Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

podlej kwiatki

Zbyt duża macica?

Polecane posty

Własnie wróciłam od lekarza... Po badaniu stwierdził, że wszystko jest w najlpeszym porządku tylko jedyne co go zdziwilo to to ze moja macica jest zbyt ''duza'' jak na ten etap ciazy. jestem w 18 tygodniu ciazy i 6 dniu. ( no mozna juz mowic ze w 19) i lekarz w lekkim szoku stwierdzil iz cos tu nie pasuje bo z ''dotyku'' wynika iz to ''starsza'' ciaza . Czy ktoras z was miala podbna sytuacje ? dodam iz bedac na badaniach usg widac bylo tylko jedno malenstwo (ciaza pojedyncza) choc blizniaki u nas sa calkiem prawdopodobne.

Gość i po co to
ja nie słyszałam o zbyt duzej macicy?? Albo ginek coś wymyślił albo nie wiem co biega, jak cię to tak martwi to moze wybierz się do innego ginekologa??

Gość sandrówka
Zakłopotana Mamo. Nie masz się czym przejmować :) Po prostu Twoja macica staje ostro na wysokości zadania i skupia się na rośnięciu. Nigdzie nie jest powiedziane, ze to złe! A że lekarz się zdziwił... cóz, być może niewiele widział w swojej karierze ;P

co do lekarza zastrzezen nie mam. powiekszona tzn wieksza niz powinna byc na dany tydzien :P z szyjka wszystko jest ok nie skraca sie, jest zamknieta itd ale jedyne co go zdziwilo to wielkosc macicy. i po dluzszej rozmowie stwierdzil iz kto wie czy to nie blizniaki :P co jak narazie bardziej mnie szokuje niz cieszy.

Gość Ty co dwa dni
masz jakiś problem. Proponuje rozmawiać o nich z własnym lekarzem a nie pseudo ginekolożkami ze specjalizacją pediatrii z kafe.

a mysle ze w swojej karierze widzial wiele :P i dlaczego go to zdziwilo ? hmm moze dlatego iz byl pewien pojedynczej ciazy tym bardziej iz usg wykonuje mi inny ginekolog ( ten do ktorego mnie sam kieruje moj lekarz prowadzacy) stad zdziwienie a nie stad ze malo widzial :)

z lekarzem jestem w stalym kontakcie ale mysle iz zroznicowane ''problemy'' moga pomoc innym przyszlym mamusia, lub nawet jesli nie pomoc to przynajmniej wzajemnie mozna sie wymienic opiniami i doswiadczeniami ;)

Gość o jejejej,,
taaaak twój lekarz to gieniusz najpierw skierował cie na prenatalne w 15tc a teraz masz macice za dużą zastanawiam się kto ma mniejsza pojemnosc mózgu , ty- ze do niego chodzi czy on .-zreszta co to za lekarz co w swoim gabinecie nawet usg nie ma..no ale z drugiej strony,która malolate z brzuchem traktuje sie powaznie

Gość lov_ee
pocwicz pisanie zaklopotana,slabo ci idzie:O

o jejejej,, -- 15 tydz OM ( 12 tydz i 6 dzien) liczac od daty zaplodnienia. skoro dalo sie wykonac takie badania to znaczy ze lekarz wie co robi ale zapomnialam ze ty najwidoczniej zaliczasz sie do tej grupy Polakow ktora moglaby lekarzy doksztalcac. a skoro dla ciebie 20 lat to malolata ro ciekawa jestem co powiesz o dziewczynach ktore w wieku 14-16 lat zachodza w ciaze. ale dobrze ze Ty bylas taka dojrzala do seksu i nie tylko. Wszyscy powinnismy brac przyklad z zakompleksionej baby ktora ma tak nudne zycie ze woli zajmowac sie moim i sledzic kazdy moj post na kafeterii, szkoda mi Ciebie naprawde bo sadzilam ze masz jakies lepsze zajecia niz zycie wirtualne,no ale coz milo mi ze az tak Cie interesuje moja osoba ;)

Gość oczywiście..._
Prenatalne robi się do 13tc wg OM, jaka ty jestes głupia, no bez jaj. Co znaczy" dało się zrobić' lekarz omierzyl, jak inym mierzy co wizyte, ale pomiary np. przezierności kaku nie są wiarygodne. JAK W POOWIE CIĄŻY MOZNABY NIE WIEDZIEĆ O CIĄZY BLIŹNIACZEJ? jA MAM ZDJĘCIE Z RYSAMI TWARZY Z TEGO ETAPU A TY NIE WIESZ ILE TAM JEST DZIECI. tO USG TO CI WETERYNARZ ROBIŁ?

Gość kolejny raz dajesz pretekst
do tego by ktos zakładał o tobie temat jako o kompletnej ignorantce i idiotce zarazem:O wybacz, ale twój lekarz to skończony idiota:O i przykre jest, ze mami swoimi idiotyzmami młodą dziewczynę taką jak ty:( urodziłam troje dzieci i wiem doskonale, że robienie pierwszego usg genetycznego po 13 t 6 d ciąży nie ma najmniejszego sensu:O

Jedno sprostowanie dla tych "yntelygentnych" naskakiwaczek. Tylko idiota powie, ze do badania prenetalnego bierze się pod uwagę tylko i wyłącznie tydzień ciąży liczony od OM. :D Na to kiedy można wykonać to badanie składa się wiele czynników tj: wiek płodu, wielkość płodu a nie sztywny termin z OM gdzie owulacja mogła się spóźnić tydzień czy nawet 2 tygodnie :D

a co do samego tematu, to ja osobiście uważam, ze nic złego się nie dzieje :o Wcale też nie musza być bliźniaki. Rzeczywiście dziwi mnie, ze lakarz wielce zdziwiony był, bo znam sporo osób, którym macica rozrastała się w ciąży nieco szybciej.

