Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czarny Rycerz

Rota powinna być hymnem Polski!

Polecane posty

Gość ferdynand niewspaniały
Woman....a co to za głupie pytanie, z góry obliczone na dokopanie? A może dzięki temu topikowi ktos pogrzebie w googlach i pozna tekst tej absolutnie przepięknej pieśni O co ci chodzi, po co ten wredny, podprogowy komentarz? A nawet cię ceniłem...

tylko że tam jest w słowach postać zwana Bogiem,a jak ktoś nie wierzy w takie coś?to nie może być Polakiem?

ferdynard, to proste pytanie czy umie cały tekst. Nie chodzi o dokopanie, chodzi czysto o to, że już się spotkałam, iż wiele ludzi tak chwali tą pieśń a nie zna całego tekstu. Jeżeli ktoś sprawdzi w google to dobrze, choć nie sądzę, bo temat patriotyzmu na kafe raczej jest niemile widziany. Sama na swoim topiku umieszczam patriotyczne wstawki. Nie widzę tu chęci dokopania, zwłaszcza, że z rycerzem rozmawiamy już normalnie, nie musisz go bronić, bo on na pewno się na mnie nie obraził o to pytanie :D

Johny, a mazurkowska ziemię włoską, z której nadejdzie wolnośc, to wierzysz w obecnych czasach? W to,że z ziemi wloskiej do Polski? To symbol, to wszystko jest symbolem i bóg tez jest symbolem. Symbolem czasow, symbolem historii. Nie wierzę,że tego nie rozumiesz. Ty raczej z tych dokopujących, no nie? :)

Sorry, woman, może i mnie poniosło. Bez urazy.

Swoją drogą, to ciekawe czemu oskarżasz mnie o chęć dokopania komukolwiek, skoro jeszcze tego nikomu nie uczyniłam :) To raczej tu na kafe zawsze działa w drugą stronę, czyli w moją.

Znam całą Rotę na pamięć i zastanawiałem się tylko nad tym, żeby zamiast "krzyżacka" pojawiło się "moskiewska" zawierucha. Pieśń jest antyniemiecka, ale Rosja również była naszym wrogiem. Bo jak wiesz, jest inny fragment o Niemcach "Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz".

Nawet, jeśli choc jedna osoba z młodszego pokolenia kliknie w ten link i wysłucha do końca, to będzie sukces. Nikt teraz roty nie zna. A faktycznie, sto razy bardziej zasługuje na to,żeby byc hymnem niż hurrra galopujący mazurek. http://www.youtube.com/watch?v=8hEY52N_Oo4

Woman, przeprosiłem. Starczy.

Pieśni mają to do siebie, że z reguły zawierają wiele symboli, które niekoniecznie mają być odczytywane według dokładnego znaczenia słów. Wszelkie podniosłe utwory były pisane dawno temu i wiadomo, że odnosiły się do innych czasów. Według mnie Rota jest jednym z najpiękniejszych utworów jakie słyszałam.

Rota jest bardziej ogólna, a Mazurek jest taki szczegółowy (jeden okres historyczny). Bo z Moskwą i Niemcami walczyliśmy od zawsze, a Napoleon pojawił się w polskiej historii na krótko.

Czarny Rota była pisana pod wpływem oburzenia prześladowaniami polskości w zaborze pruskim. Dlatego tam motywem przewodnim i głównym wrogiem są Niemcy. Nie sadzę aby dobre było zmienianie tekstu, śpiewając ją i tak wiemy, że ten "Niemiec" Nie oznacza jedynie narodowości niemieckiej.

Woman, szacun, jednak pierwsze wrażenie mnie nie myliło, babka z mózgiem. :) Bogurodzica ma kiepską linęe melodycząa, nie do zaśpiewania na akademiach i stadionach pilkarskich, chociaż znając talent interpretacyjny Edzi Górniak, byłoby to podobne do Rihanny czy innej Spears. http://www.youtube.com/watch?v=ZgtTapXGWXA

Czarny a wiesz, że jak śpiewaną tą pieść w latach 80-tych to wtedy właśnie zamiast krzyżackiej zawieruchy, śpiewano "sowiecka zawierucha" ?

ferdynand masz rację Bogurodzica się nie nadaje, szkoda, że jak wybierali hymn polski to nie wybrali Roty. W zasadzie wszyscy, którzy choć trochę interesują się naszym dziedzictwem, twierdzą iż hymnem powinna być właśnie Rota.

No to teraz tylko inicjatywa ustawodawcza i do dzieła:classic_cool:

Wiesz iks, że to nie jest głupi pomysł? Mi dwa razy nie trzeba powtarzać, także trzeba uważać co się do mnie mówi :D

Woman wiem co mówię w przeciwieństwie do tych ,którzy mówią ,co wiedzą :D

Gość rycerz von knypke
"Odzyska ziemi dziadów wnuk! Tak nam dopomóż Bóg!" ciekawe, co na to mieszkańcy woj.opolskiego, z dziada pradziada...