Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bguhkn

Jak zerwać umowę zlecenie POMOCY

Polecane posty

Gość bguhkn

Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuję jak bezpiecznie zerwać umowę zlecenie na czas 3 miesięczny. Praca mi nie odpowiada, dodam jeszcze,że mam rentę rodzinną i mogę pracować bo nie przekraczam (ZUS powiadomiłam) ustalonego progu zarobków według ZUS i pytanie czy jak zrezygnuję to muszę powiadamiać ZUS. Czy jest kara za zerwanie umowy przed czasem jak tak to jak wysoka? Proszę o odpowiedź

Gość huiolyhlg
To w umowie powinien być zapis o tym ile masz wypowiedzenia. Kary pewnie nie będzie, a jak z szefem się dogadasz to możesz taką umowę zerwać w 24 h.

masz skladki z tej umowy odprowadzane? jaki masz okres wypowiedzenia na umowie? ja z dnia na dzien rezygnowalam i tyle

Gość bguhkn
nie mam nic w umowie na temat wypowiedzenia boje się bo wyczytałam że jest kara za szkody jak wypowiem przed terminem No i ZUS jeszcze dopiero co powiadomiłam o pracy , to jk ją strace to powiadomić o jej utracie czy nie ? Zus mi się kończy z końcem kwietnia

Gość bguhkn
chyba dostane zawału z niepokoju spać i jeść już nie mogę :(

no nie nie powiadamiac, po co skoro nic sie nie zmieni, renta byla jest i bedzie

to nie masz okresu wypowiedzenia, musialby byc wielkim ch..... zeby cie oskarzyl o to ze szkody przez ciebie jakies ma

Gość bguhkn
a jak z pracą jest ta kara za szkode czy nie w przypadku umowy zlecenie na 3 m ,

Ja kiedyś pracowałam na umowę zlecenie, ale tylko kilka dni.. Zerwałam ją tak, że przyszłam pewnego dnia rano do pracy i mówie bucowi kierownikowi, że nie chce tu już pracować. Wkurwił się, ale kary finansowej żadnej nie było. Po roku niespodzianka z urzędu skarbowego po rozliczeniu pitu. Prawie 600zł do rączki :)

Gość bguhkn
wiecie jacy są pracodawcy może uznać że poniusł szkodę na moje "szkolenie" i kilka tysięcy zasądzić

Gość huiolyhlg
jakaś dziwna ta umowa, może przejdź się do inspekcji pracy niech jakiś ekspert rzuci na to okiem. Bo mnie karanie za wcześniejsze wypowiedzenie wydaje się średnio legalne.

jak sie pracodawca uprze to moze z takiej kary skkorzystac, od niego zalezy. ja wszytskie umowy zlecenia zrywalam z dnia na dzien i mnie to nie spotkalo

Gość bguhkn
ważny powód ale co dlamie jest ważnym powodem dla pracodawcy może nie być to ważne ja oszaleje do końca umowy ma jeszcze 2,5m a chce odejść

a 2 tygodniowy okres wypowiedzenia umowy zlecenie to bzdura . jezeli w umowie nie ma nic o wypowiedzeniu to NIE MA USTALONEGO okresu wypowiedzenia mozna zerwac umowe z dnia na dzien, tylko prawdziwy szef gnojek za karanie sie wezmie

Gość bguhkn
ale tacy szefowie się zdażają mój jest w miarę ok ale skąd mam wiedzieć ja zareaguje na odejście po 3 tygodniach pracy

uczysz sie jeszcze? jak tak powiedz ze nie dajesz rady pogodzic pracy ze szkola, a zreszta strasznie sie denerwujesz. mowisz ze ci ta praca nie odpowiada i tyle

Możesz zerwać z dwutygodniowym wypowiedzeniem i nie ma prawa Cię oskarżyć. Możesz mieć nawet umowę zlecenie na rok i 3-miesięczny okres wypowiedzenia na piśmie a i tak obowiązują Cię 2 tygodnie... A poniżej 3 miesięcy to chyba kilka dni.

Gość v fdmv
możesz podpisać aneks rozwiązujący umowę albo po prostu nie przychodzić do pracy do końca umowy, to jest umowa zlecenie więc jak chcesz to zlecenie wykonujesz a jak nie to nie, nic nie jest narzucone bo to nie ejst umowa o pracę

Gość DO PYTAJACEJ
UMOWE ZLECENIE MOZNA ZERWAC Z DNIA NA DZIEN! Nie ma zadnego okresu wypowiedzenia, umowa zlecenie nie przewiduje okresu wypowiedzenia. Na umowie zlecenie moze byc napisane: 2 tyg. okres wypowiedzenia i TO NIC NIE ZNACZY. BO WAZNIEJSZE JEST PRAWO PRACY, sama mialam taka umowe, dzwonilam do rzecznika Praw Obywatelskich i sie dowiadywalam w tej kwestii

Gość bguhkn
tak zaocznie się uczę , no denerwuję sie bo wiecie ja to u nas jest prawo prawem ale jak co to człowiek obrywa ja na samą myśl o karze dostaje mdłości i prawie nie jem ze zmartwienia

Gość to ja Bi bi bi
czy nie rozumiesz co sie do ciebie mówi? na zlecenie nie ma okresu wypowiedzenia, jak ci to wytłumaczyć zebys zrozumiała?

Gość bguhkn
no tak ale wyczytałam że pracodawca może posądzić mnie za szkody jeśli wypowiem przed zakończeniem umowy

Gość dziś na pomarańczowo
nie znam się na prawie pracy. raz w życiu pracowałam na zlecenie, pracę rzuciłam w połowie dnia, tak jak stałam. nie pasowało mi zupełnie i tyle, męczyć się nie miałam zamiaru. żadnych konsekwencji nie było.

Gość bguhkn
czarna izabelo skąd to wiesz bo jak czytała o tym nie było mowy o 2 tyg wypowiedzenia tylko w kodeksie cywilnym jest że jak nie mam ważnego powodu to zrywając mogę ponieść karę za szkodę

Czarna Izabella skąd ty to wypowiedzenie bierzaesz?nie może być wypowiedzenia bo tam nie ma nawiązania stosunku pracy. To jest umowa cywilno-prawna. A jakie niby szkody mogłabyś mu wyrządzić? Co to za praca?

Gość bguhkn
jestem kretynką i nie wiem jak zerwać umowę, pomocy

Gość bguhkn
powiedzcie mi jeszcze inne warianty oprócz tych: mogę zerwać nie mogę zerwać