, mianowicie rower - dla 4 latka są bardzo fajne rowerki z podpórkami w dobrych cenach, zajrzyj sobie tutaj http://dobrerowery.pl/12-2-4-lat - taki czerwony kawasaki byłby super dla chłopca :)