Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość choramama

Czym leczyć grype i zatoki w ciązy :(

Polecane posty

Gość choramama

Mój ginekolog w ciepłych krajach a ja od 3 dni nie mam siły wstać z łózka ;/ Pomózcie mi;/ Gorączka w nocy w dzien katar, ropa w gardle a lekarka odmówiła mi przepisania czegokolwiek . W aptece dali mi apap i też go nadal nie wzięłam bo nie wiem czy nie zaszkodzi dziecku.

Gość do internisty ale juz
bo moga byc niebezpieczne dla twojego i dziecka zdrowia powikłania. Na zatoki fajna jest butelka do płukania zatok sinusrise. Mnie bardzo pomogła ale to lekarz musi zlecić i cię zbadać.

Gość choramama
Wraca 17 dopiero a ja 18 mam wizyte... Tydzien mam czekac ?

Gość Krystal i spolka
czosnek, miod cytryna i inhalacje na zatoki (gar z goraca wodą a w nim zioła - szałwia, rumianek, mieta) co 2 godziny

Gość to jedz do innego lekarza
ginekologa albo internisty. Ja tez miałam grype w ciazy i leczyli mnie sokiem malinowym i mlekiem z miodem a potem sie dziecko chore urodziło z wrodzoną infekcją wysokim CRP i 2 tyg w inkubatorze lezało. Wtedy dostałam zrypke od lekarzy że choroby trzeba leczyć i to mit ze w ciazy sie nie łyka leków! Jeśli choroba tego wymaga to lepiej wziąć leki niż niedoleczyć bo wtedy są gorsze problemy. A z zatokami nie ma żartów! Wysoka gorączka może spowodować nawet przedwczesny poród. Nie ma co czekać bo to stan zagrożenia życia dziecka! Co innego sam katar zwykłe przeziębienie a co innego zatoki i goraczka!

Gość choramama
Tylko że mieszkam w takiej dziurze teraz że nie mam możliwości się dosta,ć nawet prywatnie do kogos szybko ;/ Wzięłam ten apap. Kupiłam dzis Nurofen w syropie na gorączke i zapalenie dla dzieci. Wieczorem przy wysokiej temperaturze , mogę wziasc ?

Gość choramama
Pije juz z 6 herbatę z cytryna. czekam na miod az ciocia przyniesie i bd robic z czosnkiem. a te inhalacje w jaki sposób? to moja pierwsza ciaz 15 tydzieb i nie wiem jak sie zachowac

Gość nie mozesz nurofenu!
Paracetamol tak ale ibuprofenu nie można w ciąży! Dziewczyno każ się komuś zaweiźć na jakieś centrum całodobowe NFZ albo do szpitala na oddział położniczy i niech cię tam ginekolog zbada i coś przepisze. Nie daj się zbywac i idż do lekarza prosze cię bo ty nawet nie wiesz przez co ja przechodziłam! Wszyscy dzieci tulili a ja patrzyłam przez szybke i wyłam bo to przezemnie było!

Gość nieidealna mama
ja mialam w ciazy zapalenie oskrzeli, bralam antybityki(2) i dziecko zdrowiutkie:)

Gość choramama
Nie mam ubezpieczenia tak jak Wy mamy :( I ciezko mi sie dostać;/ Jesli zapłace w szpitalu to mnie przyjmą ? Mój mąz jest za granicą i praktycznie jestem teraz zdana sama na siebie ;/ Przykro mi że przeszłaś coś zlego co dotyczylo Twojego dziecka, mi na samą mysl o tym że mogłoby coś sie mu stać ciarki przechodza ;/

Ja też w 2 ciazy miałam zapalenie pluc i już nie dałam się zbyc apapem dostałam antybiotyk i dziecko urodziło się zdrowe. Dlatego uważam ze dobre leczenie dobrze dobrane jest ważne i dużo lepsze niż nieleczenie i łykanie soku i miodu. Miód można ale zapobiegawczo albo jako dodatek do leków. Samym miodem się nie wyleczysz jak jestes w takim stanie w jakim jesteś.

Gość na pewno Ci nie zaszkodzi
inhalacja z cebuli, a doskonale oczyści zatoki i gardło. Weź 2 duże cebule, zetrzyj na tarce jarzynowej[nie musi być dokładnie starte], szybko przełóż do wysokiej szklanki [takiej do piwa] lub słoika po dżemie, zakryj szczelnie folią kuchenną. Teraz zrób zboku dziurkę i wąchaj opary nosem ok 15-20 minut. Przed snem powtórz, jutro też ze 2-3 razy, w razie potrzeby w następnych dniach również.

chora mamo a zadzwon na jakies prywatne pogotowie i zamów wizyte domową (u nas w miescie coś między 80 a 120 zł kosztuje) Przyjezdzają w ciągu kilku godzin.

