Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nadin999

Duphaston a dni płodne ??

Polecane posty

Niedługo odstawiam tabletki antykoncepcyjne, mam pcos i bede brac duphaston dla wyregulowania cyklu. Czy przy tym leku ma sens metoda objawowo termiczna i sprawdzanie dni płodnych, czy wyniki beda jakos zafałszowane? Na czym własciwie polega jego działanie? Z góry dzięki za odpowiedź

Hej:) Ja przez pol roku bralam duphaston poniewaz nie mialam miesiaczki. Dostalam je rowniez na wyregulowanie cyklu oraz ze z mezem staramy sie o dziecko ma pomoc w zagniezdzeniu jaja. W styczniu je skonczylam i czekalam na okres nie pojawial sie i myslalam ze nie pomogl ale dostalam po 42 dniach. Od roku pierwsza moja @ bez zadnych tabletek. Twoje pytanie na co on jest tak? No wiec on reguluje cykl, pomaga w zagniezdzeniu sie jaja jesli dojdzie do zaplodnienia, biora je tez kobiety w ciazy w celu jej podtrzymania. Co do dni plodnych niewiem jak to jest a od ktorego dnia cyklu masz je brac i przez ile dni? ja chyba nie mialam dni plodnych lekarz przepisal mi od 16 do 25 dc. Ale z moich obserwacji wynikalo ze ich nie mam. Jak odstawilam ten lek to pierwszy moj cykl bez niego - w 29 dniu cyklu mialam dni plodne testy owulacyjne i obserwacja ciala, ale niestety sie nie udalo moze teraz ale odpuscilam... Ufff rozpisalam sie ale moze Ci to pomoze w razie jakichkolwiek pytan pisz:)

Dzięki :) Jeszcze ich nie dostałam, ma mi przepisać na następnej wizycie. Wczesniej miałąm problemy, bo czasem po 3 miesiące nie miałam okresu, mam nadzieje, że to mi trochę go wyreguluje :) A o dni płodne pytam, bo chcę na razie odłożyć planowanie ciąży ;)

Nadin ja bylam u lekarza w piatek (staramy sie o dziecko) i mowie pani doktor ze bralam duphaston pol roku i nie pomogl w zajsciu w ciaze a miesiaczki mialam i powiedziala mi ze prawdopodobnie mam PCOS, Wiec dni plodnych chyba nie mam, ale zrobila mi monitoring i na 12dc nie mialam pecherzykow mam isc za tydzien. Wiec jesli masz dlugie miesiaczki to pewnie nie masz dni plodnych choc nie zawsze. Jak bedziesz brala duphaston zaobserwuj u siebie mniej wiecej 14 dni przed miesiaczka objawy owulacji. Ja przez pol roku jak bralam ten lek nie mialam dni plodnych:(

Kochana wiesz zapomnialam ze Ty tez masz PCOS. Rozumiem ze narazie nie planujesz ciazy? To dlatego pewnie lekarz Cie nie powiadomil ze mozesz nie miec owulacji. Mialam tak samo tez bralam antyki bo bylo mnostwo pecherzykow wokol jajnikow przy antykach nagle zniknely. No tak jak pisalam poprzednio ja podczas brania duphastonu nie mialam dni plodnych. A jesli moge sie zapytac lekarz u Ciebie po czym stwierdzil ze masz PCOS? Ja sie troche martwie bo mi powiedziala ze prawdopodobnie to mam ale zobaczymy.

U mnie to wykryto jak miałam 17 lat, w sumie przypadkowo, bo strasznie wypadały mi wlosy, nie powiązałam tego na początku z problemami ze skórą i czy nieregularnym okresem, ale zrobilam badania krwi i usg i po tym wywnioskowano. Też brałam parę lat pigułki, torbiele zniknęły, chociaz nie miałam ich dużo, ale mam już dość brania hormonów i dlatego chciałam odstawić a lekarka zaproponowała mi ten duphaston. Na razie nie zależy mi na owulacji, bo nie staramy się o dziecko :)