Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może być to tak

Czy pod aparat stały ZAWSZE trzeba usunąć ósemki?

Polecane posty

Gość gość
Miałem usuwane 2 górne ósemki gdyż były poza łukiem i nie było sensu się z nimi męczyć. Znieczulenie miejscowe, pół godziny i po kłopocie. Tydzień później (zgodnie z zaleceniem chirurga) usuwałem 2 dolne ósemki. Również na miejscowym. Zabieg robiony rodzajem szczypiec, bezbolesny chociaż wrażenie robił. Dostałem 2 chłodne kompresy na policzki, do końca dnia w domu, chłodzący żel NexCare na twarzy i nie dałem szansy opuchliźnie. Fakt, że 8 były w pełni wyrżnięte no i nie było szycia. Wziąłem 2 razy paracetamol (po każdym zabiegu jeden) żeby przespać w spokoju (zabiegi robione późnym wieczorem ok 20. Usuwane wszystkie gdyż przy braku ósemek przeciwstawnych (zarówno w poziomie jak i w pionie) zgryz będzie wędrował przez pozostawione ósemki (opinia 2 chirurgów. Nie ma co straszyć bólem bo każdy ma inaczej, ale w przypadku nastolatków już po aparacie zawsze istnieje ryzyko że trafi się ósemka rosnąca poziomo w stronę 7 i zanim wyjdzie nad dziąsło to już narobi szkód, więc warto się zastanowić czy nie poczekać i zobaczyć jak to z tymi 8 będzie :) W USA istnieje ogólna szkoła usuwania 8 i już, a przecież uśmiech hollywoodzki stawiany jest za wzór, wiec może nie ma co się tego bać. Jeśli można to chyba lepiej usuwać 8 niż 4-rki :)

Gość gość
Nie zakładaj córce aparatu puki nie wyrosną jej ósemki bez sensu... Ja nosiłam aparat w gimnazjum i wyrosly mi szystkie ósemki, wywalona kasa w błoto.

Gość gość
Witam. Mieszkam w USA i nie ufam Lekarzom a zwłaszcza dentystom . Po Usunięciu górnych zębów mądrości zrobiła mi się Bardzo Widoczna przerwa między zębami , dlatego tez chciałabym założyć Aparat stały . Dolne ósemki mam w Kości , bardzo boje Się Je Usuwać gdyż To jest jednak zabieg hururgiczny . W przyszłym miesiącu wybieram się Do Ortodonty ,gdyż Na dniach Mam mieć Dogłębne czyszczenie Z antybiotykiem w celu przygotowawczym do Założenia aparatu.

Gość Angelika00
U mnie na cale szczęście nie było takiej potrzeby ale to wszystko dzięki dr Iwonie Gnach-Olejniczak z Unident Union Dental Spa która podjeła się skorygowania mojej wady zgryzu bez usuwania zebów!