Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość useyourillusion

Egzamin TOEFL

Polecane posty

Gość useyourillusion

Hej, szykuję się do studiów za granicą i wiem, że jeśli chcę studiować po angielsku, potrzebuję certyfikatu TOEFL lub IELTS. Na jakiejś stronce przeczytałam, że bez względu na wszystko, przed tym egzaminem trzeba mieć ukończony specjalny kurs który kosztuje ok. 800zł (+koszty egzaminu)! Czy to prawda? Mam wrażenie, że ten kurs jest mi niepotrzebny i bez tego byłabym w stanie zdać TOEFL (sprawdzałam testy i one są banalne...). Uczę się angielskiego już 9 rok, miałam styczność z native speakerami, więc już sama nie wiem... Wywalać 8 stów na jakiś kurs, który nie będzie mi nawet potrzebny... Zdaje sobie sprawę, że na takim egzaminie bardziej zwracają uwagę na takie rzeczy jak gramatyka itd., ale jak dla mnie to to jest akurat proste. Czy ktoś zdawał TOEFL lub IELTS?

Gość jjjjjnnn
no nie mów, miałam się sama przygotowywać, nie lubię tych specjalnych kursików, najefektywniejsza jest samodzielna, systematyczna nauka, nie chcę wydawać 8 stów na takie gówno, nie stać mnie :o

Gość Sama troche zaskoczona
Zalezy od uniwersytetu na ktorym chcesz studiowac. Niektore wymagaja IELTS od studentow non-native a inne nie. Jesli wiesz na ktorym uniwerku chcesz sie uczyc, wyslij email i sie zapytaj. Niektore uczelnie oferuja wlasny wewnetrzy egzamin podobny do TOEFL (latwy) bardziej niz IELTS (odrobinke trudniejszy, ale tez nieszczegolnie).

Gość Jjjjjustynka
Ja zdawalam ielts w Londynie dwa miesiące temu bo potrzebowałam to na studia w Anglii. Jeśli znasz angielski i uzczysz się tyle lat nie potrzebny ci żaden kurs, tylko test. Te kursy są tylko dla naiwniakow i tylko wyciągają kasę. Ja kupiłam tylko książkę na amazon o przygotowaniu na test ielts i pouczylam się dwa dni i zdałam na 7/9. Więc jestem zadowolona i dostałam się na studia Powodzenia PS. Ja zapłaciłam na ielts test jakieś 120 funtów.