Gość ????
Chora mamo po pierwsze nie daj się przestraszać, przede wszystkim przy grypie powinnaś leżeć w łóżku i nigdzie nie wychodzić a antybiotyk na to nie pomoże. A zatoki dobrze przepłukać. Wygrzewaj się i nie lataj w panice a jeśli już chcesz do lekarza to zamów go do domu, jak już ktoś radził.

AMOKSYCYKLINĘ MOŻNA JESC W CIAZY. TO ANTYBIOTYK NA ROPĘ. POSZUKAJ W NECIE-ANTYBIOTYKI DOSTEPNE W CIAZY.

Gość Sinupret na zatoki
Pomaga i mozna w ciazy. Tantum verde Apap Syrop / miód+czosnek+cytryna

Gość Sinupret na zatoki
No i plukaj soda oczyszczona - szklanka ciepłej wody i płaska łyzeczka sody.

*Apap jest bezpieczny bo to sam paracetamol. Paracetamol w ciąży możesz brać maksymalnie 1000 mg na dobę przez max. 3 dni - czyli w razie silnego bólu lub do zbicia temperatury. *Dodatkowo dużo witaminy C - możesz kupić w aptece musującą 1000 mg i pić dwa razy dziennie tylko rozpuszczając po pół tabletki - organizm nie przyswoi i tak na raz tej dawki 1000 mg, więc lepiej rozbić na dwie po 500 mg + jakiś owoc np. kiwi, truskawki, czy cytrus. *Wapń (calcium) -nie więcej niż 1000 mg na dobę bo przy regularnym dostarczaniu powyżej 1000 mg można doprowadzić do kamicy - np. wapno z PLIVA ma 177 mg w jednej tabletce - w trakcie choroby piłam 2 do 3 razy dziennie po dwie rozpuszczone tabletki. * Herbata z lipy * Słaba herbata z cytryną, sokiem malina z lipą (Herbapol) i ewentualnie miód (ale mało i nie często z miodem bo on podrażnia gardło) * Do nosa bezpieczny dla kobiet w ciąży ACATAR FAST - z olejkami eterycznymi przy zatokach okazał się bardzo pomocny. * Na kaszel w aptece farmaceuta polecił syrop prawoślazowy - ale stosowałam tylko w razie konieczności (u mnie to było przez 2dni raz dziennie po dwie łyżeczki) * Inhalacja - możesz kupić maść VICKS VapoRub albo WICK VapoRub i łyżeczkę dodaje się do gorącej wody i inhaluje. Ja nie robiłam inhalacji bo stosowałam Acatar Fast ale mąż smarował mi plecy, klatkę piersiową i gardło (owijałam ściereczką) i dobrze się przykrywałam. Jeśli będzie Ci się pogarszać to naciskaj na lekarza, jesli będzie gorączka bliska 38'C to też trzeba iść bo jest niebezpieczna. Jeśli będziesz stosować domowe sposoby i z dnia na dzień będzie poprawa i nie będzie gorączki to nie masz co się martwić mnie ostatnio trzymało bardzo przez 4 dni, na szczęście gorączka przez jeden, później już tylko ok.37,2'C ale w miarę dobrze czułam się dopiero po 6-7 dniach.

no i na gardło można Tantum Verde i płukać Dentoseptem. Nie doczytałam tylko, że masz aż tak poważny stan bo jest ropa - jednak naciskałabym na lekarza żeby wypisał jakiś bezpieczny antybiotyk dla kobiet w ciąży bo to już poważny stan zapalny! Nawet jak będziesz brać jakiś lek to pamiętaj o wit C i o Calcium :)

Ibuprom Zatoki Spray - na butelce jest napisane, że mogą go stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Na zatkany nos polecam przepłukiwanie Sterimarem. Pomimo tego, że jest to tylko woda morska, jest bardzo skuteczny, a dodam że sama jestem osobą, która nie może żyć bez kropli do nosa. Jeszcze jeden dobry naturalny patent na odtykanie nosa - trzecie chrzan na tartce, zamykacie go w małym słoiczku i wąchacie go, zaciągając się jak najgłębiej. Początkowy efekt - brak możliwości złapania oddechu i załzawione oczy na wierzchu, ale po chwili nos czyściutki jak po kroplach.

Gość NikolaN_6179
Korzystaliście z leku o nazwie Witamina C 1000 Pliva? Bo wyszukiwałam komentarzy na temat tego leku i chciałam Was zapytać. Może możecie cokolwiek powiedzieć mi o tym produkcie? Warto go kupować, testowaliście jakieś zamienniki? Na tej stronie przeczytałam trochę danych o Witamina C 1000 Pliva: http://www.listalekow.pl/witamina-c-1000-pliva/ - uważacie, że to prawdziwe komentarze? Nie chciałabym się naciąć i wydać bezsensownie siano, dlatego liczę na Wasze sugestie. Dziękuje z góry za ewentualną pomoc.

Gość sabrrina
Generalnie jeśli chodzi o grypę to sambucol immuno forte a z lekami na zatoki uwazaj, bo w ciazy chyba nie wszystko mozna brac najlepiej to z lekarzem skonsultowac :)