Gość wkrótce bede mama
widać że bardzo chcesz mieć bliźniaki, do tego stopnia że aż sobie tłumaczysz to co powiedział lekarz na prawdopodobieństwo że może się jednak udało, a lekarz po prostu palnął pewnie coś i tyle, mi tez wiele razy mówił, że duża, rozpulchniona, że za wysoko jak na ten okres, że za nisko itd, czasem coś mówią żey mówić, żebyś chodziła prywatnie dalej do niego, bo przecież coś się dzieje, prosze przyjść za 2 tyg sprawdzimy itd ale każdy lekarz na tym etapie już dawno na usg by to zobaczył że są dwa płody, nie ma takiej opcji, usg genetyczne by robił,a by nie zauważył że dwoje dzieci jest, bez przesadyyyy

Gość mamo 6 latki
Ty tępaku (ty jestes matką?) Nieznajoma... nie poszła na gentyczne tak późno z uwagi na rozbieżność wieku ciąży faktycznego z Om, bo taka rozbiezność u niej nie wystepuje. Przegaiła najwazniejsze badanie w ciąży i tyle.

tak domyslam sie ale zdziwiony byl nie dlatego ze pierwszy raz cos takiego ujrzal w swojej karierze a dlatego ze sie tego nie spodziewal gdyz jak narazie wszystko przebiegalo u mnie prawidlowo niemalze co do milimetra. i sie zasmial ze moze blizniaki to sa bo macica ma taki wyglad

mamo 6 latki niestety dla Ciebie dziewczyny mają rację. byłam u lekarza ok 12t4d ciąży z córcią. i lekarz badał przezierność u malutkiej. i była za wysoka. specjanlie żeby zdążyć załatwiał mi miejsce w szpitalu w którym pracuje żeby zdąrzyć przed upływem tego 13tc od ostatniej miesiączki. mówił że potem pomiar jest nie wiarygodny bo dzidzia za duża. tak samo tłumaczył mi sławny profesor co do Ciebie autorko. może idź gdzieś prywatnie na usg. ale myślę ze nie ma co się martwić

Gość następna specjalistka odezwała
jak na razie to tylko Ty tutaj błyszczysz głupotą:O czy choć czasem miewasz przebłyski logicznego myślenia?:O przyszło Ci do głowy, że pierwsze usg genetyczne wykonuje się nie konkretnie jednego dnia np. 12t 4d ciąży, a właśnie POMIĘDZY 11t 0d a 13t 6d właśnie dlatego, że nie każda kobieta ma idealne książkowe cykle (28-dniowe) i może mieć owulację później?

do następna specjalistka uspokój się kobieto. chodziło mi o to ,że badanie wykonane po 14 tc jest nie wiarygodne, rozumiesz?? ja badania miałam wykonane dosyć późno ( podałam kiedy nie dlatego że wszystkie tak muszą mieć, tylko dlatego że musiałam jechać na specjalne badania do kliniki w moim wypadku miałam 3 dni) i tylko dlatego podałam ten 12tc+4 dni

No to ja też jestem inna, bo mimo, ze USG miałam robione od 8 tc do 15tc co tydzień ( a nawet w 8-9tc częściej ze względu na zagrożenie) to lekarz z pełnym USG prenatalnym czekał do 15 tc właśnie (14t 2d bodajże) gdyż dziecko wtedy najbardziej "nadawało się" do pomiarów. CRL malucha wynosiło wtedy 70mm a badanie przyzierności robi się gdy cr wynosi od 45mm- 84mm.

iza, wyluzuj;) moja wypowiedź nie była do Ciebie tylko do mamy 6-latki

a przykład 12t 4d był kompletnym strzałem z mojej strony;) w ogóle nie zauważyłam tego terminu w Twojej wypowiedzi;)

mama 6-latki przeczytaj co sama napisałaś CRL Twojego dziecka wynosiło wtedy 70mm, a badanie robi się, gdy CRL wynosi 45mm - 84 mm zatem dlaczego Twój lekarz czekał aż dziecko będzie mieć 70mm skoro pomiar można robić JAK SAMA NAPISAŁAŚ od 45 mm? naprawdę, na Twoim miejscu zastanowiłabym się szczerze komu powierzam zdrowie i życie swojego dziecka

i co z tego jak od 45mm skoro można do 84mm :o mój lekarz ma certyfikat, ma często przeróżne kursy USG i ufam mu w 100%. Wcześniej tylko mi sprawdzał, bo widać było, że przyzierność powinna być w normie, ale ze wzgledu na to, ze chciał całe USG zrobić dokładnie (przepływy, narządy wewnętrzne) to oficjalnie zrobił USG prenatalne z opisem jak dziecko miało 70mm