Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gniewna planeta%

gdy jedna z osób jest religijna

Polecane posty

Gość gniewna planeta%

Czy związki, w których jeden z parterów jest bardzo wierzący i praktykujący,a drugi nie bardzo,czy mają szanse na przetranie?pCzy w którymś momencie doprowadzi to do rozpadu?

Gość jkjkl
trudno powiedzieć, myślę, ze da się żyć jednak będzie to wymagało pewnych kompromisów

Gość u mnie tak jest. mój
partner jest tak zagorzałym katolikiem,że mała głowa. męczy mnie to,ale co mam zrobić. rozumiem chodzenie do Kościoła co niedzielę i w kazde święto ale poza tym są codzienne modlitwy w domu, żegnanie się przed wyjściem z domu i ŚLEPE ZAUFANIE DO CZARNUCHÓW W SUKIENKACH. to,że on by za nimi w ogień wskoczył--męczy mnie najbardziej:O :O ja im nie wierzę jak psom:O :O aha!!! dodam,że jesteśmy jeszcze przed ślubem i za kązdym razem kiedy namówię go na seks---potem idzie do spowiedzi:O :O te 2 rzeczy mnie najbradziej męczą--że on tak bardzo ufa księżom i to bieganie do spowiedzi po kązdym prawie zbliżeniu:O a czarnuchy się pewnie w duchu z niego smieją w konfesjonale

mi się wydaje, że można, tylko co z wychowaniem dzieci? no, ale dzieci to zawsze problem. można, jeśli nie ma skrajnych postaw:)

Gość popaprańcy
przestancie niektrórzy prowokowac :D który przepada za czarnuchami

Gość rtyuyuiop;uytrew
będzie problem jesli jedna os. religijna a druga zupełnie anty, wówczas jest problem

Gość u mnie tak jest. mój
czarnuchy====księża tak mnie drażni jego ślepa wiara w nich----ze już takie określenie na nich wymyśliłam co ksiądz powie to jest święte---rozumiesz to?????

Gość nie wierzę w powodzenie
takiego związku. co chociażby ze światopoglądem w jakim wychowuje się dzieci? no chyba, że jedna osoba jest bardzo religijna, a drugiej to totalnie wisi i nie ma problemów z indotkrynacją ich wspólnych dzieci. poza tym różnice pogądów w różnych sferach życia... cięzko według mnie.

Gość nie wierzę w powodzenie
poza tym dla mnie fanatyzm = niska inteligencja (człowiek refleksyjny, myślący, nie będzie fanatykiem w zadnej dziedzinie). a bycie z kimś, kto przypomina muła z klapami na oczach, to już naprawdę problem.

Gość jkjkl
bo jeśli jedna z osób jest religijna, a druga tez, tyle że trochę mniej, to myślę, ze nie bedzie problemu. u mnie w zwiazku tez podobnie jest bo ja jestem dosc religijna co niedziela w kosciele jestem itp. a moj chlopak troche mniej nie chodzi np, tak czesto do kosciola jednak jak najbardziej sie modli żegna np. przed wyjazdem, wiec mysle ze da sie rade:)

Gość edghjk :;)))))))))
oj taak co powie to św :D

Gość edghjk :;)))))))))
modlisz ssie do Boga a z ks możesz sie jedynie przespac :P a co tam

Gość gniewna planeta%
Powiedzmy,że dzieci byłyby wychowywane w katolicyxmie, miałyby wszystkie sakramenty,ale po osiągnięciu dojrzałości,jeśliby nie chciałyby być zbyt praktykującymi,to nie ma sprawy(przynajmniej dla mniej religijnegp rodzica)

Gość dorcia///
ty wyżej puknij się w łeb prawiku

Gość gniewna planeta%
A co rozumieć przez stwierdzenie,że powinniśmy mieć takie same poglądy religijne(i polityczne),bo to by było lepsze dla naszego związku?Przy czym na czym by ta"lepszosc'miała polegać,osoba nie była w stanie sprecyzować.

Gość mirabelllla
Myślę,że prędzej czy póżniej dojdzie na tym tle do spięć.

Mój narzeczony jest zatwardziałym ateistą a ja katoliczką. Dobrze się dogadujemy. Jestem za wolnością sumienia. Każdy ma prawo wierzyć albo nie wierzyć. Dodam, że fanatykiem można być również w drugą stronę. Nie wyobrażam sobie związku z jakimś antyreligijnym świrem, który bluźni na inne religie. W końcu nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Gość wredniucha101
"Mój narzeczony jest zatwardziałym ateistą a ja katoliczką. Dobrze się dogadujemy. Jestem za wolnością sumienia. Każdy ma prawo wierzyć albo nie wierzyć." bo w drugą stronę to działa - kobieta nagnie się zawsze do mężczyzny - facet nigdy

Gość taki jeden facet 28
u mnie tak jest. mój To musi być prowokacja ,żadna normalna osoba nie wytrzymała by z drugą o tak skrajnych poglądach. Gdyby moja kobieta była taką fanatyczką to bym nie dał rady z nią być bo dla mnie związek do relacje między dwojgiem ludzi ,a nie trójkąt z księdzem. Dla mnie ślepe wierzenie i niedociekanie samemu prawdy w tak ważnej kwestii jaką jest religia jest synonimem upośledzenia umysłowego.

Gość gniewna planeta%
Czyli jest możliwe,ale bardzo rzadko. Zgadzam sie ze stwierdzeniem powyżej,że to raczej kobieta się nagnie do poglądów faceta,Nigdy odwrotnie.

Gość gniewna planeta%
A co jeżeli jadna ze ston, jest b.religij,a, chodzi do kościoła, nie je mięsa w piątek,a nie ma nic do seksu przedmałżeńskiego?Twierdząc, że wszystkiego nie da się przecież przestrzegać, bo człowiek nie jest nieomylny i nie ma tak silnej woli? I że i tak nikt tego nie przestrzega?

moja teściowa jest wierząca, religijna, teść to z kolei zagorzały ateista - nigdy nie chciał się zgodzić na ślub kościelny i teściowa cierpi z tego powodu. ale na codzień są udanym małżeństwem. u mnie jest trochę podobnie: ja wierząca, mąż niekoniecznie. ale mój mąż nie miał nic przeciwko ślubowi kościelnemu (choć on by na Boga nie przysięgał - jest taka formuła), ale ja nie chciałam (wierzę mocno, ale z kościołem mi często nie po drodze). na co dzień nam to nie wadzi w niczym. gorsza sprawa, jak jedna osoba patrzy na drugą z góry albo uważa ją za gorszą z racji pogladów czy wiary. wtedy taki związek nie ma szans.