Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pettterrr

Montaż telewizora na ścianie z bloczków gips.

Polecane posty

Gość Pettterrr

Witam. Czy telewizor ważący 18-20kg można zawiesić na ściance z bloczków gipsowych o grubości 8 cm? Jeśli tak, jak najlepiej to zrobić ( kołki rozporowe, przewiercić na drugą stronę?) Pozdrawiam!

Gość Pettterrr
czy da sie telewizor przybic gwoździami do tej ściany?

18-20kg? co ty neptuna bedziesz wieszac? a na powaznie sa specjalne kolki rozporowe z czyms na zasadzie "kotwiczek".

Gość Pettterrr
proszę się nie podszywać pode mnie;/

Gość Pettterrr
@kotka, heh, nie nie neptuna:):) 55 cali...stąd ta waga. Myślisz, że w takich sklepach jak Saturn stelaż z takimi kołkami rozporowymi i "kotwiczkami" ( które , zakładam, wychodzą na drugą stronę) są dostępne?

Gość graydołek
spokojnie, kup sobie ramkę pasującą do tego telewizora, sprzedawca w sklepie doradzi jaka ramka powinna pasować, ramki do telewizorów są uniwersalne a zakładając, że masz telewizor 42 cale powiedzmy firmy Samsung to wystarczy ramkę do takiego telewizora dopasować uniwersalną, za oryginalną ramkę prod Samsung zapłacisz co najmniej 200 zł. ale za podróbkę wystarczy wydać 50 zł. , niczym się nie różnią, do przykręcenia do ściany z bloczków gips wystarczy kołek rozporowy 8 mm i wiertarka akumulatorowa ale wiertłem 7 mm proponuję wykonać otwory i kołki rozporowe 8 mm wsadzić

Gość Zamkowiec
przyklej poxipolem

Gość graydołek
55 cali telewizor, wystarczy zwykły kołek plastikowy 8 mm ale otwór należy wykonać wiertłem nawet do metalu o średnicy 7 mm lub 7,5 mm , koszt wiertła to ok. 3 zł.

Gość Pettterrr
no to jest akurat 55 cali samsunga:) super, dzięki za rady ws. zamocowania na ścianie stelaża ( kołki rozporowe) i na nim umiejscowieniu TV. Nie rozumiem tylko tej ramki..do czego służy i po co ona jest. Poza tym, dziękuję bardzo za rady!

Gość Pettterrr
w dupe se wsadźcie wasze rady :(

i zwroc uwage na to jaka masz wtyczke -ja mam 42 cale panasonica i musielismy nieco wyciac ramke zeby wtyczka sie zmiescila ..bno u nas szla pod kontem prostym i telewizor by odstawal...a niby wszystko mialo byc ok jak zesmy ramke kupowali w media markcie

Gość graydołek
gdy nie masz stolika pod TV to stelaż i mocowanie do ściany telewizora jest idealnym rozwiązaniem i kino w domu

ramka jest po to zeby po pierwsze rowno zawiesic telewizor po drugie zeby rownomiernie przeniesc ciezkosc

Gość graydołek
UWAGA, ramki czyli stelaże różnią się , zależy od producenta telewizora , ramka prod. Samsung wcale nie musi pasować do takiego samego telewizora prod. Grundig

Gość Pettterrr
Po raz kolejny, powyższy wpis " w d**e wsadźcie..." nie jest mój. Proszę się nie podszywać. Dzięki wam za rady, mam nadzieję, że sprzedawca w sklepie będzie się orientował o co mi chodzi, kiedy bedę mówił o stelażu, kołkach rozporowych i ramce do TV:). @Kobiety to...czemu byś nie wieszał?

Gość Pettterrr
i jeszcze uzupełnienie. CHodzi o to, czy ściana z bloczków gipsowych ( 8cm) wytrzyma ten ciężar ( zakładając, że użyje stelaża z kołkami rozporowymi)

Gość inżynier serwisowy banna
Tak jak ci ktoś napisał. W ramce do ściany możesz walić z 10 dybli. A nie tylko 4. Przewiercisz kilka bo część na pewno nie będzie trzymać albo wywalisz dziurę i będzie ok. Żadne rozporówki te są do betonu. A jeszcze lepiej jakbyś sobie kupił knot albo taki preparat do dziur. Coś na zasadzie pianki poliuretnowej. Kosztuje 10plna w domu ci się przyda. Bo w takich ścianach przy obrazach też będzie dziura.

Gość inżynier serwisowy banna
A czego by chłopie miała nie wytrzymać? Ludzie wiercą plazmy do ścian gips karton. Gdzie wwiercasz się tylko w 2 aluminiowe kształtowniki. Co to jest te 50 KG

Gość Pettterrr
ludzie! telewizor już wisi :-)

Gość Pettterrr
powyższy wpis nie jet mój. Kolejny raz proszę nie podszywać się:/ Co do telwizora- spytałem znajomego elektryka, którego "ekipa" również wiesza telewizory i pomaga dobrać stelaż, wszystko da się zrobić, po drugiej stronie ścianki zamieści blachę, której celem będzie rozłożenie ciężaru na większym polu po 2 stronie ścianki. Dzięki za wszystki porady, przydały się! Pozdrawiam!

Gość lemon111
Ja na Twoim miejscu zasięgnąłbym porady tutaj http://www.uchwyt.pl/instalacje/index.html Z tego co wiem od dawna zajmują się montażem telewizorów więc na pewno ci pomogą. Na własną rękę nic bym nie robił bo telewizor sporo waży a ścianka jest cienka przez co może spaść.

Gość gość
Dodatkowo do pracy powinieneś wykorzystać kołki rozporowe od http://www.srubywkrety.pl/, dobrze przytwierdzone z pewnością dadzą sobie radę nawet z większym ciężarem. Martwi mnie jedynie ta ściana, ona może mieć tu kluczowe znaczenie.

Gość Kamil623re
A nie lepiej zapytać u źródła. Ja chyba sama nie ryzykowałabym kombinowaniem. Nie lepsze w tej sytuacji byłyby uchwyty specjalnie do tego przeznaczone? W tej firmie mają duży wybór -https://www.viz-art.pl/oferta/uchwyty-do-tv/.

Gość gość

Ściana karton gips nie jest najlepszym miejscem do montażu telewizora ale jeżeli chcecie się za to zabrać to musicie wyposażyć się w solidne elementy mocujące. Dlatego polecam wam zajrzeć na stronę www.mocujemy.pl Tam znajdziecie solidne elementy mocujące.